Vechi obiecte de inventar liturgic, descoperite pe teritoriul romanesc

Cei care nu ajuns încă să vadă expoziţia „Arta pelerinajului. Obiecte creştine în spaţiul est şi sud-est carpatic (secolele IV-XVI)“, deschisă la Muzeul Unirii din Iaşi, mai pot profita de ocazia de a o vizita doar astăzi. Expoziţia a fost deschisă publicului larg timp de o lună (12 octombrie-12 noiembrie) şi a reunit obiecte ce întregesc tabloul pelerinajului, ca fenomen religios, aflate în depozitele mai multor muzee din ţară.

Printre acestea s-au numărat şi o serie de obiecte creştine descoperite în aşezarea de la Dăvideni (jud. Neamţ), unele produse pe plan local, altele aduse din regiunile sud-dunărene pe calea schimburilor comerciale. „Astfel, se remarcă un pieptene din os decorat la partea superioară a mânerului cu simbolul crucii, o cruciuliţă realizată din bronz, o linguriţă ce făcea parte dintr-un serviciu liturgic, precum şi o fibulă din bronz (obiect pentru prinderea veşmintelor, de regulă a mantiilor, pelerinelor)“, a detaliat curatorul expoziţiei, muzeograful Ioan Iaţcu.

De asemenea, printre obiectele expoziţiei s-au numărat şi câteva cruciuliţe-pandantiv, realizate fie din piatră şi plumb (cele descoperite la nord de Dunăre), fie din bronz, steatit, marmură şi lemn (cele descoperite pe teritoriul Dobrogei).

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Nov 11, 2011
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei