Traditie si innoire la Seminarul Teologic din Dorohoi

18 martie 2014

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversarii a 90 de ani de la înfiintare si a 20 de ani de la reînfiintare a Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ioan Iacob de la Dorohoi (1993-2013).

Seminarul Teologic Ortodox din Dorohoi, o scoala greu încercata de vremuri, a aniversat 90 de ani de la înfiintare (1923) si 20 de ani de la reînfiintare (1993). A fost si este un Seminar foarte necesar în zona pentru tinerii doritori de cultura si spiritualitate teologica ortodoxa, posibili viitori slujitori ai Sfintelor Altare ale Bisericii noastre stramosesti din Moldova. Astfel, în anul 1993, se repara – pe de o parte – un act de nedreptate comis prin desfiintarea Seminarului în anul 1931, iar, pe de alta parte, se oferea o solutie practica pentru multe parohii de sat ramase vacante de multa vreme, dar si pentru încurajarea culturala a unei zone profund defavorizate economic. Dupa redeschiderea din 1993, primii ani de existența ai acestei scoli au fost marcati de numeroase dificultați, în special materiale (condițiile de cazare, dotarile necesare unei scoli etc.). Însa dorinta noastra, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, era sa redam demnitatea acestei scoli de cultura teologica crestina, pentru care s-au ostenit multi înaintasi, în frunte cu Preotul carturar Dumitru Furtuna si omul politic, patriot si credincios, Gheorghe Burghele. Totusi, ceea ce ne-a determinat sa reînfiintam Seminarul Teologic din Dorohoi a fost o necesitate misionara de prim ordin, si anume: nevoia de-a trimite preoti în parohiile mici si sarace din zona, pentru care nu optau tineri teologi din alte zone ale Moldovei.

Am sprijinit atunci demersurile conducerii scolii pe lânga Ministerul Educatiei Nationale, pe lânga autoritatile judetene si locale, precum si pe lânga alte institutii de cultura judetene si locale, astfel încât Seminarul de la Dorohoi sa aiba dotarile corespunzatoare pentru o buna si eficienta functionare. Iar întrucât o scoala teologica are nevoie de ocrotirea unui sfânt, în anul 1996 am hotarât ca Seminarul Teologic de la Dorohoi sa aiba ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, nascut pe plaiurile dorohoiene, la Crainiceni.

Astazi, activitatea Seminarului este bogata si multipla, încât pe lânga formarea teologica liceala a 170 de elevi seminaristi, Seminarul a organizat si doua gradinite pentru 170 de copii prescolari. În prezent, Seminarul se afla în ample lucrari de modernizare, dezvoltare si dotare.

Avem speranta si convingerea ca Seminarul Teologic din Dorohoi, sub ocrotirea spirituala a Sfântului Ioan Iacob si prin osteneala profesorilor, va pregati în continuare misionari ai Bisericii, buni cunoscatori ai credintei noastre ortodoxe si marturisitori ai ei în parohii, în institutii filantropice, culturale sau administrative. În contextul actual, Biserica noastra are nevoie, atât în tara, cât si în diaspora româneasca, de absolventi bine pregatiti si dedicati slujirii lui Dumnezeu si aproapelui aflat în suferinta sau în nevoi.

Întrucât societatea contemporana devine tot mai secularizata si individualista, este necesara si mai mult promovarea valorilor morale si spirituale crestine, iar tânarul teolog trebuie sa fie o faclie de Pasti si un apostol al Învierii lui Hristos, Biruitorul pacatului, al iadului si al mortii. Printr-o pregatire teologica temeinica si printr-o viata luminata de harul lui Hristos, tânarul teolog este chemat sa cunoasca si sa apere dreapta credinta si sfintenia vietii, ca fiind lumini pe calea mântuirii si a vietii vesnice; sa cultive iubirea fata de Dumnezeu prin rugaciune si iubirea fata de semeni prin fapte bune.

Felicitam pe toti profesorii si pe elevii Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ioan Ioacob din Dorohoi pentru stradaniile depuse ca aceasta scoala sa fie un permanent izvor de cultura si spiritualitate pentru tinerii chemati sa slujeasca Biserica noastra stramoseasca si sa promoveze valorile spiritualitatii crestine românesti.

Ca semn de apreciere pentru activitatea bogata a Seminarului Teologic din Dorohoi, îi conferim acestuia Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României”, iar PC. Pr. Prof. Constantin Muha, Directorul Seminarului, îi acordam Ordinul „Sfintii Împarati Constantin si Elena” pentru clerici.

Ne rugam lui Dumnezeu sa va daruiasca tuturor ani multi cu sanatate, pace si bucurie, precum si mult ajutor în activitatea pe care o desfasurati spre binele Bisericii si poporului nostru!

Cu aleasa pretuire si parinteasca binecuvântare,

† DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 381

Id: 38928

Data: Mar 18, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).