Tabara de creație Daruind vei dobandi , la parohia Filioara din Targu Neamț

Asociația Social Umanitară „Sfântul  Ioan de la Neamț” a parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Filioara, în colaborare cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) - filiala Iași, a organizat, în perioada 28 iulie-8 august 2013, cea de-a XI-a ediție a Taberei de creație „Dăruind vei dobândi”, la care au participat peste 100 de copii din mai multe localități ale Arhiepiscopiei Iașilor. Ediția din acest an a taberei a fost una aparte, atât prin numărul mare de participanți, cât și prin activitățile desfășurate.

„Noi eram pregătiţi pentru 40-50 de copii, dar anul acesta au venit de trei ori mai mulţi, adunându-se între 100-120 de copii zilnic. Aceştia au desfăşurat activităţi diverse pentru formare de deprinderi și aptitudini, au învăţat şi cântat cântece religioase, și au dansat jocuri populare româneşti. S-au organizat patru ateliere de lucru: sculptură, pictură pe sticlă, împletituri şi concurs de toacă, cu cântece. Copii au fost foarte bucuroşii, au intrat în comuniune unii cu alţii, s-au format noi prietenii și au fost reînnodate cele vechi”, a declarat părintele Dumitru Irina, paroh la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Filioara, organizator şi gazdă a taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”.

Invitați, ateliere de creație, dar și rugăciuni în comun, cuprinse în programul taberei

Despre programul taberei, ne-a oferit mai multe detalii Andrei Irina, coordonator al taberei și masterand în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi: „Programul a început în fiecare zi la ora 9 dimineaţa. La ora 13, luam masa împreună cu toţi copii. După masă, în fiecare zi, am avut câte un invitat: părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, dr. Mihaela Antohi din Târgu Neamţ, Nicoleta Armanu, profesor de engleză la Facultatea de Informatică laşi și Ioana Cojocaru, profesor psihopedagog. Prof. Nicoleta Armanu a discutat despre modele, pe cine trebuie să urmăm ca să devenim oameni mai buni, subliniind că  indiferent de ce meserie alegem să practicăm, ne putem sfinţi în lume. Dna. doctor Mihaela Antohi a vorbit despre alimentaţia sănătoasă și a transmis copiilor cât de important este consumul de legume şi fructe, atenționând faptul că multe alimente din comerţ conţin E-uri dăunătoare sănătăţii. Părintele Nicodim Petre le-a vorbit copiilor despre importanţa curajului hristic în viaţa noastră, despre importanţa trăirii unei vieţi curate, precum şi despre căsătorie, spovedanie şi împărtăşanie. De asemenea, copiii au participat la ateliere de sculptură, muzică, pictură și împletire, coordonaţi de către tinerii ASCOR. Pe la ora 16, în fiecare zi, s-a citit un acatist în Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», la care au participat toți copiii. Seara, s-au vizionat filmele «Dă mai departe», «Binecuvântată, fii închisoare” și «Patch Adams». Duminică, 4 august, toți copii participanți la tabără s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfintele Taine”.

De asemenea, Florin Flavian Croitoru, coordonator Omnia-Fides la ASCOR Iași și student în anul al II-lea la Facultatea de Matematică, ne-a spus câteva cuvinte despre sentimentele cu care părăsește tabăra, cât și despre lucrurile pe care le-a învățat, atât el, cât și copiii,  în perioada desfășurării ei „Sunt multe lucruri pe care le-am învăţat în tabără; în primul rând că atunci când îl laşi pe Dumnezeu să facă voia Lui într-un astfel de eveniment, se întâmplă lucruri minunate, atât cu tine, cât  şi cu cei din jurul tau. În al doilea rând, am învăţat că atunci când te încăpăţânezi cu tot dinadinsul şi îţi faci voia, lucrurile nu ies aşa cum te aşteptai, iar ceilalţi de lângă tine nu se bucură atât de mult. Am avut de învățat multe și de la copii: ne-au fost model de cuminţenie, de curăţie a gândurilor şi de sinceritate. De asemenea, prin jocurile pe care le-am făcut am urmărit să-i facem pe copii să realizeze momentele în care sunt egoişti, şi să lupte cu starea aceasta de răutate pe care, din păcate, o avem cu toţii în noi. Am insistat asupra iubirii aproapelui şi am încercat să-i motivăm pe copii sa facă în fiecare  zi câte o faptă bună pe care să ne-o povestească a doua zi, iar ei au luat în serios acest lucru”.

Tabăra „Dăruind vei dobândi” organizată la parohia Filioara a presupus și acțiuni umanitare, cum ar fi vizitarea și consultarea a peste 186 de case şi a 267 de persoane, cele mai multe dintre ele singure şi bolnave, din satele Agapia, Vânători, Ghindăoani, Târgu Neamţ. „Ediția din acest an și-a atins scopul, deoarece traiul în credinţa creştină-ortodoxă, portul românesc și sacralizarea vieţii s-au făcut simţite în toate activităţile desfăşurate de noi. Sperăm ca toţi copii să aibă o amintire plăcută şi să ne viziteze şi în anii următori.Mulțumim și Consiliului Județean pentru ajutorul acordat în organizarea acestei taberei. Pace și bucurie!”, a adăugat pr.  Dumitru Irina.

La sfârşitul taberei, lucrările copiilor participanți  au fost premiate cu cadouri şi diplome, iar între între 5 şi 8 august, de sărbătorile sfinților nemțeni, tinerii au luat parte la Sfintele Liturghii arhierești oficiate către IPS Mitropolit Teofan și de alți ierarhi la Biserica Seminarului de la Mănăstirea Neamț, la Mănăstirea Ceahlău și la Mănăstirea Sihăstria.

Impresii de la participanții taberei

„Cel mai mult ne-a plăcut munca pe care am depus-o pe teren. Am mers prin Ghindăoani, Vânători, Agapia, Văratic, Târgu Neamț, am mers din casă în casă, pe la bătrâni. Am discutat cu ei, le-am luat tensiunea, i-am întrebat despre starea de sănătate, le-am luat pulsul. În măsura în care am fost noi capabili, am încercat să-i ajutăm”- Ioana Neagu, studentă la Facultatea de Medicină din Iași.

„Cel mai mult m-a impresionant în această tabără faptul că am cunoscut o bătrânică, care avea 93 de ani. Era lucidă, lucru rar întâlnit în ziua de astăzi la tineri, dar mai ales la cei bătrâni. Aceasta ne-a învățat că, fără credință în Dumnezeu, nu ar fi ajuns la această vârstă având o stare de sănătate bună. A avut multe greutăți în viață, dar pe toate le-a depășit având credință. Și în cazul acestei bătrâne, dar și atunci când făceam recomandări și altor suferinzi,  că, fără iubirea lui Hristos, nu se pot vindeca, simțeam că îmi sporește și mie credința. Încercând să-i întăresc pe ei în credință, de fapt mă întăream și pe mine! Acest lucru mi s-a părut formidabil. Am trăit real sintagma «Dăruind vei dobândi»”- Iulia Popescu, studentă la Facultatea de Medicină din Iași.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 608

Id: 33000

Data: Aug 8, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).