Priveghere de hram in cinstea Intampinarii Domnului, la Catedrala Mitropolitana din Iasi

Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului a început sâmbătă seara prin săvârşirea slujbei de Priveghere la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ca o pregătire a bucuriei duhovniceşti din ziua prăznuirii liturgice. Această sărbătoare este cu atât mai importantă cu cât reprezintă şi hramul înscris pe frontispiciul Catedralei ieşene. Cu această ocazie, în seara zilei de 1 februarie, începând cu orele 16:00, un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, conduşi de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au săvârşit  slujba Privegherii. La strană, răspunsurile au fost oferite alternativ de către corul „Altarul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi de către corul „Byzantion”.

„Să încercăm să-L ţinem în braţele inimii noastre pe Domnul Hristos”

Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane a reunit la Iaşi sute de credincioşi, care au participat alături de cler la slujbele săvârşite. În cuvântul său de învăţătură de la finalul Privegherii, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan s-a referit la semnificaţia simbolică a praznicului Întâmpinării Domnului. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această pregătire pentru marea zi de mâine: ziua Învierii Domnului şi ziua Întâmpinării Domnului. Ne-am bucurat în această seară de rugăciuni alese, de cântări adânci şi am încercat ca, precum bătrânul Simeon odinioară, să-L ţinem în braţele inimii noastre pe Domnul Hristos, întrucât şi El ne ţine mereu în braţele Sale. Înfricoşător, dar minunat în acelaşi timp este să ţii în mâini pe Cel Atotputernic. Aceasta este taina credinţei noastre, că Dumnezeu în care credem nu stă departe de noi, ci ne primeşte în braţele Sale şi îngăduie să fie ţinut în braţele noastre, ale pământenilor. Pentru aceasta se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu şi să-I aducem laudă din toată inima noastră, iar la Dumnezeiasca Liturghie să-I cerem iertare pentru prea multele noastre păcate. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne primească în braţele Sale cele sfinte pentru a putea spune ca bătrânul Simeon, că se împlinesc toate pentru sufletul nostru în momentul în care Dumnezeu este cu noi şi noi suntem cu Dumnezeu”.   

Hramul actualei Catedrale Mitropolitane de la Iaşi a fost preluat de la biserica Stratenia ce se afla înainte în locul edificiului. Actul de naştere al sfântului locaş este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833, Catedrala fiind construită prin eforturile unor arhitecţi austrieci, ruşi şi români. Pictura în stil occidental a fost realizată de către pictorul bucureştean Gheorghe Tattarascu. Catedrala a fost sfinţită pe data de 23 aprilie 1887, la slujba participând şi regele Carol I. Lucrările au fost finalizate sub păstorirea Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu. În anul 1889, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierahi”. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul locaş se bucură şi de ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (la catedrala veche).


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 470

Id: 37896

Data: Feb 2, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).