Plan strategic pentru dezvoltarea serviciilor sociale din Arhiepiscopia Iasilor

În luna iunie a anului 2010, la Iaşi se lansa proiectul „Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale - Parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale“, cofinanţat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul a fost implementat pe o perioadă de doi ani în arhiepiscopiile Bucureştilor, Iaşilor şi Craiovei de Organizaţia Internaţională de Caritate Creştin Ortodoxă - IOCC România, în parteneriat cu Patriarhia Română şi cu Federaţia Filantropia. Strategia rezultată în urma implementării proiectului a fost prezentată vineri, 17 februarie, la Hotel Moldova din Iaşi. La manifestare au participat reprezentanţi ai celor trei parteneri implicaţi şi persoanele care vor implementa planul strategic la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor (asistenţi sociali şi clerici din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor). În debutul întâlnirii a fost rostită rugăciunea „Împărate ceresc“. Echipa de proiect a Arhiepiscopiei Iaşilor a fost reprezentată de Georgiana Mihalache, coordonator regional al Federaţiei Filantropia, pr. Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Anemarie Gasser, manager de proiect în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Caritate Creştin-Ortodoxă, Monica Secoşan, ofiţer de proiect din partea Federaţiei Filantropia, Maria Budeanu, coordonator regional pentru Federaţia Filantropia, Roxana Stoica, expert extern în cadrul proiectului din partea IOCC România, Lăcrămioara Pădureţ, membru în nucleul de planificare strategică în cadrul proiectului, şi Laura Crăciun, membru în nucleul de planificare strategică în cadrul proiectului.

Colaborare şi parteneriat în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor

Pr. Narcis Axinte a amintit în cuvântul adresat celor prezenţi că proiectul care se finalizează reprezintă o încununare a unui parteneriat dintre cel puţin trei organizaţii. „Noi, cei din Arhiepiscopia Iaşilor, am fost beneficiari. Federaţia Filantropia adună într-un ONG mai multe organizaţii neguvernamentale ale Bisericii Ortodoxe Române, sub egida Patriarhiei Române. Federaţia Filantropia este unul dintre partenerii noştri care au facilitat ceea ce s-a întâmplat în ultimele 20 de luni în acest proiect la Iaşi. Un alt partener, care a fost implicat şi care stă la baza acestui proiect, este Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin-Ortodoxă. Această organizaţie ortodoxă americană conlucrează cu Patriarhia Română şi cu Arhiepiscopia Iaşilor (din 2005). Parteneriatele funcţionale care dau roade demonstrează încă o dată că nu putem face nimic singuri, fără ajutorul lui Hristos. În acelaşi timp, aceste parteneriate arată că instituţiile nu pot face nimic atunci când încearcă să realizeze lucruri importante“, a afirmat pr. Narcis Axinte, care a prezentat în continuare strategia generată în cadrul proiectului. „Sper că această lucrare a noastră va avea şi rezultat. Orice plan strategic, dacă nu este implementat, nu-şi atinge scopul oricât de bun ar fi. În continuare, avem nevoie de colaborare şi parteneriat în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor cu toţi cei care vor fi implicaţi în procesul de implementare (birourile de asistenţă socială din protopopiate, preoţi parohi, reprezentanţi ai ONG-urilor care funcţionează cu binecuvântarea Bisericii). De acum îi aşteptăm să se implice, astfel încât să împlinim ceea ce ne-am propus în această strategie“, a subliniat pr. Narcis Axinte.

Direcţii strategice la nivelul Eparhiei Iaşilor

Anemarie Gasser a accentuat că după cele 20 de luni în cadrul proiectului „există un plan clar înţeles atât de decidenţii Arhiepiscopiei Iaşilor, cât şi de oamenii care încep punerea în practică a acestei strategii“. „Consider că acest moment este unul de început pentru că de acum înainte urmează ca echipa Arhiepiscopiei Iaşilor să pună în practică planul prin activităţi concrete. Planificarea strategică este un proces care ne ajută să fim eficienţi în condiţii de nevoi din ce în ce mai mari. Lucrurile se schimbă foarte rapid atât în zona nevoilor sociale, cât şi în cea economică“, a spus Anemarie Gasser. Monica Secoşan a amintit că strategia celor care vor pune în practică proiectul ajută la identificarea finanţărilor şi oportunităţilor care există pe piaţă, „pentru ca în funcţie de nevoi să venim cu partea de expertiză pentru a implementa planificarea strategică“. Maria Budeanu a vorbit despre culegerea datelor cu privire la livrarea serviciilor sociale şi la evaluarea lor. De asemenea, Maria Budeanu a amintit că la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, culegerea datelor a fost făcută în parohiile implicate în proiect din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ.

Pr. Narcis Axinte a expus în continuare raportul de analiză al proiectului, prezentând direcţiile strategice stabilite pentru următorii trei ani la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor:

- dezvoltarea capacităţii structurilor arhiepiscopiei de a atrage şi gestiona fonduri pentru servicii sociale, medicale şi filantropice;

- până în anul 2015 vor fi sprijinite 40 de unităţi de cult pentru înfiinţarea, funcţionarea şi acreditarea de centre sociale, altele decât cele acreditate, distribuite proporţional în cele 12 protopopiate al Arhiepiscopiei Iaşilor;

- în unităţile de cult care furnizează servicii sociale şi medicale va exista, până în anul 2015, personal specializat suficient, profesionalizat şi motivat;

- până în anul 2015, comunicarea între structurile arhiepiscopiei care desfăşoară activităţi sociale, medicale şi filantropice să fie eficientă. Conferinţa de încheiere a proiectului „Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale - Parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale“ va avea loc vineri, 24 februarie, în Sala „Conventus“ a Centrului de conferinţe al Patriarhiei Române.


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Feb 19, 2012
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei