Prima Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Atena, dupa restaurare

catedrala atena

Duminica, 03 iulie 2016, a fost oficiata prima Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana Buna Vestire din Atena, dupa finalizarea lucrarilor de restaurare. Slujba a fost prezidata de Preafericitul Parinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, informeaza ecclesia.gr.

Au coliturghisit zece mitropoliti, membri ai Sfantului Sinod Permanent al Bisericii Greciei, si secretarul Sfantului Sinod:

 • Mitropolitul Alexandru de Mantineia;
 • Mitropolitul Ignatie de Larisa;
 • Mitropolitul Alexie de Niceea;
 • Mitropolitul Ierotei de Nafpaktos;
 • Mitropolitul Evsevie de Samos;
 • Mitropolitul Serafim de Kastoria;
 • Mitropolitul Nicodim de Kassandreia;
 • Mitropolitul Teolog de Serres;
 • Mitropolitul Macarie de Siderokastron;
 • Mitropolitul Pavel de Neochorion;
 • Episcopul Clement de Methoni.

La slujba au fost prezenti ierarhi ai Bisericii Greciei, reprezentanti ai Patriarhiilor Alexandriei si Ierusalimului, reprezentanti ai autoritatilor de stat, clerici si credinciosi.

Arhim. Hrisostom Papathanasiou, predicatorul Arhiepiscopiei Atenei, a rostit un cuvant in care a exprimat bucuria redeschiderii portilor Catedralei Mitropolitane a capitalei Greciei, care a necesitat ample lucrari de restaurare in urma seismelor din anii 1981 si 1999.

Mitropolia impodobeste Atena si reprezinta expresia credintei si evlaviei vii a unei alte Atene, a celei crestine, alaturi de monumentele Greciei antice si diferitele cladiri ale timpurilor contemporane , a spus Arhim. Hrisostom in cuvantul sau.

De asemenea, a subliniat faptul ca in timp ce in alte parti ale lumii unele biserici sunt daramate, inchise, vandute sau inchiriate, crestinii ortodocsi intemeiaza, zidesc, inalta, apara, restaureaza si lumineaza sfintele biserici.

In continuare a facut referire la faptul ca biserica sau catedrala este locul consacrat si sfintit al slujirii lui Dumnezeu. Este punctul nostru de legatura cu divinul, casa facuta de mana al lui Dumnezeu in mijlocul oamenilor, sfant locasul slavei Domnului Puterilor pe pamant .

Restaurarea si resfintirea lacasului de cult, a subliniat Arhim. Hrisostom, ne transmite un mesaj spiritual, acela al restaurarii fiintei omenesti.

In incheiere, a invitat la rugaciune pentru ca preabinecuvantatul nume al Dumnezeirii in trei sori, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, sa se slaveasca in aceasta catedrala in vecii vecilor .

Manifestarile dedicate resfintirii catedralei mitropolitane din Atena au inceput in ziua precedenta, cand a fost oficiata o slujba de multumire (Te Deum) de catre Intaistatatorul Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim. La eveniment a fost prezent si Presedintele Republicii Elene, Excelenta Sa dl Prokopis Pavlopoulos.

Catedrala Buna Vestire a fost construita in 1863, imediat dupa eliberarea Greciei de sub stapanirea otomana. Catedrala este inchinata sarbatorii Bunei Vestiri a Maicii Domnului, care marcheaza si ziua nationala a Greciei (Ziua Independentei).

The post Prima Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Atena, dupa restaurare appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jul 6, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei