Vestirea cea din urma a Patimilor

Vestirea cea din urma a Patimilor. Complotul sinedriului (Mt. XXVI, 1-5; Mc. XIV, 1-2; Lc. XXII, 1-2)

Evanghelistul Matei ne informeaza ca „dupa ce a sfârsit Iisus toate cuvintele acestea, le-a zis ucenicilor Sai: Ştiti ca peste doua zile vor fi Pastile si Fiul Omului se va da sa fie rastignit” (vers. 1-2). La informatiile pe care le daduse mai înainte, în legatura cu moartea Sa, Mântuitorul adauga, de asta data, noi amanunte, si anume, ca El se va da de bunavoie, ca va fi condamnat la moarte si rastignit, iar acest fapt se va întâmpla peste doua zile. Aceste cuvinte au fost rostite în dimineata zilei de miercuri, pe când Domnul se afla în Betania, în casa lui Lazar, pe care îl înviase din morti. În acel an (30 d.Hr.), Pastile iudaice cadeau într-o zi de sâmbata. Praznicul se începea, însa, de vineri seara, caci iudeii nu socoteau zilele de la rasaritul la apusul soarelui, ca celelalte popoare, si nici de la miezul noptii la miezul noptii, cum se socotesc mai pretutindeni în vremea noastra, ci de la apusul la apusul soarelui.

„Atunci arhiereii si batrânii poporului s-au adunat în curtea arhiereului care se numea Caiafa si împreuna s-au sfatuit ca prin viclesug sa-L prinda pe Iisus si sa-L omoare. Dar ziceau: Nu în ziua praznicul, ca sa nu se faca tulburare în popor” (vers.3-5)

„Atunci” când Iisus le spunea aceste lucruri, are loc sedinta sinedriului. Sinedriul era senatul si tribunalul religios al iudeilor. El se compunea din 70 de membri, recrutati dintre batrânii poporului, dintre saduchei, farisei si carturari. Majoritatea o detineau saducheii, care erau mai toti preoti. Lucra sub presedintia arhiereului în functie. De obicei, sedintele sinedriului se tineau, dupa marturia Taldumului, într-o sala speciala, Gazith, o sala pardosita cu pietre, lânga zidul sud-vestic al curtii exterioare al templului. De data aceasta se întruneste în casa lui Caiafa, pentru a asigura secretul discutiilor si pentru a evita orice interventii în favoarea Domnului. Caiafa era mare preot de 12 ani si avea sa mai ramâna în aceasta demnitate înca 7 ani. Era un om arogant, ipocrit si crud si se lasa condus din umbra de socrul sau Ana, care fusese mare preot între anii 6 si 15 si îsi pastrase înca o influenta determinanta asupra hotarârilor mai însemnate ale sinedriului.

De fapt, sinedriul mai luase în discutie problema lui Iisus si hotarâse de mult ca trebuie suprimat (In. VII, 44; VIII, 59; X, 39; XI, 46-57). Acum se întruneste în sedinta extraordinara si stabileste amanuntele arestarii si uciderii Lui, care trebuiau facute în ascuns. De teama poporului, se hotaraste amânarea chestiunii pâna dupa trecerea praznicului.

Pr. Conf. Dr. Dionisie Stamatoiu, Patimile Mântuitorului dupa Sfintele Evanghelii, în rev. Mitropolia Olteniei, an 2000, nr. 1-2.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 468

Id: 39867

Data: Apr 16, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).