Noi lacasuri de inchinaciune sfintite in Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit sâmbătă, 24 septembrie, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Comarna, Protopopiatul Iaşi 2. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile pericopei evanghelice, spunând că în fiecare sâmbătă Biserica ne aduce aminte de cei adormiţi. „Biserica ne cheamă să luăm aminte la mersul vieţii noastre pe pământ“, a spus IPS Teofan. Părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a citit la final actul de resfinţire. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost ridicată în anul 1910. Din anul 1997 s-au început lucrările de reconsolidare, restaurare şi pictare, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Mihai Pintili. Lucrările s-au finalizat în anul 2011. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorul Gheorghe Drăgoi, prin jertfa şi dăruirea credincioşilor. Pr. paroh Gheorghe Mihai Pintili a primit rangul de iconom stavrofor.

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit ieri Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din parohia Slătioara, Protopopiatul Fălticeni. Lăcaşul de cult din lemn a fost ridicat în anul 1797 de stareţul Chiril al Mănăstirii Râşca din judeţul Suceava. În ultimii ani, biserica a fost reconsolidată după forma iniţială, a fost pictată în interior de preoteasa Elena Bostan, iar catapeteasma s-a realizat de părintele paroh Vasile Bostan.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit sâmbătă Biserica „Sfântul Dumitru“ din filia Boatca a parohiei Mănăstirea - Dagâţa, Protopopiatul Iaşi 1. Construcţia lăcaşului de cult a început în anul 2000, după ce, în 1997, PS Calinic Botoşăneanul a pus piatra de temelie. După anul 2007 s-au ridicat o clopotniţă şi o casă socială, fiind realizat şi un gard împrejmuitor. „Am fost sprijiniţi permanent de PS Calinic Botoşăneanul şi de pr. Constantin Andrei. Un gând de recunoştinţă avem pentru domnul Gheorghe Luciu, plecat la Domnul în anul 2007, care s-a jertfit pentru această biserică“, a spus pr. Gabriel Puiu de la parohia Mănăstirea - Dagâţa şi suplinitor al filiei Boatca. Ieri, PS Calinic Botoşăneanul a sfinţit pictura Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Cogeasca, Protopopiatul Iaşi 1. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început în anul 1911, dar au fost sistate în timpul Primului Război Mondial. În anul 1918, şantierul a fost redeschis, iar în anul 1921 a avut loc sfinţirea bisericii. Din anul 2004 s-au reconsolidat şi înfrumuseţat interiorul şi exteriorul, adăugându-se un pridvor mai mare. S-a pictat în tehnica frescă de către pictorul Oprea Olteanu din Târgovişte. „S-au ridicat o casă socială şi o casă parohială. De asemenea, avem o bibliotecă nouă cu peste 1.000 de volume“, a relatat pr. paroh Constantin Marciuc.

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit ieri Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Climeşti, Protopopiatul Buhuşi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, la acest eveniment au participat numeroşi credincioşi. „S-a lucrat mulţi ani la refacerea acestei biserici. Parohia Climeşti are doar 120 de familii, păstorite de părintele paroh Ionuţ Mârza, un preot destoinic, care a muncit foarte mult la reconsolidarea şi reînnoirea sfântului lăcaş„, a declarat pr. protopop Vasile Cozma.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Sep 25, 2011
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei