Relatia dintre pelerinaj si mass-media

Marile pelerinaje religioase atrag an de an, pe lânga un impresionant numar de credinciosi, si atentia presei românesti. În ce masura mass-media influenteaza opinia publica despre aceste manifestari si care este rolul pelerinajului în contextul societatii moderne secularizate sunt doar doua din întrebarile la care sociologi, cercetatori si jurnalisti au încercat sa raspunda în cadrul dezbaterii interdisciplinare „Mass-media si pelerinajul religios“, desfasurata marti, 29 octombrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti. Dezbaterea, organizata de Centrul de studii si documentare „Societate, Drept, Religie“ al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti, a fost moderata de lect. dr. Laurentiu Tanase si s-a bucurat de prezenta urmatorilor invitati: pr. Nicolae Dima, director Trinitas TV, Ciprian Olinici, director general Radio Trinitas; dr. Mirel Banica, cercetator în cadrul Academiei Române; Valentin Beloiu, sociolog si cercetator în domeniul pelerinajelor religioase; Cristian Curte, redactor emisiuni religioase Radio România; Razvan Bucuroiu, director TVR 3. În cadrul discutiilor s-a avut în vedere faptul ca pelerinajul religios, cu toate elementele lui de manifestare, reprezinta un raspuns al Bisericilor crestine traditionale la provocarile secularizante contemporane si înfatiseaza o forma dinamica de religiozitate care este în atentia societatii moderne datorita manifestarii lui publice. Prin urmare, în conturarea unor opinii legate de pelerinaj, precum si în conturarea unui profil al pelerinului religios, mijloacele moderne de comunicare joaca un rol foarte important. „Am încercat sa vedem care ar fi conexiunile dintre aceste doua entitati, pelerinajul si mass-media, plecând de la o realitate care de multe ori este deranjanta. Din lipsa de informare sau poate dintr-o lipsa de formare profesionala, mass-media laica, de multe ori, deformeaza si denatureaza sensul pelerinajului religios atunci când doreste sa evidentieze sau sa exagereze evenimente care nu au legatura directa cu acesta. Se scot în evidenta elemente exotice, care nu fac decât sa arunce o lumina negativa fata de amploarea si valoarea duhovniceasca si spirituala a pelerinajului“, a spus lect. dr. Laurentiu Tanase.

Privitorul este chemat sa ia cu discernamânt ceea ce mass-media îi furnizeaza

Atitudinea mass-mediei laice fata de pelerini este una care urmareste sa scoata în evidenta singularitatile socante si marginale în detrimentul majoritatii care se înscrie în ethosul si rânduiala unui pelerinaj religios. Cristian Curte de la Radio România a aratat trei tipologii de pelerini pe care i-a întâlnit personal: tinerii, care vin, dar nu dintr-o motivatie exterioara foarte bine întemeiata si argumentata, ci dintr-o credinta mostenita de la parinti sau dezvoltata în mediul social (scoala, Biserica); batrânii, care traiesc pelerinajul ca o manifestare a parohiei si vin împreuna cu preotul în cadrul unui grup compact de credinciosi; si pelerinii urbani, care vin singuri, neînsotiti de cele mai multe ori sau în grupuri foarte mici împreuna cu membri ai familiei sau prieteni. Dintre aceste trei categorii de pelerini care traiesc pelerinajul, nici una nu este vizata de televiziunile comerciale, spune Cristian Curte, ci sunt vizate numai acele persoane care sunt prezente în mod accidental la pelerinaj sau care se remarca printr-o atitudine iesita din cadrul pelerinajului. Redactorul de la Radio România a mai aratat ca de vina pentru aceasta atitudine a mass-mediei laice sunt privitorii si cei care îsi formuleaza o parere despre pelerinaj numai pe baza a ceea ce arata presa, si a dat exemplul unei persoane care, dupa ce a participat la un pelerinaj, a spus ca acesta „nu seamana cu nimic din ceea ce vedea la televizor“.

„Cel mai bine este sa fii la pelerinaj, sa fii acolo prezent concret cu sufletul si cu trupul“

Diferenta dintre un reportaj despre pelerinaj realizat de Radio Trinitas si un reportaj despre acelasi subiect realizat de un radio laic a fost ilustrata de Ciprian Olinici, director general Radio Trinitas. Tabloul pelerinajului pentru radioul laic a inclus si elemente care, desi sunt prezente în cadrul acestei manifestari, nu caracterizeaza atitudinea generala a participantilor: cersetorii, comerciantii, sarmalele împartite, prezenta numarului jandarmilor etc. Reportajul realizat de Radio Trinitas a evidentiat însa, prin contrast, ethosul pelerinilor: nevointa lor, gândurile, rugaciunile pe care le fac asteptând la închinare si experienta personala legata de ajutorul sfintilor în diferite contexte ale vietii lor. Razvan Bucuroiu de la TVR 3 a aratat ca, desi televiziunile sunt prezente întotdeauna la un pelerinaj, ele nu pot sa prezinte în mod plenar un pelerinaj religios si nici nu trebuie sa se astepte acest lucru de la acestea. „Televiziunile, în afara de faptul ca produc emotie înaintea marelui eveniment, nu pot sa transmita întru totul atmosfera care se deruleaza în cadrul unui asemenea eveniment. Cel mai bine este sa fii la pelerinaj, sa fii acolo prezent concret cu sufletul si cu trupul la racla cu moastele sfântului pe care tu îl cinstesti. Televiziunile pot sa încalzeasca momentul, pot sa îl pregateasca, pot sa creeze acea emotie si acea asteptare, dar pelerinajul în sine este la fata locului“, a spus Razvan Bucuroiu. Cercetatorul Mirel Banica a spus ca pelerinajul este atragator pentru mass-media din urmatoarele motive: omul modern are nevoia de consum spiritual, chiar daca acesta se transmite prin mijloace de comunicare moderne; societatea are nevoie de spectacol si de emotie; pelerinajul furnizeaza un sentiment de bine chiar si celor care nu participa în mod direct, dar afla despre acesta de la televiziuni. În cadrul dezbaterii, pr. Nicolae Dima, director Trinitas TV, a vorbit despre pelerinajul la Sfântul Cuvios Dimitrie din perspectiva televiziunii Patriarhiei Române, iar Valentin Beloiu a oferit o prezentare teoretica a pelerinajului în contextul societatii moderne. La eveniment au mai fost prezenti pr. dr. Nicolae Dascalu, directorul publicatiilor „Lumina“ si coordonatorul Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Române, profesori din cadrul facultatii si numerosi studenti.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 689

Id: 35095

Data: Oct 31, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).