Rugaciuni pentru eroii neamului in toata Moldova

Eroii neamului au fost comemoraţi ieri la Suceava printr-un eveniment religios şi o manifestare culturală. Un sobor de preoţi de la mai multe parohii sucevene a săvârşit ieri, în faţa statuii Bucovina înaripată din centrul oraşului Suceava, Parastasul pentru ostaşii care au căzut pe câmpurile de luptă. Momentul de rugăciune s-a derulat în prezenţa autorităţilor locale şi a credincioşilor. „Pentru început s-a intonat imnul naţional, apoi s-a oficiat slujba de pomenire. A urmat depunerea de coroane de flori din partea autorităţilor locale, a instituţiilor şi a multor şcoli din municipiul Suceava“, a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. Aseară, la Cetatea de Scaun a Sucevei a fost organizat concertul „Cântece şi poezii româneşti“, în cinstea eroilor neamului românesc. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oferit membrilor celor 12 coruri diplome de participare şi iconiţe.

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în parohia „Înălţarea Domnului“ - Coarnele Caprei, Protopopiatul Hârlău. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. „După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi s-a deplasat la monumentul eroilor din localitate, unde s-a oficiat Parastasul pentru cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei. Copiii de la Şcoala din Coarnele Caprei au prezentat apoi un program cultural de cântece şi poezii patriotice. La final, PS Calinic Botoşăneanul a adresat un frumos cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Domnului şi despre Ziua Eroilor“, a spus pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Sărbătoare la Mănăstirea Galata

Ieşenii au participat în număr mare ieri la hramul Mănăstirii Galata. Biserica aşezării monahale, închinată Înălţării Domnului, a devenit loc de pelerinaj încă de miercuri seara, când a fost oficiată slujba Privegherii. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou din Iaşi. Ieri dimineaţă, pelerinii au urcat Dealul Galata atât pentru a sărbători hramul aşezării monahale, ctitorită de Petru Şchiopul, cât şi pentru a-şi aduce aminte de eroii neamului. O parte dintre credincioşi s-au oprit în dreptul celor două monumente din apropierea mănăstirii pentru a aprinde lumânări. În cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită o ectenie pentru eroii neamului, care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, obştii Mănăstirii Galata, păstorită de stavrofora Macrina Lazăr, şi credincioşilor veniţi în număr mare la această sărbătoare. „Să avem nădejde că IPS Teofan este Părintele nostru duhovnicesc care se roagă pentru noi, ori de câte ori slujeşte Sfânta Liturghie. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei transmite acestei obşti bucuria cerească şi rugăciunea, care este flacăra duhovnicească. Maicile din această mănăstire se ostenesc pentru bunul mers al acestei aşezări monahale, astfel încât să continue rugăciunile de zi şi de noapte. Transmit aceleaşi arhiereşti binecuvântări tuturor binefăcătorilor care ajută maicile de aici să-şi îndeplinească rolul lor“, a transmis arhim. Dosoftei Şcheul. Persoanele care au asistat la Sfânta Liturghie au primit la ieşirea din biserică un pachet cu alimente şi un pahar cu vin.

Monument pentru eroi, în parohia Viişoara

Cu prilejul hramului Bisericii „Înălţarea Domnului“ din Paşcani şi în cinstea eroilor neamului, copiii din parohie au susţinut un program cultural-artistic. „În cadrul acestui program ne-am adus aminte de eroii jertfiţi la datorie pentru neamul nostru. S-au recitat poezii şi s-a cântat în cinstea eroilor, dar şi de preaslăvire a Domnului Hristos care S-a înălţat la cer. La monumentul eroilor, aflat în apropierea bisericii, au fost depuse jerbe de flori şi coroane, aşa cum s-a întâmplat în toate locaţiile din Paşcani unde există un astfel de edificiu“, a declarat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.

Ziua Eroilor a fost marcată şi în parohiile din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, eroii neamului au fost pomeniţi în cadrul Sfintei Liturghii, dar şi la slujbele de Parastas. În acelaşi timp, s-au oficiat slujbe de pomenire în dreptul troiţelor sau monumentelor ridicate în cinstea celor care s-au jertfit pentru ţara noastră. În parohia Viişoara din Protoieria Oneşti a fost sfinţit şi inagurat ieri un monument în cinstea eroilor căzuţi pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După cum ne-a relatat pr. paroh Petru Roncea, monumentul a fost ridicat la iniţiativa veteranului de război Neculai Drăgan Neculai de credincioşii din Viişoara. La final a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroi şi pentru veteranii de război adormiţi în Domnul.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 507

Id: 22158

Data: May 24, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).