Sfintii 40 de Mucenici, model de tarie in credinta

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia a fost marcată ieri în mod deosebit la Iaşi. Singurul sfânt lăcaş închinat Sfinţilor 40 de Mucenici, aflat în cartierul ieşean Copou, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Hramul lăcaşului de închinăciune a început joi seara, când au fost săvârşite Vecernia unită cu Litia şi Acatistul Sfinţilor 40 de Mucenici. La slujba oficiată de pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, alături de un sobor de preoţi, au participat enoriaşii parohiei, dar şi ieşenii care au dorit să-i cinstească pe cei 40 de Mucenici. Cuvântul de învăţătură a fost adresat de pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a remarcat unicitatea Bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici“, reliefând câteva aspecte din viaţa celor 40 de sfinţi pomeniţi de Biserica noastră în fiecare an pe 9 martie. „Sfinţii 40 de Mucenici sunt un model de tărie în credinţă în Mântuitorul Hristos. Mucenicia lor s-a petrecut în timpul împăratului Liciniu, care era prigonitor de creştini. În secolul al IV-lea, cunoscut ca fiind secolul de aur al creştinătăţii, au trăit sfinţii ierarhi ai Bisericii care au pus la punct învăţătura de credinţă în Mântuitorul Hristos. Tot atunci, foarte mulţi mucenici şi-au dat viaţa pentru Domnul Iisus. Printre aceştia sunt şi Sfinţii 40 de Mucenici pe care Biserica noastră îi prăznuieşte astăzi (n.r. ieri). În acatistul care s-a citit am auzit despre viaţa lor frumoasă şi despre felul în care şi-au dat viaţa pentru Mântuitorul Hristos. Pentru că nu au vrut să se închine idolilor, Agricola, conducătorul Sevastiei, i-a pus într-un iaz, iar noaptea apa a îngheţat. Cu toate acestea, sfinţii au păstrat credinţa în Mântuitorul Hristos şi nu au tăgăduit să-L mărturisească. Ceata celor 40 de mucenici care nu s-au închinat idolilor a fost pusă în acest iezer“, a amintit pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a vorbit în continuare despre virtuţile Sfinţilor 40 de Mucenici.

Lucrări la pictură, aproape de final

„Noi suntem inspiraţi de virtuţile Sfinţilor 40 de Mucenici, pentru a le avea fiecare dintre noi. Dacă vom avea virtuţile creştine care să ne înfrumuseţeze viaţa, vom putea dobândi împărăţia cerurilor. Prăznuirea Sfinţilor 40 de Mucenici se împleteşte cu Postul Mare, perioadă în care suntem chemaţi să câştigăm virtuţi pentru împărăţia lui Dumnezeu. Dacă ei au fost buni, milostivi, credincioşi, şi noi suntem îndemnaţi să avem aceste virtuţi creştine. În această perioadă a postului suntem îndemnaţi să postim şi să ne rugăm. Postul şi rugăciunea sunt două aripi care ne ajută să dobândim împărăţia cerească“, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Părintele paroh Ioan Rusu a mulţumit preoţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă, exprimându-şi nădejdea că în acest an va fi continuată pictura Bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici“. „Anul acesta, cu ajutorul Sfinţilor 40 de Mucenici, vom continua pictura în zona cafasului şi pridvorului. Mulţumim celor care au contribuit mai ales la consolidarea sfântului lăcaş, mai ales că a fost o lucrare costisitoare, şi celor care au ajutat la realizarea picturii“, a spus pr. paroh Ioan Rusu. Programul liturgic a continuat ieri cu Ceasurile, Obedniţa şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. La final a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii şi preoţii care au slujit de-a lungul timpului în Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Iaşi.

Sărbătoare şi la Bârlad

Biserica cu hramurile „Sfântul Dumitru“ şi „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Bârlad, ctitorită de Gheorghe Constandache, Panainte şi Elena Goiu şi Ioan Racleş în anul 1832, şi-a serbat ieri al doilea hram. Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi de la parohiile din oraşul Bârlad. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Axios“ al cântăreţilor Protopopiatului Bârlad. La sfârşitul slujbei, părintele Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a adresat un cuvânt de învăţătură inspirat de exemplul viu pe care l-au dat cei 40 de mucenici din Sevastia, care prin asumarea numelui şi trăirii vieţii creştine, L-au mărturisit pe Hristos cu preţul vieţii. „Tinereţea şi curajul lor de a înfrunta neadevărul, frica şi moartea constituie pentru orice creştin de ieri, de azi şi de mâine temelia statorniciei noastre în a trăi creştineşte viaţa ca dar al lui Dumnezeu“, a remarcat pr. protopop Vasile Lăiu. Credincioşii prezenţi la slujbă au primit la final litie. Ieri-dimineaţă, bârlădenii s-au rugat în timpul Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, la finalul căreia a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaş.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 562

Id: 20456

Data: Mar 10, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).