Porunca cea mare a iubirii este temelia vietii omului credincios
În toate bisericile s-a citit astazi, 1 decembrie 2013, în duminica a XV-a dupa Rusalii, pericopa evanghelica în care se face referire la „Porunca cea mai mare din Lege”. În cuvântul de învațatura rostit în paraclisul reședinței patriarhale, cu hramul Sfântul Grigorie Luminatorul, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat îndemnurile ce reies din Evanghelia de astazi.

Porunca cea mare a iubirii este calea spre dobândirea vietii vesnice

„Evanghelia ne arata în esenta ca porunca cea mare a iubirii este temelia vietii omului credincios si în acelasi timp este calea spre dobândirea vietii vesnice, vietii ceresti în Împaratia lui Dumnezeu. Când Mântuitorul vorbeste de cele doua porunci ale iubirii, iubirea fata de Dumnezeu si iubirea fata de aproapele El le formuleaza în mod diferit si anume iubirea fata de Dumnezeu trebuie sa aiba prioritate si o intensitate totala. De aceea El spune sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Iar referitor la iubirea fata de aproapele El spune sa iubesti pe aproapele ca pe tine însuti”, a spus Patriarhul României, potrivit Radio TRINITAS.

Îndemn la milostenie

Preafericirea Sa a îndemnat ca în perioada postului Nașterii Domnului sa fim mai aproape de semenii noștri aflați în suferința: „În aceasta perioada de post iubirea fata de Dumnezeu se vede într-o intensificare a rugaciunii, a citirii Scripturii, a Spovedaniei, împartasirii mai dese cu Sfânta Euharistie, dar si în milostenii mai multe facute fata de semenii nostri. Daca nu avem bunuri materiale sa oferim daruri, darul cel mai bun este rugaciunea pentru sanatatea si mântuirea semenilor si o prezenta, un cuvânt bun, o încurajare. Deci, exista multe feluri de milostenie: milostenie materiala care consta în haine îmbracaminte, mâncare, medicamente sau bani, dar si o milostenie spirituala, duhovniceasca, care este mai usor de realizat chiar si atunci când suntem saraci din punct de vedere material sau financiar”.În urmatoarea Duminica, la 8 decembrie, a XXVII-a dupa Rusalii, fragmentul Evanghelic de la Sf. Ev. Luca va face referire la Tamaduirea femeii gârbove.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Dec 1, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei