Procesiuni in ajunul Floriilor in Eparhia Iasilor

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 aprilie, ieşenii au venit la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi pentru a asista la slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În dangătul clopotelor străvechiului lăcaş de închinăciune, PS Calinic Botoşăneanul şi zeci de preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, alături de peste o mie de credincioşi, au mers în procesiune pe traseul str. Costache Negri - Biserica „Sfântul Sava“ - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ - Catedrala mitropolitană din Iaşi. În dreptul bisericilor pe lângă care s-a trecut au fost rostite ectenii. Oamenii de toate vârstele au cântat pe parcursul procesiunii cântări specifice perioadei Triodului.

Participanţii la procesiune au fost întâmpinaţi la Catedrala mitropolitană din Iaşi de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor şi a pelerinilor.

De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor în care a subliniat faptul că Intrarea Domnului în Ierusalim trebuie să reprezinte şi intrarea Mântuitorului în Ierusalimul sufletelor noastre. „Intrarea Domnului în Ierusalim arată că Ierusalimul este patria noastră cerească. Timp de 40 de zile, în duh şi în adevăr, ne-am înscris într-o procesiune de lungă durată, având ca ţintă Ierusalimul ceresc. Nădăjduim să dobândim Ierusalimul ceresc pe parcursul acestei vieţi, ca taină a veşniciei. În înţelesul mărturisit de Sfinţii Părinţi, Intrarea Domnului în Ierusalim trebuie să fie intrarea Domnului în Ierusalimul sufletelor noastre. Sufletul omului este chemat să devină Ierusalim ceresc, sălaş binecuvântat al Preasfintei Treimi. Ierusalimul din sufletul oamenilor este chemat să-L primească pe Hristos, astfel încât şi în acest Ierusalim să se desfăşoare planul mântuirii personale şi universale prin Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului Hristos“, a spus IPS Teofan.

Rugăciune şi pelerinaj în Sâmbăta lui Lazăr, la Hârlău

De asemenea, preoţii şi credincioşii din oraşul Paşcani au plecat sâmbătă, în jurul prânzului, de la bisericile parohiale spre Piaţa „Mihail Sadoveanu“ a municipiului. Slujitorii sfintelor altare şi enoriaşii lor au avut înaintea procesiunii sfânta cruce, icoana Intrării Domnului în Ierusalim. „S-au intonat cântări specifice Postului Mare şi sărbătorii Floriilor. În centrul oraşului a fost oficiată, pe o scenă special amenajată, o slujbă de binecuvântare. Ne-am bucurat de prezenţa a sute de credincioşi, luminaţi de căldura soarelui şi de cea a Mântuitorului Hristos. Oamenii L-au primit în sufletele lor pe Hristos cu sălciile faptelor bune ale credinţei, ale iubirii şi ale smereniei. Acest pelerinaj ne-a amintit că trebuie să rămânem în bucuria primirii Domnului Hristos“, a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Hârlău s-a derulat pe traseul parohia Pârcovaci - Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ a cimitirului oraşului Hârlău - Biserica „Sfântul Dumitru“ - Biserica „Sfântul Nicolae“ - Biserica „Sfântul Gheorghe“. „Credincioşii şi copiii au ţinut în mâini ramuri de salcie şi flori, înconjurându-ne cu multă dragoste. Oamenii au dorit ca în această zi să participe mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi să se alăture pelerinajului de Florii“, a spus pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Cuvânt catehetic la pelerinajul Floriilor din Săveni

Sute de credincioşi din municipiul Botoşani au participat la procesiunea închinată Intrării Domnului în Ierusalim, care a avut loc pe traseul Biserica „Sfinţii Voievozi“ - Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ - Biserica Uspenia - Biserica „Sfântul Spiridon“. „Oamenii au ţinut în mâini ramuri de salcie, flori şi busuioc. Au venit foarte mulţi copii, dar şi persoane cu handicap care s-au deplasat cu ajutorul căruciorului. În dreptul bisericilor au fost citite evanghelii şi ectenii. În tot acest timp, credincioşii ţineau ramurile de salcie şi florile ridicate în sus. Astfel s-a rememorat ceea ce s-a întâmplat în Ierusalim la intrarea Mântuitorului Hristos. Nădăjduim că botoşănenii care au venit la pelerinaj să rodească însutit şi să-i aducă pe calea cea dreaptă şi pe cei mai puţin râvnitori în credinţă“, s-a exprimat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

Pelerinajul de Florii de la Dorohoi s-a derulat pe o vreme frumoasă, fiind o „mărturisire de credinţă“, după cum a precizat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. „Prin prezenţa noastră la pelerinaj, am căutat să ne mărturisim credinţa. Poate că trecerea noastră pe străzile oraşului a reprezentat un sentiment de trezire la adevăratele valori creştine“, a declarat pr. Stelian Ciurciun.

O procesiune dedicată Intrării Domnului în Ierusalim a fost organizată şi la Săveni pe traseul Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Biserica „Sfântul Nicolae“. „Am străbătut pietonalul oraşului, iar pe parcurs au fost făcute mai multe opriri. Înainte de a pleca în procesiune, a fost săvârşit Acatistul celor adormiţi“, a spus pr.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 421

Id: 21172

Data: Apr 9, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).