Slujiri arhieresti si sfintiri in Transilvania

În a opta duminica dupa Rusalii (Înmultirea pâinilor), prima din Postul Adormirii Maicii Domnului, ierarhii din Transilvania i-au îndemnat pe credinciosi sa participe intens la Sfânta Liturghie, cea mai importanta slujba a Bisericii Ortodoxe. De asemenea, credinciosii au fost îndemnati sa ofere sprijin material sau financiar persoanelor afectate de inundatiile din sudul tarii, în cadrul colectei organizate de Patriarhia Româna, informeaza “Ziarul Lumina”.Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului a savârsit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. Alaturi de ierarh a slujit un sobor de preoti si diaconi, iar raspunsurile au fost date de grupul vocal „Maria“.În aceasta zi, în biserici si manastiri s-a citit pericopa evanghelica a Înmultirii pâinilor. Cu acest prilej, cuvântul de învatatura rostit de IPS Parinte Mitropolit Andrei a facut referire la importanta Sfintei Împartasanii, pe care Înaltpreasfintia Sa a numit-o „ospatul credintei“, de care au parte toti cei care participa la Sfânta Liturghie, cea mai importanta slujba a Bisericii Ortodoxe: „Liturghia este slujba slujbelor, taina tainelor, cea mai importanta celebrare din biserica noastra si ospat al credintei. Ea a fost instituita de Domnul Iisus Hristos la Cina cea de Taina. Liturghia ne-a adunat si astazi în catedrala, ea este centrul cultului nostru ortodox“.Tot în cuvântul de învatatura, IPS Mitropolit Andrei a explicat însemnatatea Sfintei Împartasanii pentru crestinatate: „În centrul vietii noastre bisericesti arde permanent focul euharistic al jertfei celei fara de sânge, prin care natura pamânteasca se regenereaza si se converteste în natura duhovniceasca. Focul euharistic e focul dragostei lui Hristos pentru fapturile Sale. Prin Sfânta Euharistie ne sfintim, ne purificam, ne îndumnezeim“.La finalul slujbei s-a facut o colecta în bani pentru sinistratii din sudul tarii, afectati de inundatiile din ultimele zile. IPS Parinte Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe clujeni sa le fie alaturi semenilor greu încercati: „Facem apel pentru crestinii din România. Ati vazut câte necazuri sunt în sudul tarii, de aceea, Patriarhia Româna a rânduit ca în acest post sa se faca o colecta. De aceea, cei care doresc sa le fie aproape celor greu încercati, pot sa o faca în acest post al Adormirii Maicii Domnului“.

Hram la Valea Gârbaului, Cluj

În Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ de pe Valea Gârbaului, Protopopiatul Cluj I, a fost serbat hramul sâmbata, 2 august. Cu acest prilej, credinciosii din zona s-au bucurat de prezenta în parohie a IPS Parinte Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Ierarhul le-a vorbit credinciosilor despre viata Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, pe care Biserica Ortodoxa îl praznuieste în fiecare an la data de 5 august: „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este o icoana smerita si sfânta a ceea ce trebuie sa devina un om care îl iubeste pe Dumnezeu. A fost un tânar foarte inteligent, a ramas orfan de mic de ambii parinti, l-a crescut bunica sa Maria, a facut liceul, si dupa liceu toata lumea se astepta sa îmbratiseze o cariera universitara. N-a facut lucrul acesta, ci în 1933, s-a calugarit la Manastirea Neamt. A fost calugar la Manastirea «Sfântul Sava» vreo zece ani, dupa aceea staret la Schitul «Sfântul Ioan Botezatorul» de lânga Iordan, si apoi multa vreme s-a nevoit în Pestera «Sfintii Ioachim si Ana» de lânga Manastirea Hozeva. În 1960, Dumnezeu l-a chemat la Sine. Moastele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au fost descoperite 20 de ani mai târziu. Trupul sau este întreg, ca si atunci când a fost înmormântat“.La finalul slujbei, delegatia de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, în frunte cu IPS Parinte Mitropolit Andrei, a vizitat santierul bisericii parohiale, aflata în constructie. În prezent se zidesc peretii locasului de cult, iar slujbele sunt oficiate la demisolul special amenajat. Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ de pe Valea Gârbaului a fost înfiintata în urma cu trei ani.

Sfintire la Poiana Sohodol, Alba

În Duminica a opta dupa Rusalii, Înaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obstii monahale de la Manastirea „Înaltarea Domnului“ din localitatea Poiana Sohodol, judetul Alba, prilej cu care a resfintit biserica acestei vetre monahale. Dupa ce ierarhul, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savârsit slujba de resfintire a sfântului locas, a urmat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.În cuvântul de învatatura, IPS Arhiepiscop Irineu a explicat credinciosilor care este legatura dintre pâinile înmultite de Domnul Iisus Hristos si Sfânta Euharistie si care sunt efectele ei minunate în viata oamenilor care o primesc. De asemenea, i-a încurajat pe cei prezenti sa nu îsi piarda niciodata nadejdea, deoarece întotdeauna când apeleaza la ajutorul lui Hristos, putinul fiecaruia se înmulteste si devine belsug.Schitul din comuna Sohodol, judetul Alba, din Muntii Apuseni, este asezat 13 kilometri sud-vest de orasul Câmpeni. Biserica are o fresca realizata de maestrul Mihai Morosan între anii 1966-1972. În ultimii ani, biserica a îmbracat o haina noua, prin ample lucrari de reabilitare si înfrumusetare.

Slujiri arhieresti în Hunedoara

Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, a savârsit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, în Parohia Saliste, Protopopiatul Brad.Ierarhul a binecuvântat si lucrarile ce s-au facut la biserica cu hramul „Bunavestireââ si a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Adrian Emil Jurca, pe seama bisericii cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriilââ din Parohia Grid, Protopopiatul Orastie. La finalul slujbei, PS Episcop Gurie a acordat gramate de multumire tuturor celor implicati în lucrarile de restaurare a sfântului locas.Sâmbata, 2 august, PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopala „Sfântul Ierarh Nicolaeââ din Deva. În cuvântul de învatatura, ierarhul a vorbit celor prezenti despre misiunea preotului si a familiei sale în parohie.

PS Vasile Somesanul la Bistrita

Persoanele vârstnice de la Asezamântul „Sfântul Vasile cel Mare“ din Bistrita au fost vizitate în duminica a 8-a dupa Rusalii de Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Din sobor au facut parte protopopul Alexandru Vidican si arhidiaconul Vartolomeu de la Constanta, cu aprobarea Înaltprasfintitului Arhiepiscop Teodosie, dupa cum a precizat parintele Sorinel Moldovan de la Asezamântul „Sfântul Vasile cel Mare“ din Bistrita.PS Vasile Somesanul a vorbit beneficiarilor centrului de la Bistrita despre importanta participarii la Sfânta Liturghie: „Sfânta Liturghie este cea mai importanta dintre slujbele Sfintei noastre Biserici, pentru ca ea ne sustine viata noastra sufleteasca si nu ne lasa sa ne înstrainam de Acela care ne spune: Cel ce manânca Trupul Meu si bea Sângele Meu are viata vesnica si Eu îl voi învia în ziua de apoi (Ioan 6, 54)“. De asemenea, ierarhul a acordat doua diplome de „Aleasa cinstire“ pentru doi credinciosi care s-au implicat în buna desfasurare a activitatilor de la asezamântul de vârstnici sfintit în urma cu 13 ani.Duminica, de la ora 16:00, PS Vasile Somesanul a savârsit Paraclisul Maicii Domnului în filia Jelna, a Parohiei Ghinda din Protopopiatul Bistrita, apoi a binecuvântat noua biserica pentru a se putea sluji înauntru.

Slujiri în Maramures si Satmar

Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a oficiat duminica Sfânta Liturghie în Parohia Firiza, Protopopiatul Baia Mare. Sâmbata, 2 august, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare pentru lucrarile ce s-au facut la biserica veche din Parohia Petin, Protopopiatul Satu Mare, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Dupa slujba, PS Iustin Sigheteanul a pus piatra de temelie pentru o noua biserica de zid cu hramurile „Sfântul Mucenic si Arhidiacon Ştefan“ si „Sfintii Martiri Brâncoveni“.Parohul Claudiu Boldan, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionara si edilitar-gospodareasca, a primit rangul de sachelar, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 624

Id: 42977

Data: Aug 5, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).