Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria-Techirghiol

În Duminica a XI-a dupa Rusalii, la 24 august 2014, bucuria duhovniceasca a credinciosilor prezenti la Manastirea „Sfânta Maria-Techirghiol”, stavropighie patriarhala, a fost sporita de prezenta în mijlocul lor a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul României.Biserica a rânduit ca în aceasta Duminica sa se citeasca pericopa Evanghelica de la Matei, capitolul 18, versetele de la 23-35 în care este relatata Pilda datornicului nemilostiv: Zis-a Domnul: ascultati pilda aceasta: asemenea este împaratia cerurilor cu un împarat care a hotarât sa faca socoteala cu slujitorii sai. Şi, începând sa faca socoteala, au adus la el pe un datornic cu zece mii de talanti. Dar, neavând el cu ce sa plateasca, domnul sau a poruncit sa-l vânda pe el si pe femeia lui, pe copii si toate câte avea, ca sa plateasca datoria. Atunci, acel slujitor, îndraznind, a îngenunchiat si se închina lui, zicând: Doamne, mai îngaduieste-ma si-ti voi plati tie tot. Iar domnul slujitorului aceluia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul si i-a iertat si datoria. Dar, când a iesit de acolo, slujitorul acela a gasit pe unul din tovarasii sai, care îi era dator cu o suta de dinari, si, punând mâna pe el, îl strângea de gât si-i zicea: plateste-mi ce-mi esti dator. Atunci tovarasul acela, cazând în genunchi la picioarele lui, îl ruga, zicând: mai îngaduieste-ma si-ti voi plati tot. El însa n-a vrut, ci, ducându-l, l-a bagat în temnita pâna când va plati datoria. Atunci, tovarasii lui, vazând cele ce s-au petrecut, s-au întristat foarte mult si, venind, au spus domnului lor toate cele întâmplate. Atunci, chemându-l, domnul sau i-a zis: sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, pentru ca m-ai rugat; oare nu se cadea sa ai mila de tovarasul tau, precum si eu am avut mila de tine? Şi, mâniindu-se, domnul sau l-a dat pe mâna chinuitorilor, pâna ce va plati toata datoria. Tot asa va face si Tatal Meu Cel ceresc cu voi daca fiecare din voi nu va ierta fratelui sau, din inima, greselile lui.

Evanghelia de astazi este o Evanghelie a iertarii, dar si o Evanghelie a dreptatii

În cuvântul de învatatura adresat celor prezenti, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat întelesurile ce reies din Pericopa Evanghelica citita la Sfânta Liturghie, aratând ca: „Evanghelia de astazi este o Evanghelie a iertarii, dar si o Evanghelie a dreptatii, este o Evanghelie a milostivirii, dar si o Evanghelie a responsabilizarii oamenilor care profita de milostivirea lui Dumnezeu, însa o blocheaza, nu o arata semenilor prin iertarea pe care ar trebui sa o arate".Facând referire la pilda datornicului nemilostiv, Preafericirea Sa a subliniat faptul ca Stapânul este milostiv si generos, dar îndata ce vede ca iubirea Lui milostiva este dispretuita, nesocotita se arata drept si îndreptator, pedepsitor spre îndreptare.

Omul este chemat la iubire vesnica fata de Dumnezeu si iubire milostiva fata de semeni

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a evidentiat faptul ca Hristos Domnul nu doreste ca iubirea Lui milostiva sa fie oprita, ci dupa cum noi oamenii primim iubire milostiva de la Mântuitorul Hristos noi suntem îndemnati sa aratam la rândul nostru iubire milostiva astfel ca iubirea lui Dumnezeu milostiva sa se transmita de la un om iertat spre alt om care are nevoie de iertare. „Evanghelia de astazi nu se ocupa doar de datorii banesti, ci este vorba de însasi valoarea vietii noastre pe pamânt, deoarece omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel nemuritor, are suflet nemuritor si a fost creat dupa chipul Preasfintei Treimi ca iubire vesnica desavârsita, omul este chemat la iubire vesnica fata de Dumnezeu si iubire milostiva fata de semeni. Aceasta este datoria mare a noastra, iar Dumnezeu ne iarta datoriile noastre mari fata de El si anume pacatele risipirii darurilor vietii si pacatele uitarii de Dumnezeu, Izvorul Vietii, iar noi foarte adesea suntem asprii judecatori cu semenii nostri si justificam propriile noastre greseli si ne iertam noua orice greseala, dar nu iertam semenilor nostri. Vazând aceasta atitudine Mântuitorul Iisus Hristos l-a pedepsit pe marele datornic care la rândul sau nu a iertat unui datornic mai mic datoria de 100 de dinari. De ce l-a pedepsit daca este Milostiv? Pentru ca El nu doreste ca iubirea Lui milostiva sa fie oprita, ci aratând iubire milostiva oamenilor, ei sunt îndemnati sa arate la rândul lor iubire milostiva astfel ca iubirea lui Dumnezeu milostiva sa se transmita de la un om iertat spre alt om care are nevoie de iertare. Deci, este vorba de o lucrare a iubirii milostive care nu trebuie sa fie o încurajare la rau, ci un îndemn la schimbarea în bine. Iubirea milostiva daca este perceputa ca prezenta a iubirii lui Dumnezeu în noi trebuie sa ne încalzeasca inima, sa ne lumineze mintea, sa ne întareasca vointa ca si noi sa fim milostivi fata de semenii nostri asa cum Dumnezeu este milostiv fata de noi”, a spus Preafericirea Sa.

Prin iertare transformam iadul pacatelor în bucuria raiului ca traire a prezentei iubirii milostive a lui Dumnezeu în sufletul nostru

În cuvântul sau, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a aratat si care este scopul iertarii: „Când iertam semenilor nostri schimbam relatiile între oameni. Daca nu iertam înseamna ca raul se înmulteste, daca doar ne razbunam si raspundem la rautate cu rautate înmultim raul în lume, daca nu raspundem la rautate cu rautate atunci oprim raul, violenta, ura, dezbinarea prin iertare si aducem o noua stare a sufletului si un nou comportament al omului. Asa transformam iadul pacatelor în bucuria raiului ca traire a prezentei iubirii milostive a lui Dumnezeu în sufletul nostru. Pentru ca oamenii nu pot ierta se înmulteste raul, unde se iarta oamenii reciproc se opreste rautatea. Vedem aceasta în familie, în societate si între popoarele lumii. Toate razboaiele sunt urmare a patimilor egoiste, dorinte de stapânire asupra altora sau dorinte de razbunare si prin aceasta se înmulteste raul în lume”.

Iertarea din inima presupune o iubire milostiva

Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a aratat ca este foarte important sa iertam nu formal, ci din toata inima, asa dupa cum Hristos ne îndeamna: „Iertarea din toata inima pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o recomanda, ne-o porunceste nu este un lucru usor. Sunt oameni care au suferit enorm din partea semenilor lor, au fost jefuiti, batuti, pagubiti în multe feluri si nu este usor dupa o suferinta mare pricinuita de cineva sa îl ierti din toata inima. În general oamenii iarta formal si zic te iert, dar nu te uit, ori Evanghelia spune sa ierte din toata inima. Iertarea din inima presupune o iubire milostiva care nu mai tine minte raul”, a spus Preafericirea Sa

Prin rugaciune, prin darul lui Dumnezeu inima omului se poate schimba si din inima razbunatoare poate deveni inima iertatoare

„Vedem aceasta iubire milostiva iertatoare în sfintii lui Dumnezeu, vedem bineînteles în cazul Mântuitorului, dar si în cazul Sfântului Arhidiacon Ştefan, întâiul mucenic sau martir, care în timp ce era lovit cu pietre, cu multa ura de cei care îl dusmaneau, el se ruga: Domne iarta-le, nu tine seama de pacatul lor. Vedem aceasta si la alti mucenici martiri care înainte de moarte au iertat pe cei care îi ucideau stiind ca în ei lucreaza duhul rautatii care incita la ura pe pagâni sa îi chinuie pe acesti crestini ca ei sa se lepede de Hristos. Avem aceasta istorie a martirilor, a sfintilor care ne arata ca prin multa rugaciune, prin darul lui Dumnezeu sufletul omului, inima omului se poate schimba si din inima razbunatoare poate deveni inima iertatoare. Avem în Evanghelia de astazi iertarea sau milostivirea, iar pe de alta parte dreptatea sau responsabilizarea oamenilor care nu folosesc iertarea primita de la Dumnezeu ca motiv de a ierta și ei semenilor lor. Este o Evanghelie a înnoirii vieții, a schimbarii relațiilor dintre oameni, a îmbunatațirii comportamentului fața de semenii noștri. Daca nu suntem împacați cu toți oamenii nu ne putem împartași cu Trupul și cu Sângele Domnului tocmai pentru ca nu avem în suflet iubirea milostiva a lui Iisus Hristos”, a mai spus Preafericirea Sa.Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea de a-i ierta pe cei care ne-au greșit, pentru a primi iubirea milostiva a Mântuitorului Hristos: „Mai ales în perioadele de post când unim rugaciunea cu postul, cu pocaința și cu milostenia suntem îndemnați sa iertam celor care ne-au greșit, sa cerem iertare în Taina Spovedaniei și sa ne împartașim cu Trupul și Sângele lui Hristos pentru a ne curața de pacate, dar și pentru a primi iubire milostiva din iubirea Lui, deoarece iubirea noastra este foarte nestatornica, superficiala și foarte adesea este artificiala. Este mai mult diplomatica decât duhovniceasca, deci avem nevoie de spovedanie, de rugaciune multa, dar și de împartașirea cu Hristos care ne daruiește putere din puterea iubirii Lui milostive și iertatoare”.La final, Patriarhul României a daruit Manastirii „Sfânta Maria-Techirghiol” o icoana reprezentând pe Sfinții Martiri Brâncoveni și mai multe carți aparute la Editurile Patriarhiei Române.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 412

Id: 43436

Data: Aug 24, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).