Serbari in Transilvania cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor Romane

Mai multe manifestari religioase, culturale, stiintifice si un ceremonial militar au loc la Sfântul Gheorghe, în judetul Covasna, cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor Române, informeaza Ziarul Lumina. Printre invitati se numara „Junii Brasovului“ si un grup de pastratori de traditii populare din Republica Moldova. Alte manifestari au loc în mai multe orase transilvane.Anul acesta printre participantii la manifestarile din municipiul Sfântul Gheorghe, consacrate Unirii Principatelor Române se vor numara „Junii Brasovului“ si un grup de pastratori de traditii populare din Republica Moldova.Prefectul judetului Covasna, Dumitru Marinescu, a precizat ca manifestarile încep de miercuri cu un concurs de istorie, destinat elevilor din clasele gimnaziale, organizat în colaborare cu Asociatia „Universitaria Emil Poenaru“ din Brasov, asociatie care de Ziua Nationala a României a oferit o parada aviatica locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit prefectului, primii trei câstigatori sunt premiati cu câte o tableta PC, conform Agerpres.Azi, la sediul Prefecturii Covasna are loc simpozionul cu tema „Ecoul intern si international al Unirii de la 24 ianuarie 1859“, organizat împreuna cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

Slujba de Te Deum

Mâine, 24 ianuarie, dupa slujba de Te-Deum oficiata la Catedrala Ortodoxa din Sfântu Gheorghe va urma o „parada istorico-artistica“ pâna în Piata „Mihai Viteazul“, unde vor avea loc un ceremonial militar-religios, depuneri de coroane de flori si un spectacol folcloric. De asemenea, pe 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe va fi prezent si un grup de dansuri populare din Republica Moldova, format din aproape 50 de persoane, care va sustine un program artistic.La parada istorico-artistica vor participa si Junii Brasovului si grupul de pastratori de traditii din Vâlcele. Câtiva actori de la teatrul din Brasov îi vor întruchipa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe Mihail Kogalniceanu si pe Mos Ion Roata. Cel dintâi va sosi cu o caleasca si va fi întâmpinat în mod simbolic cu pâine si sare, precum si cu flori, care vor fi presarate în fata calestii, conform celor precizate de prefectul Dumitru Marinescu.În apropierea pietei în care se va desfasura evenimentul vor fi amplasate si câteva casute din lemn, unde vor fi vândute produse traditionale, carti, costume populare românesti, precum si diverse obiecte fabricate în Republica Moldova. Seara de 24 ianuarie se va încheia cu traditionalul Bal al Unirii, iar manifestarile vor continua sâmbata si duminica la Sfântu Gheorghe, cu concursuri sportive, respectiv competitii de gimnastica artistica si handbal feminin si masculin dotate cu o „Cupa a Unirii“.Dorinta organizatorilor este de a atrage cât mai multi localnici la aceasta sarbatoare, în special tinerii, de aceea programul din acest an a fost mai deosebit si mai diversificat fata de alti ani, conform celor precizate de prefectul Dumitru Marinescu, citat de Agerpres.

Unirea Principatelor, sarbatorita la Cluj-Napoca

Un spectacol dedicat aniversarii Unirii Principatelor Române va avea loc pe 24 ianuarie, în Piata Unirii din Cluj-Napoca, în organizarea Consiliului Local si a Primariei Cluj-Napoca. Spectacolul va debuta la ora 17:00, iar în program sunt mai multe ansambluri folclorice, Corul Barbatesc din Finteusu Mare, judetul Maramures, alaturi de Dinu Iancu Salajanu si Dumitru Farcas. Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii în Piata „Avram Iancu“, de la ora 20:00.

Unirea Principatelor, la Alba Iulia

Vineri, 24 ianuarie, la Alba Iulia va fi sarbatorita Unirea Principatelor Române la Casa de Cultura a Studentilor, începând cu ora 18:00, în cadrul unui eveniment intitulat „Hai sa dam mâna cu mâna“. Printre participanti se numara: fanfara judetului Alba, dirijata de Coriolan Honcas; ansamblul folcloric al judetului Alba, dirijat de Alexandru Pal; ansamblul Folcloric Mugur de Tezaur, condus de Leontina Farcas; Şcoala Populara de Arte, clasa de dansuri populare din Capâlna, condusa de Angela Fodor; formatia de muzica usoara, condusa de Marinela Popa; ansamblul folcloric „Doina Aiudului“, coordonator Nicolae Moldovan; ansamblul folcloric Floare de Colt din Galda de Jos, coordonator Gheorghe Nedea. Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Alba, Centrul Cultural „Augustin Bena“ si Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 495

Id: 37590

Data: Jan 23, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).