Rezultatele Concursului de interpretare muzicala bizantina Ziua Invierii – Baia Mare

DSC-2899

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Iustin Sigheteanul, in dupa-amiaza zilei de marti, 14 iunie 2016,  in Sala Sfantul Iosif Marturisitorul din incinta Catedralei Episcopale Sfanta Treime din Baia Mare, a avut loc primul Concurs de interpretare muzicala bizantina intitulat Ziua Invierii , desfasurat in Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.

Concursul a inceput cu un cuvant de binecuvantare rostit de Parintele arhimandrit Casian Filip, mare ecleziarh al Catedralei Episcopale din Baia Mare, ca delegat al Preasfintitului Iustin Sigheteanul.

Juriul de specialitate a fost alcatuit din pr. prof. dr. Petrica-Aurelian Covaciu (presedinte), dirijorul Corului Doxologia al Catedralei Episcopale Sfanta Treime si profesor de muzica la Seminarului Teologic Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare; pr. prof. drd. Andrei Babosan, profesor de muzica in cadrul aceluiasi seminar; diac. prof. drd. protopsalt Adrian Dobreanu, dirijorul si fondatorul Grupului bizantin Theologos al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, precum si initiatorul si coordonatorul acestui proiect, si Ramona Rachita, interpreta de muzica psaltica, absolventa a Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca si a Universitatii Berkley, California, din Statele Unite ale Americii.

Au mai fost prezenti preoti, credinciosi si tineri din cadrul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, care au dorit sa asiste la acest eveniment cultural.

La concurs au participat elevi seminaristi, studenti sau absolventi de facultati teologice, precum si iubitori de muzica bisericeasca, cu varsta cuprinsa intre 15-35 de ani. Proba de concurs a constat in interpretarea unei partituri impuse, Ziua Invierii - glas 5, de Ioan Popescu - Pasarea si a altor doua partituri, la alegere, respectiv un tropar si un condac, ambele in tact irmologic.

In urma jurizarii, au fost oferite mai multe premii:

  • Marele premiu: Teodor Malanca;
  • Premiul I: diac. Ionut Ples, slujitor al Catedralei Episcopale Sfanta Treime din Baia Mare;
  • Premiul II: Dorin Osan;
  • Premiul III: Iulian Scripciuc.

Ceilalti concurenti vor primi mentiuni si diplome de participare. Premierea concurentilor va avea loc in Duminica Rusaliilor si vor fi inmanate de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, dupa slujba Sfintei Liturghii Arhieresti.

Pe viitor se doreste o continuitate a acestui gen de interpretare muzicala, promovand muzica bizantina in randul preotilor, cantaretilor, tinerilor si al tuturor acelora care iubesc muzica bisericeasca; muzica bizantina este un tezaur universal din care facem parte si noi, ca popor, si de aceea trebuie sa scoatem la lumina bogatia si frumusetea acestor imne care inmiresmeaza cantarea liturgica in biserica, a precizat diaconul Adrian Dobreanu.

Proba - concurs de interpretare muzicala se inscrie intre manifestarile dedicate anului 2016, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca An omagial al educatiei tineretului crestin ortodox si An comemorativ al Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti .

[gallery link="file" ids="135332,135333"]

The post Rezultatele Concursului de interpretare muzicala bizantina Ziua Invierii – Baia Mare appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jun 15, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei