Omul poate arata dragoste catre Dumnezeu prin milostenia fata de aproapele

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, dar şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Spre finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 32-a după Rusalii. „Evanghelia de astăzi (n.r. ieri) ne aminteşte că Mântuitorul Hristos a intrat în casa vameşului Zaheu. Prezenţa Mântuitorului Hristos i-a lumina mintea şi i-a deschis inima lui Zaheu. Zaheu a fost cel care a zis că va da jumătate din averea lui săracilor. Această faptă nu s-a realizat la porunca Mântuitorului. Omul poate arăta dragoste către Dumnezeu prin milostenia faţă de aproapele. Aceasta este lucrarea prezenţei Mântuitorului în casele noastre, prin sfintele icoane, şi mai ales când ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos. Când Domnul Hristos locuieşte în noi, suntem milostivi, iar dacă am nedreptăţit pe cineva, dăm înapoi cu prisosinţă. Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu“, a spus IPS Pimen.

„Biserica noastră este zidită pe jertfa celor care au suferit în închisoare“

Părintele protopop Vasile Irimia a slujit ieri cu multă bucurie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava, mai ales că a cunoscut după 1990 foşti deţinuţi politici, o parte dintre ei slujitori ai sfintelor altare. „Cu multă bucurie duhovnicească am participat astăzi la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de IPS Arhiepiscop Pimen în biserica închinată cinstirii celor care s-au jertfit în închisorile comuniste. Mi-a fost dat să-i cunosc pe o parte din cei care au avut de suferit înainte de 1989. Aş aminti doar câteva nume ale preoţilor care au suferit în închisoarea aflată pe locul unde azi e Biserica «Naşterea Maicii Domnului»: părintele Alexandru Corneanu, părintele Dobrescu Manolache şi părintele Dionisie Preda. Aceşti preoţi purtau cu ei crucea grea a suferinţei, despre care noi, cei tineri, ştiam foarte puţin. Noi nu înţelegeam de ce ei erau atât de blânzi, atât de iertători şi de jertfelnici în slujirea lor. Probabil că în închisoare au aflat mai mult cum să se roage şi cum să-i ierte pe toţi cei care le-au produs o supărare sau o greutate. Mulţi credincioşi vin aici să se roage şi să-şi manifeste respectul faţă de cei care au înălţat această biserică, care se înfrumuseţează în prezent cu haina picturii“, a remarcat pr. protopop Vasile Irimia. Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava este aşezată lângă fosta închisoare zidită în timpul Mariei Tereza. Închisoarea a fost folosită ulterior de ocupanţii comunişti pentru a înăbuşi cele mai sfinte aspiraţii care s-au clădit în timp de poporul român. „Aici au murit şi s-au jertfit mulţi oameni. Părintele Iustin Pârvu, care a fost întemniţat aici, ne-a povestit că în vremea detenţiei erau supuşi unor chinuri inimaginabile. Dacă în timpul persecuţiilor din primele veacuri creştine oamenii mureau repede după ce erau torturaţi, în închisorile comuniste ei aveau de suferit ani la rând. Biserica noastră este zidită pe jertfa celor care au suferit în închisoare. Avem încrederea că jertfa lor nu a fost în zadar şi că mărturia lor este a întregului popor român“, s-a exprimat pr. paroh Viorel Vârlan.

Revistă în memoria celor care au luptat împotriva comunismului

Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava editează din anul 1996 revista „In Memoriam“, o publicaţie bilunară ortodoxă de opinie şi renaştere moral-spirituală. Revista a fost gândită ca un omagiu pentru cei care au luptat împotriva comunismului şi aparţine Fundaţiei „In Memoriam“ din cadrul parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava. „In Memoriam“ reamiteşte cititorilor săi despre jertfa înaintaşilor şi despre suferinţa pe care au îndurat-o în temniţele comuniste. Publicaţia este realizată după modelul revistelor tipărite în parohiile americane, mai ales că în anul 1996 pr. Viorel Vârlan a călătorit în America pentru a strânge fondurile necesare ridicării Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava. Articolele publicaţiei provin din zona religioasă şi culturală, în cei 16 ani de apariţie, cititorii găsind numeroase interviuri cu foşti deţinuţi politici, care s-au stabilit ulterior în Statele Unite ale Americii. În prezent, din colectivul de redacţie, condus de pr. Viorel Vârlan, fac parte poeta Carmen Veronica Steiciuc, dr. Ioan Ieţcu, preotul Teodor Damian din New York, scriitorul Dumitru Oniga, Adrian Popovici şi Elena Daniela Vârlan.


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Feb 3, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei