Patru ierarhi, la hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iași

Hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iaşi a debutat vineri seară cu slujba Privegherii şi a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un impresionant  sobor de ierarhi, stareţi de la mănăstirile din judeţul Iaşi şi preoţi slujitori ai Catedralei. Alături de IPS Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieşene au fost PS Corneliu, Episcopul Huşilor, Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, iar credincioşii prezenți s-au închinat moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezate la loc de cinste în lăcaşul de cult.

La începutul cuvântului de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Teofan a arătat cum a preluat tradiția liturgică a Bisericii Ortodoxe episodul biblic al Întâmpinării Pruncului Iisus: „Cele care s-au împlinit la 40 de zile după nașterea după trup a Domnului Hristos, se împlinesc și astăzi de fiecare nou- născut botezat în Biserica lui Hristos dreptslăvitoare, când pruncul, după botez , în aceeași zi sau după o perioadă de timp, este readus în biserică de nașii și părinții săi, preotul rostește rugăciuni speciale pentru mamă și pentru cel născut, iar pruncul, în brațele preotului, precum altădată Domnul Hristos în brațele bătrânului Simeon, este închinat la sfintele icoane de la iconostasul lăcașului de cult, iar dacă este de parte bărbătească, este introdus în Sfântul Altar, creștetul fiindu-i atins de cele patru colțuri ale Sfintei Mese”.

„Unde este Dumnezeu? Acolo unde El este lăsat să intre”

În continuarea cuvântului rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat credincioșilor ce înseamnă a fi dedicat lui Dumnezeu și Bisericii Sale: „Omul este chemat și binecuvântat să-L întâmpine pe Domnul în viața lui; numai așa putem înțelege cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». La întrebarea pe care un părinte din Pateric a primit-o , anume «Unde este Dumnezeu?», acesta a răspuns: «Acolo unde El este lăsat să intre». Această intrare a lui Dumnezeu în viața noastră, această împlinire a vieții pământești a omului în perspectiva moștenirii vieții veșnice nu este altceva decât dedicarea continuă a omului pentru taina Împărăției Cerurilor. A fi dedicat Bisericii lui Hristos înseamnă a deveni, prin dragoste, prin smerenie și prin simțul pocăinței, din rob a lui Dumnezeu - casnic a lui Dumnezeu, apropiat al lui Dumnezeu și, mai presus de toate, prieten al lui Dumnezeu. A fi dedicat lui Dumnezeu înseamnă a ne aduce aminte și a actualiza în permanență făgăduința pe care, prin nașii noștri, am făcut-o la botez, anume că ne unim cu Hristos și ne lepădăm de Satana, înseamnă să devenim fiii și fiicele lui Dumnezeu, să avem Biserica mamă, iar pe Dumnezeu Tată, înseamnă să conștientizăm că suntem destinați îndumnezeirii, sfințirii, adică Împărăției Cerurilor. De aceea, actualizarea momentului biblic al Întâmpinării Domnului de către bătrânul Simeon, anume întâmpinarea pe care omul trebuie să o facă Domnului,  înseamnă îmbisericirea noastră continuă, aducerea sufletului nostru la icoanele Bisericii în orice zi de duminică, în orice zi de sărbătoare, în orice clipă, în cele din urmă, a vieții noastre”.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit ierarhilor și preoților care au slujit la hramul Catedralei mitropolitane. Mulțumiri au fost aduse de asemenea și celor câteva sute de credincioși care prin prezența lor au înfrumusețat sărbătoarea hramului.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

 

 

 


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 506

Id: 37923

Data: Feb 3, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).