Sarbatoarea Sf. Mihail si Gavriil la Galati. IPS Casian s-a intalnit cu elevii scolii nr. 24 din municipiu

IPS Casian

In ziua praznuirii Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, 8 noiembrie 2016, manastirea galateana cunoscuta si cu numele de Metoc si-a sarbatorit hramul. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de un sobor de ieromonahi si diaconi, in prezenta fratilor manastirii si a credinciosilor galateni, informeaza pr. Gabriel Molocea, Consilier mass-media al Eparhiei.

La Sfanta Liturghie au participat si o parte dintre elevii Şcolii Gimnaziale nr 24. In incheiere a fost savarsita slujba de pomenire a ctitorilor manastirii la mormantul vrednicului de pomenire,  arhimandritul mitrofor Teofil Pandele.

Sarbatoarea a continuat, dupa traditie, in mijlocul cadrelor didactice si elevilor de la Şcoala Gimnaziala nr. 24 care se afla sub ocrotirea spirituala a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Totodata, institutia de invatamant a sarbatorit si 184 de ani de la infiintare.

Ca in fiecare an, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a cercetat duhovniceste atat cadrele didactice, cat si elevii scolii care se afla exact langa manastirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cunoscuta de galateni sub numele Metoc. De altfel, scoala nr. 24, prima scoala publica din Galati, a functionat la inceput in doua chilii ale manastirii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.Chiriarhul Dunarii de Jos  a savarsit o rugaciune de multumire  pentru elevi  si parintii lor, pentru cadrele didactice, dupa care au fost pomenit toti profesorii adormiti intru Domnul, care au predat in aceasta scoala, timp de peste un secol, a precizat pr. Gabriel Molocea.

La final copiii au primit cate un pachetel cu hrana, iconite, carti de rugaciuni si alte daruri de suflet.

In perioada 1832-1838, in casele manastirii si-a inceput activitatea prima scoala publica din Galati. Şcoala avea o clasa elementara, in care se predau citirea, scrisul, aritmetica si cateva rugaciuni, toate dupa o singura carte, Intaile cunostinte si o clasa normala, in care se invatau gramatica, aritmetica si geografia. In anul scolar 1832-1833 au invatat un numar 80 de elevi. Pe terenul actualei manastiri s-a construit si cladirea noii scoli publice din Galati, pamantul fiind donat de Manastirea Neamt la staruintele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Aceasta scoala, existenta si astazi, a fost inaugurata la 16 aprilie 1853.

[gallery columns="2" link="file" ids="149778,149777"]

 

The post Sarbatoarea Sf. Mihail si Gavriil la Galati. IPS Casian s-a intalnit cu elevii scolii nr. 24 din municipiu appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1221

Id: 61325

Data: Nov 9, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).