Reintegrarea sociala a persoanelor eliberate din detenție

Proiectul, inițiat de părintele paroh Petru Munteanu, se derulează în cadrul parteneriatului între Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești din Protopopiatul Roznov, judeţul Neamț, și Fundația Solidaritate și Speranță (FSS) – filiala Săvinești. Subiectul întâlnirii a fost reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție și i-a avut ca invitați pe comisarul-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, și pe părintele Adrian Bârgu, preot misionar în cadrul penitenciarului. Evenimentul s-a desfășurat în prezența copiilor asistați de Centrul social–educativ din Săvineşti și a părinților acestora. Reintegrarea socială reprezintă un proces care presupune acomodarea persoanelor eliberate la normele societății civile și rezolvarea diferenței dintre ceea ce aspiră și atitudinea comportamentală a acestora. ”Când auzim de penitenciar, de închisoare, ne gândim la ceva rău, la oameni care au greșit și au fost sancționați. Marea majoritate a oamenilor care ajung să fie lipsiți de libertate sunt oameni fără educație, sunt oameni care, poate, nu au avut norocul să aibă acces la educație şi au abandonat școala foarte devreme”, le-a menționat comisarul-șef Sorin Dîrțu.

"Avem la îndemână cuvântul"

Tinerii aflați în Penitenciarul Bacău provin din familii dezorganizate, o parte dintre ei au părinții plecați la muncă în străinătate și au rămas singuri. Astfel, au intrat în diferite grupuri infracționale. În acelaşi timp, mai sunt și tineri care apaţin unor familii cu antecedente penale. ”Un fost deținut care iese din închisoare şi ajunge în societate este respins, iar lumea se ferește de acesta. Și atunci este nevoit să se îndrepte spre grupul care-l acceptă, cel infracțional, reluându-și vechile practici care-l conduc tot spre închisoare”, a mai explicat comisarul-şef, Sorin Dîrțu. Comportamentul societății, atitudinea noastră față de cei care ispășesc pedepse în închisoare ar trebui schimbată. Trebuie să-i privim cu alți ochi, să le acordăm șansa de a se reintegra în mijlocul comunității. ”Scopul nostru, ca Biserică, și a celor care sunt implicați în procesul de educație al penitenciarului este acela de a trezi în cel ajuns acolo, starea sănătoasă a vieții. De aceea, ceea ce facem noi, aici, la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, este exact proiectul acesta, de a trăi ”altoiul” vieții cel sănătos, de a urma calea sănătoasă a vieții”, a subliniat părintele Petru Munteanu. Contează modul cum ne adresăm celorlalți, cum le vorbim, după cum a menționat părintele Adrian Bârgu: ”Nu degeaba suntem ființe cuvântătoare, suntem expresia lui Dumnezeu și așa cum citim în Sfânta Scriptură că ”la început a fost Cuvântul”, iar noi suntem cuvântători datorită faptului că Dumnezeu cuvântă. Noi avem la îndemână cuvântul și fiind de la Dumnezeu, acesta poate mișca ”pietroiul” din inimă, să-l dărâme, să-l scoată din sufletul deținuților. Și ei sunt oameni, care-și plătesc greșelile prin pedepsele primite”.

Activităţi comune în sprijinul deţinuţilor eliberaţi

După această întâlnire se va demara un proiect pentru susținerea morală a foștilor deținuți, pentru reintegrarea lor în societate. „Reintegrarea deținulor începe din rândul comunității, iar comunitatea se întâlnește în jurul Sfântului Potir, comunitatea sănătoasă. Starea de responsabilizarea este a tuturor. Este ușor să pasăm vina de la unii la ceilalți, dar poate cel care a ajuns acolo, a ajuns și din vina mea, din uitarea mea. Când comunitatea devine responsabilă și se interesează de soarta acestor suflete, atunci intervine solidaritatea”, a mai spus părintele Petru Munteanu. În perioada următoare se vor derula diverse activități, prin proiectul inițiat între Parohia ”Sfinții Voievozi” și Penitenciarul Bacău, care să-i privească pe deținuți atât în perioada de detenție cât și în perioada imediat următoare după punerea în libertate. ”Colaborarea noastră cu părintele Munteanu are deja o vechime de trei ani. Această colaborare s-a concretizat în vizite ale părintelui la Penitenciarul Bacău. Şi noi am venit la Săvineşti, astfel că, treptat, s-a creat o relație sănătoasă. Continuăm colaborarea cu acest proiect de reintegrare socială a deținuților”, a declarat comisarul șef, Sorin Dîrțu. (Brîndușa Dediu)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 601

Id: 41129

Data: May 30, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).