Sfantul Luca al Crimeii cinstit astazi in Biserica Ortodoxa

02

Biserica Ortodoxa cinsteste astazi, 11 iunie 2016, pe Sfantul Luca al Crimeii. O parte din moastele sale se afla si in tara noastra, la Paraclisul Institutului National de Endocrinobgie C.I. Parhon , precum si in Paraclisul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti.

Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in anul 1877, in orasul Kerci din Crimeea, din parinti dreptcredinciosi, primind la botez numele de Valentin. De mic a primit o aleasa invatatura, apoi a studiat la Kiev, mai intai la Academia de Arte Frumoase, apoi la Facultatea de Medicina. Atat in vremea razboiului ruso- japonez (1904-1905), cat si in timpul Primului Razboi Mon­dial (1914-1917), Sfantul s-a ofe­rit ca voluntar, indeplinind misiunea de chirurg in mai multe spitale din Rusia. In anul 1916, si-a sustinut doctoratul, apoi s-a hotarat sa-si publice experientele medicale intr-o carte numita Eseu despre chirur­gia infectiilor septice, in care pre­zenta pentru prima data infor­matii de mare importanta, care aveau sa aduca salvarea multor vieti omenesti. In anul 1906 tanarul Valentin s-a casatorit cu Ana, insa o boala incurabila a pricinuit moartea timpurie a sotiei sale, astfel incat Sfantul a ramas singur cu cei patru copii ai lor. Dupa venirea la putere a stapanirii atee in Rusia, in anul 1917, medicul Valentin, stabilit la Taskent, nu a incetat a-si ma­nifesta public credinta ortodo­xa. De aceea, ierarhul locului l-a chemat sa slujeasca Bisericii, incredintat de faptul ca aceasta este misiunea si calea ce il asteapta, doctorul Valentin a acceptat fara nicio retinere hiro­tonia in preot, in anul 1921. In scurt timp, a primit si tunderea in monahism, luand numele de Luca. In anul 1923, la cererea credinciosilor, a fost hirotonit arhiepiscop de Taskent. La scurt timp a fost insa intemnitat, urmand un lung sir de 11 ani de pribegie si suferinte in inchiso­rile comuniste. Fiind un chirurg vestit, episcopul Luca a primit aprobarea de a opera in spitalele din inchisorile prin care a fost purtat. Fiecare operatie incepea i si se termina cu o rugaciune catre Maica Domnului, iar curatarea trupului cu iod, spre dezinfectare, Sfantul o facea in semnul crucii. In anul 1946, reabilitat chiar de prigonitorii sai, datorita faimei sale in intreaga lume, Sfantul Luca a fost numit arhiepiscop de Simferopol si Crimeea. Acolo a reinviat credinta si viata duhovniceasca. Predicile lui erau ascultate, pe langa credinciosii de rand, de studenti, intelectuali si chiar de oameni avand alta credinta.

Sfantul nu s-a temut niciodata in cuvantarile sale a condamna ateismul. La batranete, Sfantul si-a pierdut cu totul vederea. Despre aceasta insa, el spunea: Cel ce si-a inchinat viata Domnului nu poate fi niciodata orb, fiindca Dumnezeu ii da lumina la fel cu cea de pe Tabor . Sfantul Luca al Crimeei a adormit in Domnul la data de 11 iunie 1961.

Fiind cinstit ca un nou doctor fara de arginti si facator de minuni, Ierarhul si medicul Luca a fost canonizat in anul 1996. Sfintele lui moaste au fost aseza­te in Catedrala Sfanta Treime din Simferopol, unde savarsesc tamaduiri minunate.

In anul 2013, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat inscrierea numelui sau si in calendarul Bisericii noastre, cu zi de pomenire la 11 iunie.

The post Sfantul Luca al Crimeii cinstit astazi in Biserica Ortodoxa appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1252

Id: 60129

Data: Jun 11, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).