Voievodul Mihai Viteazul comemorat la Manastirea de la Turda

RMS_8874_2_resize

Pe 19 august s-au implinit 415 ani de la trecerea la Domnul a primului unificator al Țarilor Romane, voievodul Mihai Viteazul.

Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, a participat la Manastirea cu hramul Mihai Vodaˮ din localitatea Turda, la comemorarea marelui domnitor roman, cel care in anul 1600 a reusit, pentru prima data, sa unifice cele trei principate romane: Țara Romaneasca, Transilvania si Moldova.

Incepand cu acest an, comemorarea de la Manastirea Mihai Voda s-a mutat pe ritul calendarului nou, cel Gregorian pe care il avem in Biserica Ortodoxa Romana. Pana acum moartea voievodului era comemorata la 9 august.

Sfanta Liturghie a fost oficiata pe altarul de vara al manastirii incepand cu ora 9:30. Alaturi de Inaltpreasfintia Sa au slujit un sobor numeros de preoti din Protopopiatul Turda, dar si stareti si duhovnici ai manastirilor din Arhiepiscopie.

In cuvantul de invatatura, Mitropolitul Clujului s-a aratat ingrijorat de situatia crestinilor din lume si a semnalat situatia miilor de crestini din lume ce mor pentru credinta: Asemeni lor, aparator al credintei stramosesti, a fost si domnitorul Mihai Viteazul, ce a fost educat de mama sa in spiritul traditiei crestine. Și noi suntem chemati sa tinem la credinta crestina, ce sta la baza civilizatiei europene, a mai spus ierarhul.

La finalul Liturghiei a fost oficiata si o slujba de pomenire a marelui voievod Mihai Viteazul.

In continuare, participantii au asistat la o sceneta istorica, scrisa de actorul si omul de cultura Virgil Deceanu in care actori au fost preotii Sebastian Zahan si Dorin Sas.  Ei au reconstituit dialogul pe care l-a avut Mihai Viteazul cu generalul Basta, la ultima intalnire a celor doi si asasinarea marelui voievod.

Dupa sceneta, a avut loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului si defilarea Garzii de Onoare a Garnizoanei din Turda.

Domn al Munteniei (Valahiei), a Transilvaniei (Ardeal) si a toata Ţara Moldovei (Principatului Moldova, Voievodatului Moldova) Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc si ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei si, pentru o scurta perioada in 1600, conducator de facto al tuturor celor trei tari care formeaza Romania de astazi: Muntenia, Transilvania si Moldova.

Manastirea Mihai Voda este situata la periferia orasului Turda, langa obeliscul ce marcheaza locul asasinarii marelui voievod in tabara de lupta ce se afla pe aceste locuri in august 1601. Ea a fost destinata savarsirii de slujbe si rugaciuni neincetate pentru pomenirea marelui voievod. Asezamantul monahal construit intr-un stil traditional muntenesc este o copie arhitecturala si, in acelasi timp, o restituire a demnitatii vechii manastiri Mihai Voda din Bucuresti, construita in secolul al XVI-lea si mutilata in timpul regimului comunist.

Avand hramul bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril , manastirea va sarbatori anul viitor 15 ani de la asezarea pietrei de temelie.

[gallery link="file" columns="4" ids="140751,140752,140753,140754,140755,140756,140757,140759,140760,140761,140762,140750,140764,140765,140766,140763"]

The post Voievodul Mihai Viteazul comemorat la Manastirea de la Turda appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1080

Id: 60867

Data: Aug 21, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).