Patriarhul Romaniei: Binele pe care l-a savarsit saracul Lazar consta in curatirea, luminarea si imbogatirea sufletului sau prin virtutea rabdarii cu nadejde in Dumnezeu

dsc_0981-2

Desi sarac din punct de vedere material, Lazar si-a imbogatit sufletul cu virtuti multe. Cu toate ca era vietuitor in societate, el traia sufleteste in singuratate ca un sihastru care pacifica patimile prin smerenia si blandetea sufletului sau, a spus Patriarhul Romaniei credinciosilor prezenti la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Patriahala din Bucuresti.

dsc_1166

In duminica a 22-a dupa Rusalii, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu mai multi ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, a oficiat la Catedrala Patriarhala Sfanta Liturghie.

De asemenea, au fost rostite rugaciuni pentru cei trecuti la Domnul in urma incendiului din Clubul Colectiv si pentru Inaltpreasfintitul Parinte Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, care a trecut la cele vesnice astazi, 30 octombrie 2016.

In cuvantul de invatatura, Preafericirea Sa a vorbit despre importanta savarsirii binelui pe parcursul vietii pamantesti.

Evanghelia citita astazi este plina de invataturi duhovnicesti care ne arata adevaruri fundamentale pentru credinta si viata noastra. In primul rand ne arata ca dupa moartea trupului sufletul traieste si isi aminteste de toate faptele savarsite in timpul vietii pe pamant. In pericopa evanghelica de astazi avem marturia clara a  Mantuitorului Iisus Hristos privind existenta si viata sufletului dupa despartirea sa de trup, a explicat Patriarhul Romaniei.

Totodata, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a precizat faptul ca sufletului omului dupa moarte este constient de starea si de consecintele faptelor sale.

Sufletul omului dupa ce se desparte de trup merge fie in comuniunea si bucuria dreptilor, fie in izolarea si intristarea pacatosilor. Aceasta precizare este deosebit de importanta deoarece ea ne arata valoarea unica a vietii omului pe pamant. Sufletul omului dupa despartirea de trup nu sta intr-o stare de nepasare, ci are constiinta luminata. Sufletele dupa moarte sunt constiente de starea lor si vad deosebirea dintre Rai si Iad. Focul in care se afla sufletul bogatului nemilostiv este dupa interpretarea Sfintilor Parinti o mustrare a constiintei, o suferinta a sufletului pentru faptele rele savarsite sau pentru binele care putea sa il faca pe pamant, dar nu l-a infaptuit. Cu alte cuvinte, focul nematerial al iadului este durerea vidului spiritual, a spus Patriarhul Daniel

De asemenea, Patriarhul Romaniei a evidentiat care era starea sufleteasca a bogatului nemilosiv inca din aceasta viata.

Dupa ce viata pamanteasca a bogatului s-a sfarsit acesta a fost ingropat. Evanghelia vorbeste numai despre trupul bogatului inmormantat nu despre sufletul sau, fiindca bogatul devenise cu totul trupesc si traia numai biologic. De multa vreme isi ingropase sufletul in trup, traind numai trupeste. Sufletul sau in loc sa induhovniceasca  trupul sau a devenit cu totul trupesc, sufletul sau s-a facut tarana inca din timpul vietii pamantesti, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel  a explicat importata bogatiei spirituale a saracului Lazar.

Binele pe care l-a savarsit saracul Lazar consta in curatirea, luminarea si imbogatirea sufletului sau prin virtutea rabdarii cu nadejde in Dumnezeu, fara razvratire, fara osandirea aproapelui nici macar a bogatului nemilostiv. Desi sarac din punct de vedere material, Lazar si-a imbogatit sufletul cu virtuti multe. Cu toate ca era vietuitor in societate, el traia sufleteste in singuratate ca un sihastru care pacifica patimile prin smerenia si blandetea sufletului sau, a spus Preafericirea Sa

In cadrul predicii, Patriarhul Romaniei a evidentiat puterea faptei milostive si importanta acesteia in viata omului.

Omul daca nu este milostiv pierde mantuirea, iar daca este milostiv intra in Imparatia Lui Dumnezeu cel milostiv si al sfintilor Sai. Poporul nostru invatand din pericopa evanghelica citita astzi, dar si din alte pericope evanghelice, ca daruind altora vom primi de la Dumnezeu darul asemanarii noastre cu El. De aceea zice poporul roman ca dar din dar se face Raiul. Din darurile primite de la Dumnezeu daca impartasim si altora se creaza comuniune de bucurie, pace si fericire cu Dumnezeu si semenii nostri si astfel dobandim Raiul, a specificat Preafericirea Sa.

The post Patriarhul Romaniei: Binele pe care l-a savarsit saracul Lazar consta in curatirea, luminarea si imbogatirea sufletului sau prin virtutea rabdarii cu nadejde in Dumnezeu appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Oct 30, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei