Procesiune inchinata Sfintilor Rafail si Partenie, la Agapia

Sărbătorile Mănăstirii Agapia s-au încheiat sâmbătă, 21 iulie, în ziua prăznuirii Sfinţilor Rafail şi Partenie de la Agapia Veche, cu procesiunea desfăşurată de la Mănăstirea Agapia până la Schitul Agapia Veche, unde Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, începând cu ora 7:00, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a participat la procesiunea ce s-a desfăşurat de la Mănăstirea Agapia până la Schitul Agapia Veche, în cinstea prăznuirii Sfinţilor Rafail şi Partenie. La manifestare au participat aproximativ 500 de credincioşi, pe parcursul drumului citindu-se de preoţii prezenţi Acatistul Sfinţilor Rafail şi Partenie. Ajunşi la Schitul Agapia Veche, credincioşii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teofan şi la slujba de sfinţire a picturii din clopotniţa schitului.

În cuvântul adresat credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a vorbit despre viaţa şi nevoinţele sfinţilor pustnici Rafail şi Partenie, modele de vieţuire pentru monahii din zona Neamţului. „Suntem aici, la Schitul Agapia Veche, în numele Sfinţilor Rafail şi Partenie, neavând cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu pentru faptul că, în cenuşiul vieţii, El rânduieşte arbori puternici şi frumoşi precum sfinţii sărbătoriţi astăzi, ca noi să nu ne pierdem nădejdea. Sfinţii Rafail şi Partenie au fugit de viaţa pământească pentru a se îmbunătăţi într-o altă viaţă, cea a pregustării împărăţiei cerurilor încă din această lume, ca să o poată dobândi pe deplin în cealaltă. De-a lungul vremii, Biserica a încercat să definească ce este viaţa sfinţilor, folosind cuvinte deosebite. Astfel, s-a spus despre pustnici că sunt «oamenii care s-au separat de toţi pentru a se uni cu toţi», sau că «cea mai mare ruşine în această lume este aceea de a nu fi tins spre sfinţenie» sau că «pustnicii sunt cei care au realizat în viaţa lor să fie, să devină fiinţe liturgice». Sfinţii Rafail şi Partenie, prin post şi rugăciune, şi-au convertit patimile în virtuţi“, a spus IPS Teofan.

Prin procesiunea desfăşurată de la Mănăstirea Agapia până la Schitul Agapia Veche s-au încheiat sărbătorile dedicate hramului mănăstirii nemţene. Manifestările religioase, dar şi cele culturale ce au precedat procesiunea închinată sfinţilor protectori ai meleagurilor nemţene au debutat joi, marcând prăznuirea a 370 de ani de la sfinţirea temeliei bisericii Mănăstirii Agapia, 150 de ani de la sfinţirea picturii acesteia, precum şi pomenirea lui Nicolae Grigorescu, pictorul bisericii, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit sâmbătă, 21 iulie, 105 ani.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 501

Id: 23441

Data: Jul 22, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).