Pelerinajul tinerilor din Municipiul Targoviste

Duminica, 10 august 2014, în prezenta si sub coordonarea Înaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgovistei, a debutat la Targoviste, în vechea capitala munteana, sarbatoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Ţarii Românesti.Ceremoniile solemne au fost deschise de vecernia solemna la Catedrala din Târgoviste si de pelerinajul tinerilor, la care au participat aproximativ 2.000 de tineri din cadrul comitetelor de tineret parohial, studenti teologi, elevi seminaristi, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor scoli târgovistene, tineri, dar si credinciosi din parohiile municipiului Târgoviste, impreuna cu preotii lor parohi, dupa cum aflam de la Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Târgovistei

Înaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgovistei a acordat, cu acest prilej, diplome speciale, la opt elevi din eparhie, care au obtinut rezultate deosebite la Olimpiada Nationala de Religie din acest an scolar.

Procesiunea tinerilor a fost condusa de catre Înaltpreasfintia Sa, pelerinii purtând racla cu moastele Sfantului Ierarh prin centrul istoric al vechii Cetati de Scaun a Ţarii Romanesti. Prima oprire a fosta facuta la monumentul dedicat sfintilor martiri bracoveni, mai ales ca anul acesta comemoram în chip omagial jertfa lor, la trei veacuri de la trecerea lor în vesnicie, iar, cea de a doua la Mânastirea Stelea, important reper spiritual si cultural târgovistean, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, semn de împacare cu voievodul Matei Basarab, dupa care procesiunea s-a reîntors la Catedrala, evenimentul finalizându-se cu închinarea la racla cu moastele Sf. Ierarh si cu savârsirea slujbei acatistului.

Atât în cuvântul sau de la plecarea în procesiune, cât si la cel de la întoarcere, Înaltpreasfintia Sa a subliniat faptul ca Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Ţarii Românesti, a ramas în constiinta posteritatii ca fiind primul “mare reorganizator al Bisericii muntene”, cum spune cronicarul, cel care a îndreptat moravurile vremii, a creat premizele deosebitei rodnicii duhovnicesti, culturale si nationale de mai târziu si a orientat Biserica spre cele mai noi asteptari ale vremii sale. Sfântul Ierarh a învatat, cu acrivia Sfintilor Parinti, a îndreptat, cu bucuria parintelui milostiv, a mustrat, cu nespusa blândete, a înnoit si a oferit profunzime vietii duhovnicesti din Ţara Româneasca, devenind un respectat exemplu de sfintenie, tarie morala si efervescenta culturala.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 511

Id: 43097

Data: Aug 11, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).