Sf. Maslu si cateheza la Stockholm. PS Macarie: Trebuie sa ne recuperam sensibilitatea de copil pentru a primi, in inimile noastre, bucuria Nasterii Domnului

PS Macarie

In prima zi a Postului Craciunului, 15 noiembrie 2016, Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, a oficiat Taina Sfantului Maslu in Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, informeaza Biroul de Presa al Eparhiei.

Dupa slujba, ierarhul a sustinut o cateheza, in care i-a indemnat pe pastoritii sai, la intarea in Postul Craciunului, nu doar la abtinere de la unele mancaruri, ci mai cu seama la o pregatire si primenire duhovniceasca, de a costientiza fiecare starea launtrica in fata marelui eveniment al Nasterii Mantuitorului.

Imi amintesc cum in anii trecuti, aici departe de tara, in prag de Craciun, am vizitat un batran tintuit la pat, un intelectual sensibil, foarte rafinat. I-am cantat cateva zeci de colinde tiblesene invatate in copilarie, iar el m-a ascultat cu lacrimi in ochi. La final, multamindu-mi, mi-a spus: Parinte episcop, ma bucur nespus ca nu v-ati pierdut puritatea copilariei! . Acesta este cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata. I-am raspuns batranului, dupa ce l-am sarutat pe frunte: Nici dumneavoastra nu v-ati pierdut-o. Atata vreme cat inca mai colindam, nu ne putem pierde puritatea copilariei. Aceasta este convingerea mea, credinta mea si in acest inceput al Postului Nasterii Domnului. Da, mai este posibila puritatea copilariei, chiar si in aceste zile atat de intunecate si chiar in aceasta lume care calca in picioare aceasta puritate. Cat timp Domnul alege sa Se nasca printre noi, cat timp Domnul, ni Se arata, din nou, ca un Prunc al pruncilor, in bratele Maicii Sale, da, este inca posibila puritatea copilariei!, a spus Preasfintia Sa.

Facand referire la doua texte evanghelice, Ierarhul le-a explicat celor prezenti ca mai este posibila puritatea copilariei in zilele noastre:

Doua cuvinte evanghelice as pune la inimile fratiilor voastre la inceput de post. De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor. (Matei 18, 3). Nu putem primi pe Pruncul pruncilor daca noi insine ramanem imbatraniti in rele , invartosati de patimi si incarcati de toata zdroaba si alergatura de fiecare zi. Avem nevoie sa ne recuperam sensibilitatea si deschiderea inocenta a copilului pentru a putea primi, in inimile noastre, bucuria Nasterii Domnului. Ne putem recupera aceasta dimensiune a firii noastre de vom lua in serios postul ce ne sta in fata, intelegand ca nu este vorba doar despre abtinere de la unele mancaruri, ci de primenire, pregatire duhovniceasca, de constientizarea starii noastre in fata marelui eveniment al Nasterii Mantuitorului. Facand astfel, vom redeveni oameni. Iar unul din semnele distinctive ca inca nu ne-am pierdut umanitatea este intocmai capacitatea de a ne bucura de fata luminoasa a pruncilor, fie ca sunt ai nostri sau ai altora, de privirea lor senina si de zambetul care le infloreste pe chip. Hristos ne incredinteaza: Cine va primi un prunc ca acesta in numele Meu, pe Mine Ma primeste. (Matei 18, 5). O societate ai carei oameni isi pierd aceasta capacitate este o societate a mortii, unde gradul de dezumanizare a atins ultimele stadii.

Al doilea cuvant evanghelic are legatura cu dezumanizarea la care a ajuns lumea in care traim, a mai precizat Preasfintia Sa:

Iar cine va sminti pe unul dintr-acestia mici care cred in Mine, mai bine i-ar fi lui sa i se atarne de gat o piatra de moara si sa fie afundat in adancul marii. (Matei 18, 6). Un cuvant tare greu si infricosat. Iata cat de pretioasa este, la Domnul, puritatea copiilor! Iata ce crima este murdarirea, pervertirea acestei puritati! Prin negrija fata de cresterea copiilor, lasati astfel prada programelor nocive ale televizorului sau internetului, prin distrugerea inocentei lor prin asa-zisele programe de educatie sexuala, prin distrugerea familiilor in numele unui asa-zis interes superior al copilului, prin multe altele ajungem sa smintim pe pruncii acestia mici si nevinovati, cazand sub greutatea cuvantului Dreptului Judecator si pregatind calea catre inrobirea cea de pe urma a omului.

La finalul catehezei, Parintele Episcop Macarie i-a indemnat pe credinciosi sa se bucure in aceasta perioada pregatitoare a postului, in comuniunea cu fratii intru credinta, vestind prin colindele mostenite de la inaintasi bucuria Nasterii Domnului:

De aici, din indepartatele Țari ale Nordului, imi aduc aminte cu nostalgie de colindele si de sarbatorile Craciunului asa cum erau ele traite odinioara in satul meu nasaudean de la poalele Țiblesului. Cei care se mai pot impartasi inca din aceste dalbe datini, ii indemn sa le pretuiasca si sa le cinsteasca, intelegand marele dar pe care-l au. Cei care nu mai au parte de ele sau cei care, ca si mine, se afla in tari straine, sa aiba nadejdea ca, prin pregatirea duhovniceasca potrivita, se vor bucura de mireasma de neuitat a Craciunului si a comuniunii cu fratii intru credinta. Chiar daca nu mai traim in vechiul sat romanesc, inca ne putem colinda unii pe altii, oriunde ne-am afla in aceasta lume, vestindu-ne Nasterea Domnului cu stravechi versuri. Chiar daca traim intr-o lume tot mai dezumanizata, o putem, inca, face sensibila la nevinovatia pruncilor, daca noi insine vom ramane sensibili la Taina Intruparii. Invatati-i pe copii frumoasele noastre colinde, insa invatati-i mai presus de toate sa fie buni asemenea Domnului Celui Bun pe care-L vestim in colinde! Gandul meu se indreapta acum si catre mamele care vor da nastere, in aceasta perioada, pruncilor daruiti lor de Dumnezeu. Ce dar poate fi mai mare, pentru o mama, a da nastere in aceste binecuvantate zile ale Nasterii Domnului? Sa ne pregatim, asadar, cu totii, cu mic, cu mare, caci  Prunc s-a nascut noua! (Isaia 9, 5).

Foto: Arhiva

PS Macarie: Neamul romanesc a avut doar doua institutii care au rezistat, nedaramate, de-a lungul timpului: familia si Biserica" - Basilica.ro

The post Sf. Maslu si cateheza la Stockholm. PS Macarie: Trebuie sa ne recuperam sensibilitatea de copil pentru a primi, in inimile noastre, bucuria Nasterii Domnului appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 753

Id: 61362

Data: Nov 16, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).