Praznicul Izvorului Tamaduirii in Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Biserica noastră sărbătoreşte în această zi praznicul Izvorului Tămăduirii. Întrucât ne aflăm în Săptămâna Luminată, rânduiala Aghezmei mici este una specială. Mai multe biserici de parohie şi de mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor îmbrăca straie de sărbătoare. La Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din cartierul ieşean CUG II a fost oficiată aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi, pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi, va săvârşi Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat părintele paroh Constantin Stoian, în jurul orei 12:00 va fi oficiată Agheazma mică, iar la final vor fi oferite 200 de pachete cu alimente pentru cei prezenţi.

Pelerinii sunt aşteptaţi astăzi la hramul Mănăstirii Bistriţa din judeţul Neamţ. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi, în incinta aşezării monahale, Sfânta Liturghie. La final se va oficia slujba Aghezmei, după care va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul bisericii străvechii aşezări monahale.

Pelerinaj spre Mănăstirea Horăicioara

Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ îmbracă astăzi straie de săbătoare. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii, iar astăzi va continua cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în paraclisul de vară al acestei aşezări monahale. Izvorul Tămăduirii va fi sărbătorit şi în Biserica „Botezul Domnului“ de la Mănăstirea Horaiţa. După Sfânta Liturghie va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Horaiţa la Horăicioara. Pe parcursul pelerinajului, oamenii vor sta aşezaţi în rând astfel încât icoana să treacă pe deasupra lor. Se vor intona Troparul Învierii şi cântări din Canonul Învierii. La Mănăstirea Horăicioara, credincioşii vor asista la slujba Aghezmei mici şi la Taina Sfântului Maslu. Pelerinii vor lua apă sfinţită, dar şi apă de la izvorul binefăcător de la Horăicioara, care se află la aproximativ 50 de metri de biserica mănăstirii şi izvorăşte de sub Muntele Feriga. În Protopopiatul Târgu Neamţ va fi hram în parohia Humuleştii Noi.

Procesiune cu moaştele Sfântului Spiridon, la Suceava

Sucevenii sunt aşteptaţi să participe astăzi la hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ - Burdujeni din Suceava. La Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“ a Spitalului Judeţean din Suceava, a fost adusă aseară, din Grecia, racla ce adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon. Astăzi se va oficia Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi, iar la final va avea loc un pelerinaj cu racla Sfântului în curtea spitalului. La ora 15:00 se va săvârşi Taina Sfântului Maslu. Moaştele Sfântului Spiridon vor ajunge înapoi în Grecia pe 24 aprilie.

PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va oficia astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii“ - Bujoreni din judeţul Vaslui, care este cea mai mare aşezare monahală de călugări din Eparhia Huşilor.


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Apr 19, 2012
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei