Procesiunea cu moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu

Catedrala Patriarhala si-a sarbatorit, astazi, 21 mai 2014, hramul istoric închinat Sfintilor Împarati Constantin si mama sa Elena. În cadrul manifestarilor religioase dedicate hramului s-a aflat si Procesiunea cu moastele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Evenimentul s-a desfasurat, începând cu orele 15:00 de la Catedrala patriarhala pâna la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenesti (sfintita în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.

La ceremonie au luat parte reprezentati ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul tarii, Preafericitul Parinte Daniel si nu în cele din urma multi români care au dorit astfel sa-i aduca cinstire sfântului, fiind prezenti peste 10.000 de oameni.Procesiunea s-a desfasurat pe traseul Catedrala patriarhala, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brâncoveneasca, strada Bibescu Voda, bulevardul Unirii, strada Sfintii Apostoli, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brâncovenesti Domnita Balasa”, strada Palatul Justitiei, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Natiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucuresti (în vecinatatea careia au existat Manastirea „Sfântul Sava” si „Academia Domneasca”, rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu si sustinute material de catre familia domnitorului martir).Aici, rectorul Universitatii Bucuresti a sustinut o alocutiune.

„Simbolul puternic si luminos al vietii si faptelor domnitorului, dar si al modului în care a ales sa plece din aceasta lume, neclintit si ferm în credinta sa crestin-ortodoxa, pentru toate acestea merita recunostinta noastra si pastrarea în memoria noastra colectiva. Întreaga comunitate academica a Universitatii din Bucuresti cultiva cu un sentiment de adânca gratitudine rolul marelui nostru înaintas care în anul 1694 chiar pe locurile în care ne aflam noi acum ctitorea Academia domneasca de la Sfântul Sava si avea sa-si identifice si sa se poarte peste veacuri chiar prin numele domnitorului, o institutie de învatamânt de rang superior care este precursoare a Universitatii din Bucuresti înfiintata prin decret domnesc de Principele Alexandru Ioan Cuza în 16 iulie 1864 si pe care o sarbatorim si o cinstim anul acesta la 16 iulie pentru 150 de ani de existenta si de lucrare întru folosul stiintei si culturii române pentru progresul si modernizarea întregii societati românesti”, a spus Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti.

S-a mers în continuare pe bulevardul Ion C. Bratianu, iar apoi procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” care a fost înconjurata cu moastele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Apoi, racla cu moastele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost asezata spre venerare în baldachinul special amenajat în aceasta ctitorie brâncoveneasca.La final, a urmat cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care a vorbit despre importanta momentului.

„Am savârsit o procesiune pelerinaj cu moastele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu reproducând sau imitând într-un fel procesiunea din anul 1934, deci cu 80 de ani în urma, cu deosebirea mare însa ca acum n-am mai facut un parastas pentru domnitor, ci fiind trecut în rândurile sfintilor l-am cinstit prin sfintele moaste ale sale printr-o racla frumoasa ca pe Sfânt rugator în Ceruri împreuna cu ceilalti Sfinti Brâncoveni. Avem speranta ca acest pelerinaj care a adunat multa lume este o forma complementara de cinstire a Sfintilor Brâncoveni, dar si de întarire a comuniunii noastre în rugaciune si în demnitate pentru ca de la Sfintii Martiri Brâncoveni învatam nu numai credinta, evlavia, ci si demnitatea de a ramâne crestini marturisitori pâna la moarte”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, are loc la Biserica „Sfântul Gheorghe - Nou” slujba Privegherii Sfintilor Martiri Brâncoveni.

Traseul este similar celui pe care, în urma cu 80 de ani, în ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemna de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhala pâna la Biserica “Sfântul Gheorghe Nou” din Bucuresti.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: May 21, 2014
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei