Pr. Ioan Badilita: Cateva consideratii cu privire la importanta ierarhiei sacramentale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intr-un articol postat pe site-ul Parohiei Sfantul Maxim Marturisitorul – Copou din judetul Iasi, Parintele Ioan Badilita – profesor de Dogmatica la Seminarul Teologic Ortodox din Iasi, noteaza cateva consideratii cu privire la importanta ierarhiei sacramentale.

In continuare, redam textul articolului:

Ca urmare a 1) publicarii de catre unele fete monahale a unor videoclipuri ce degaja o sinistra tendinta anti-episcopala; 2) emiterea de judecati neintemeiate ale unor laici asupra structurii ierarhice, si 3) refuzul, ca spirit de fronda, a pomenirii ierarhului la Liturghie - toate aceste atitudini fiind avarii din punct de vedere dogmatic, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Inainte de toate, suntem de parere ca, daca in loc de a emite violent (dupa model sectar) nenumarate trimiteri canonice in fata camerei de filmat, persoanele mentionate mai sus ar fi rasfoit, macar din simpla curiozitate, operele unuia dintre cei mai importanti si autoritativi Parinti ai Bisericii, recte Sfantul Dionisie Areopagitul, ar fi descoperit cu usurinta urmatoarele principii fundamentale pentru viata Bisericii, care este legata printr-o cununie negraita cu ierarhia ei:

  1. Ierarhia bisericeasca, cu cele trei trepte superioare ale ei, este randuita si voita de Dumnezeu, Cel care odihneste intru ea si care lucreaza prin ea.
  2. Daca ierarhia bisericeasca este o oglindire terestra a ierarhiei angelice, inseamna ca cei mai inalti in trepte nu trebuie criticati de catre cei din treptele inferioare. Niciodata un arhanghel nu se va ridica deasupra unui heruvim.
  3. Un episcop nu poate fi niciodata judecat de un preot, diacon, monah sau laic, ci doar de cel de o treapta cu el.
  4. Nu se poate rasturna aceasta randuiala ierarhica, pe motiv ca se apara cauza lui Dumnezeu, pentru ca, asa cum talcuieste parintele D. Staniloae, aceasta ar insemna ca Dumnezeu insusi admite sa se rastoarne randuiala asezata de El.
  5. Cei mai inalti in trepte au o raspundere enorma in fata lui Dumnezeu pentru a eleva duhovniceste pe cei din treptele inferioare, prin invatatura, bunatate, iertare.

Drept exemplificare, sa observam cum in Epistola a VIII-a, Sfantul Dionisie mustra pe monahul Demofil, care s-a ridicat impotriva unui preot pe motiv ca ar fi primit la pocainta pe un pacatos: «Nu e ingaduit sa invinuiesti pe preotul (ιερέα) care liturghiseste cele mai presus de tine sau de monahii de o treapta cu tine, chiar daca pare sa fi aratat lipsa de evlavie fata de cele dumnezeiesti, chiar daca s-ar dovedi ca a facut ceva din cele oprite. Caci, chiar daca s-a facut ceva necuvenit si fara randuiala in cele dumnezeiesti si in cele randuite si legiuite, aceasta nu e un motiv sa se rastoarne chipurile pentru Dumnezeu, ordinea predaniei dumnezeiesti. Caci nu s-a impartit Dumnezeu in Sine. Pentru ca, in acest caz, cum ramane stabila Imparatia Lui? Și judecata este a lui Dumnezeu, iar preotii sunt vestitorii si talcuitorii judecatilor dumnezeiesti dupa ierarhi, iar de la acestia se da si tie sa inveti cele dumnezeiesti prin mijlocirea diaconilor cand e vremea, odata ce prin ei te-ai invrednicit sa fii monah»[i].

Vrem sa atragem atentia asupra faptului ca incetarea pomenirii ierarhului, atrage dupa sine in mod ineluctabil invalidarea oricarei slujiri liturgice. Credem, cu toata taria, ca acolo unde nu mai este pomenit ierarhul, a carui extensie mistica si sacerdotala este vizibila prin antimisele de pe Sfanta Masa, Euharistia nu se poate savarsi. Exista trei axe fundamentale in jurul carora se constituie organizarea si unitatea Bisericii: altarul, episcopul si sfintenia, iar acestea trei sunt inseparabile. Episcopul are nevoie de altar si de sfinti, altarul de episcop si de moaste, iar sfintii de episcop si altar. Fiecare dintre aceste trei elemente isi gasesc plinirea in celalalt si este determinat de celalalt. Ele reprezinta trei conditii, trei premise care sfarsesc in dumnezeiasca Euharistie in care se realizeaza si se reveleaza in plenitudinea lor adevarul si unitatea Bisericii. Daca una din cele trei lipseste, nu se poate savarsi Euharistia[ii].

Tulburarea echilibrului, precum si accentuarea unilaterala a uneia dintre acestea trei, duce la scindarea unitatii si dezorganizarea vietii ecleziale si, inevitabil, la scindarea si dezorganizarea Bisericii ca Trup viu al lui Hristos. Multe dintre ereziile si schismele ce se observa in cadrul Bisericii se datoreaza acestor cumplite seisme pseudo-teologice, ca si multe dintre dificultatile pe care le intampina Biserica Ortodoxa astazi in misiunea ei de a impartasi lumii unitatea dupa chipul Sfintei Treimi pe care o traieste in mod liturgic in fiecare ceas. Normative pentru viata unui crestin, trebuie sa ramana pentru totdeauna cuvintele Sfantului Mucenic Ignatie de-Dumnezeu-purtatorul: «Cand va supuneti episcopului ca lui Iisus Hristos, imi pareti ca vietuiti nu dupa om, ci dupa Iisus Hristos (...) Este, asadar, de neaparata trebuinta sa nu faceti nimic fara episcop, ci sa va supuneti si preotimii ca Apostolilor lui Hristos, nadejdea noastra»[iii].

[i] Sfantul Dionisie Areopagitul, Epistola VIII, trad. pr. prof. Dumitru Staniloae, in Opere complete, Ed. Paideia, Bucuresti, 1996, p. 261.

[ii] Panayotis Nellas, Omul – animal indumnezeit. Perspective pentru o antropologie ortodoxa, trad. diac. Ioan I. Ica jr, editia a II-a, Ed. Deisis, Sibiu, 1999, p. 176.

[iii] Sfantul Ignatie Teoforul, Epistola catre Tralieni, 2, trad. pr. Dumitru Fecioru, in Scrierile Parintilor Apostolici, Ed. I.B.M.B.O.R, Bucuresti, 1995, p. 204.

____________________________

Parintele dr. Ioan Badilita este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Sf. Vasile cel Mare din Iasi in 2005 si al Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi in 2009. A obtinut doctoratul in teologie in 2014 cu teza Dimensiunea misionar-marturisitoare a Sfintei Liturghii in domeniul de cercetare Teologie fundamentala, Misiologie si Ecumenism. Este preot paroh la parohia "Sfanul Dumitru" - Satu Nou, com. Fantanele, jud. Iasi.

The post Pr. Ioan Badilita: Cateva consideratii cu privire la importanta ierarhiei sacramentale appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1102

Id: 60941

Data: Aug 26, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).