O bucurie care rasplateste 16 ani de asteptare

Sfinţirea catedralei din Gura Humorului este un moment pe care locuitorii din partea locului l-au aşteptat peste 16 ani. Mai mult de cinci mii de oameni s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii de ieri în jurul noii biserici în aşteptarea târnosirii şi a Sfintei Liturghii.

"Pentru oraşul nostru este o zi istorică, iar pentru mine o zi foarte fericită", ne-a mărturisit preoteasa Maria Gheorghiu, o humoreancă îmbrăcată în costum popular, care aştepta emoţionată începerea slujbei. Iar Biserica Ortodoxă Română a cinstit, la râdul ei, aşa cum se cuvine momentul mult-aşteptat de humoreni, la slujba de sfinţire a catedralei luând parte un număr impresionant de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi peste o sută de preoţi de la parohiile din jur. Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh, care a vorbit, la final, credincioşilor prezenţi la eveniment despre semnificaţiile acestui moment deosebit din viaţa creştinilor din oraşul sucevean Gura Humorului.

Odată cu sfinţirea bisericii de zid, se sfinţesc şi sufletele credincioşilor

"Binecuvântarea pe care o dăruieşte sfinţirea unei biserici este mare şi sfântă, pentru că biserica de zid este învelişul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos, care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovniceşti. Deci, deodată cu sfinţirea bisericii, se sfinţesc şi sufletele noastre, ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfinţire", a spus Părintele Patriarh. După sfinţire, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de ierarhi, dar şi de preoţi şi diaconi, pe scena amenajată în faţa bisericii. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanţa rugăciunii şi a postirii jertfelnice pentru întârirea credinţei. "Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că, atunci când avem puţină credinţă, trebuie să o înmulţim şi să o întărim prin rugăciune fierbinte şi statornică şi prin postire jertfelnică. Pentru că, atunci când ne aflăm în stare de rugăciune şi de post, suntem direct legaţi de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune şi prin postire jertfelnică - a nu mânca şi a nu bea nimic în ziua respectivă - noi ne umplem de harul Duhului Sfânt", a subliniat Părintele Patriarh.

"Cetăţean de onoare" al oraşului Gura Humorului

După oficierea Sfintei Liturghii, primarul Marius Ioan Ursaciuc a înmânat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de "cetăţean de onoare" al oraşului Gura Humorului şi, pentru prima dată în istoria localităţii sucevene, i-a dăruit Cheia Oraşului. La rândul său, Patriarhul României a răsplătit munca celor care, clerici sau mireni, au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcţie a catedralei din Gura Humorului. Printre cei răsplătiţi pentru râvna lor s-a numărat preotul Mircea Nuţu, parohul Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" şi cel care a muncit, timp de 20 de ani, pentru a duce la bun sfârşit proiectul catedralei. În aplauzele humorenilor prezenţi la eveniment, părintele Nuţu a primit de la Preafericitul Patriarh Daniel cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română clericilor, Crucea Patriarhală. "Pe lângă clericii şi mirenii pe care i-am răsplătit astăzi şi cărora le-am mulţumit pentru eforturile deosebite pe care le-au depus la ridicarea acestui sfânt lăcaş, se cuvine să pomenim şi să mulţumim poporului de credincioşi, cei mulţi şi anonimi, care cu jertfă şi smerenie se unesc pentru a ajuta Biserica noastră", a mai spus Părintele Patriarh.

"Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă aici, la noi"

Humorenii şi oaspeţii prezenţi, ieri, la slujba de sfinţire a catedralei s-au declarat impresionaţi atât de frumuseţea lăcaşului de cult, cât şi de importanţa pe care Biserica Ortodoxă Română a arătat-o evenimentului. "Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă şi atât de mulţi ierarhi aici, la noi. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care au adus jertfă pentru ridicarea construcţiei şi celor care au binecuvântat biserica noastră", a spus Maria Rusca, o bătrână de 84 de ani, care a venit la slujba de sfinţire dintr-un sătuc aflat la câţiva kilometri depărtare de Humor, împreună cu nepoţica.

"Pentru oraşul nostru este o zi istorică, iar pentru mine una foarte fericită", spune şi preoteasa Maria Gheorghiu, care şi-a privit mândră băiatul, tot preot, participând la slujba de sfinţire alături de înalţii ierarhi. "Eu lucrez în străinătate de câţiva ani şi, fiind acum acasă, în concediu, mă bucur să văd o realizare atât de frumoasă la noi acasă. Sunt mândru, acesta este cel mai potrivit cuvânt", mărturiseşte Constantin Vaman, prezent la evenimentul de ieri alături de soţie şi de tatăl socru. Şi vizitatorii din alte judeţe, fie că se aflau în trecere sau în concediu în zona Bucovinei, s-au declarat încântaţi de catedrala humorenilor. "Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care am văzut-o până acum. Îmi place foarte mult şi faptul că mulţi oameni de aici cinstesc evenimentul îmbrăcaţi în port tradiţional. Este o legătură strânsă şi foarte frumoasă între oamenii de aici şi Biserică", spune şi Maria Purice-Szel, o tânără ieşeancă venită la prietenii din Gura Humorului. (continuarea pe ziarullumina.ro)

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).