Patriarhul Romaniei : Prin rugaciune, iubirea lui Dumnezeu devine bogatia sufletului nostru

patriarh

Prin rugaciune, ca legatura a omului cu Dumnezeu, iubirea lui Dumnezeu devine bogatia sufletului nostru. Cand omul se pune in legatura cu El, harul lui Dumnezeu ii imbogateste sufletul, il face luminos, milostiv, il inalta, il umanizeaza, a subliniat astazi, 20 noiembrie 2016, Patriarhul Romaniei in cuvantul rostit in Paraclisul Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala.

Crestinii ortodocsi se afla in Duminica a 26-a dupa Rusalii. Biserica a randuit ca astazi, la Sfanta Liturghie, sa fie citit textul evanghelic care ne prezinta Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina (vezi textul pericopei evanghelice mai jos).

In cuvantul rostit in cadrul paraclisului Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat  ca evaghelia de astazi ne invata faptul ca patima lacomiei cauzeaza decadererea si insingurarea omului.

Evanghelia ne arata ca patima lacomiei de bunuri materiale cauzeaza decaderea si insingurarea omului, in contrast cu milostenia care aduce bucurie atat primitorului, cat si daruitorului. Lacomia de avere  aduce adesea certuri intre vecini, prieteni, rudenii, iar uneori procese, batai si chiar ucideri. Din pacate o multime de razboaie intre popoare au avut ca motivatie lacomia si duhul de stapanire asupra altora. Totodata, saracia daca nu este transformata in efort de imbogatire spirituala a vietii prin rugaciune si viata curata, in comuniunea cu Dumnezeu, produce si ea multe rele ca invidie, revolta, ura, decadere morala, a spus Patriarhul Romaniei.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidentiat ca Biserica indemna pe crestini sa faca milostenie.

Biserica ii indeamna pe toti credinciosii, mai ales pe cei bogati, sa practice milostenia. Din darurile pe care bogatii le primesc de la Dumnezeu , si le inmultesc prin munca, sa ofere si celor care au mare nevoie de ajutor, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul Romaniei a explicat ca exemplul milostivirii lui Dumnezeu trebuie urmat de toti oamenii. De asemenea, Preafericirea Sa a evidentiat ca prin rugaciune omul capata bogatie spirituala.

Ne imbogatim in Dumnezeu mai intai prin credinta  si recunostinta cand ii multumim pentru darul vietii si al sanatatii si pentru tot ajutorul primit de la El. Prin rugaciune, ca legatura a omului cu Dumnezeu, iubirea lui Dumnezeu devine bogatia sufletului nostru. Cand omul se pune in legatura cu El, harul lui Dumnezeu ii imbogateste sufletul, il face luminos, milostiv, il inalta, il umanizeaza. Ne imbogatim si mai mult in Dumnezeu cand din darurile primite de la El, ca semne ale iubirii Sale, daruim si noi altora. Scopul Evangheliei de astazi este sa ne invete ca milostivirea lui Dumnezeu ne indeamna sa fim si noi milostivi, a subliniat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat ca Biserica Ortodoxa a fost mereu prezenta in actiunile social filantropice din societate.

Biserica de-a lungul veacurilor a indemnat regii, imparatii, domnitorii si bogatii crestini sa faca milostenie. De pilda, la Bizant in saptamana sfintelor patimiri ale Domnului Hristos Imparatul vizita caminele de batrani, bolnavi si saraci, iar apoi oferea bani Bisericii pentru ca aceasta sa organizeze opera filantropica pentru cei aflati in nevoi. Tot asa si Biserica Ortodoxa Romana  a indemnat pe domnitori, voievozi, boieri si pe toti oamenii instariti sa faca milostenie. In Țarile Romane primele spitale, camine de batrani, orfelinate si case pentru pelerini  au fost organizate de Biserica, adesea si cu sprijinul crestinilor bogati si milostivi, a evidentiat Preafericirea Sa.

Evanghelia Duminicii a 26-a dupa Rusalii (Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina)

Zis-a Domnul Pilda aceasta: unui om bogat i-a rodit tarina si se gandea in sine, zicand: ce voi face, caci nu am unde sa-mi strang roadele mele? Dar si-a zis: aceasta voi face: voi strica hambarele mele si mai mari le voi zidi; si voi strange acolo toate roadele mele si bunatatile mele. Apoi voi zice sufletului meu: suflete, acum ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te. Insa Dumnezeu i-a zis: nebune, in aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau; iar cele ce ai strans tu ale cui vor mai fi? Asa se intampla cu cel care-si aduna comoara pentru sine insusi, si nu in Dumnezeu se imbogateste.

The post Patriarhul Romaniei : Prin rugaciune, iubirea lui Dumnezeu devine bogatia sufletului nostru appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Nov 20, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei