Rugatori la Sfantul ocrotitor al tarii lui Ştefan cel Mare

Pelerinajul la moaştele Sfântului Ioan cel Nou reprezintă de secole o parte a identităţii oraşului Suceava. Acest pelerinaj capătă însă o amploare cu totul deosebită în data de 24 iunie, ziua când, în anul 1786, moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de la Zolkiew, zi consfinţită ulterior de evlavia populară ca dată de cinstire a Sfântului. Şi anul acesta, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a unit ierarhi, preoţi şi credincioşi în rugăciune, în laudă şi în mulţumire aduse lui Dumnezeu şi sfinţilor. Mii de credincioşi din întreaga ţară au participat la hramul mănăstirii sucevene, închinându-se la moaştele Sfântului Ioan cel Nou şi participând la slujbele religioase săvârşite.

Manifestările prilejuite de hramul mănăstirii au început de sâmbătă, la ceas de seară, când racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă din biserică şi aşezată în curtea mănăstirii, sub un baldachin special amenajat. Rând pe rând, de-a lungul întregii nopţi, credincioşii s-au închinat şi au sărutat racla Sfântului ce le-a fost de atâtea ori grabnic ajutător, ascultând în acelaşi timp cântările slujbei Privegherii, oficiată de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

„De douăzeci de ani vin la hramul mănăstirii de aici pentru a mă întâlni cu Sfântul Ioan cel Nou. De-a lungul vieţii, i-am simţit de mai multe ori ajutorul, şi în semn de mulţumire vin în fiecare an când este prăznuit pentru a mă închina şi pentru a-i săruta sfintele moaşte. Într-un an nu am putut ajunge la hramul mănăstirii de aici şi am simţit în suflet un mare gol şi o mare mâhnire. De atunci, nici nu mă gândesc să nu ajung, indiferent de greutăţi“, ne-a mărturisit Ileana Roman din Borşa, Maramureş.

„Două chipuri luminate de sfinţi ne-au chemat astăzi la această sărbătoare“

Ziua marii sărbători a Sucevei a început cu slujbele Aghezmei şi Sfântului Maslu, săvârşite la primele raze ale dimineţii. Încet, încet, curtea mănăstirii a prins viaţă, umplându-se ochi de credincioşii veniţi de aproape sau de departe, toţi însă cu acelaşi gând: să-i mulţumească prin venirea lor Sfântului pe care îl au ca ocrotitor şi rugător în faţa tronului lui Dumnezeu. Pelerinii au participat apoi la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Teofan a evidenţiat locul în evlavia creştină al celor doi sfinţi serbaţi, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. „Astăzi, Biserica ne aşază în faţa noastră chipul Sfântului Ioan Botezătorul şi chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, oameni născuţi din bărbat şi din femeie, precum toţi pământenii, oameni cu slăbiciuni ca toţi ceilalţi semeni, dar care, urmând cuvântul Mântuitorului din Evanghelia citită astăzi, au găsit calea să-L aşeze pe Dumnezeu acolo unde îi este locul. Dacă Sfântul Ioan Botezătorul este chipul desăvârşit al celor care sunt în sihăstrii şi în mănăstiri, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Marele Mucenic al Moldovei şi al creştinătăţii, este chipul desăvârşit al creştinului trăitor în lume, care caută să-şi împlinească datoria şi a celor materiale, dar ştie în acelaşi timp ce înseamnă Dumnezeu şi Împărăţia Lui şi ce anume trebuie să primeze în viaţă. Noi, cei de astăzi, având în faţă aceste două chipuri luminate de sfinţi care ne-au chemat astăzi la această sărbătoare şi traiectoria vieţii lor ca model, găsim răspuns la întrebarea cum să împlinim cuvântul Domnului: «căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă», cuvinte din Evanghelia rostită astăzi“, a precizat IPS Teofan.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“, intitulat „Lumina şi ajutorul sfinţilor - bucuria pelerinilor“, mulţumind totodată ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Teodosie, l-a felicitat pe IPS Pimen pentru împlinirea a 30 de ani de arhierie, urându-i har, putere şi tărie pentru mântuirea în Împărăţia cerurilor.

A urmat apoi pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile municipiului Suceava. Au fost purtate cruci, prapuri şi icoanele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Racla cu moaştele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi, a ajuns, pe rând, la Biserica „Învierea Domnului“, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, la Biserica „Sfântul


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 573

Id: 22853

Data: Jun 24, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).