Zi istorica la catedrala orasului Campulung Moldovenesc

Credincioşii din oraşul Câmpulung Moldovenesc au participat azi în număr mare la resfinţirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", catedrala municipiului. Cu acest prilej, sfântul lăcaş, care a împlinit 100 de ani de când a fost târnosit pentru prima dată, a primit al doilea hram Naşterea Maicii Domnului. Astfel, a fost reactivat vechiul hram al parohiei. După întâmpinarea Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost săvârşită slujba sfinţirii. Lăcaşul de închinăciune a fost târnosit mai întâi la exterior, iar apoi la interior, aşa cum este rânduiala. În continuare, Sfânta Liturghie a fost slujită pe un podium special amenajat lângă biserica ce va îmbrăca straie de sărbătoare în a opta zi a lunii septembrie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Câmpulung Moldovenesc, şi de Corala „Academica“ din Câmpulung Moldovenesc, dirijată de Emil Forfotă. Cele două coruri i-au impresionat pe cei prezenţi atât prin cântarea religioasă, cât şi prin frumosul port specific Bucovinei.

"Rugăciunea și postul sunt două aripi ale omului"

Înalt Preasfinţitul Teodosie a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a zecea după Rusalii, în care se relatează vindecarea lunaticului. "În Evanghelia citită se istorisește cum un om care avea un baiat lunatic, ce se chinuia rău din pricina duhului necurat, a venit la ucenicii Domnului. I-a rugat acel om să-i vindece fiul, dar aceștia au fost neputincioși. Auzind că Unul singur este Cel ce vindecă, L-a căutat până când L-a aflat. Acesta era însuși Mântuitorul. Omul din pericopa evanghelică îşi spune toată durerea: «Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă. Şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece». Mântuitorul s-a arătat mâhnit că ucenicii au încercat doar cu puterea lor omenească să facă bine acestui băiat pentru care suferea și tatăl său atât de mult. De aceea, Mântuitorul își exprimă mâhnirea în cuvintele că neamul acesta este «necredincios și îndărătnic». Dumnezeu a semănat pe pământ bunătate și vrea ca această bunătate să se întoarcă la El. În continuare, aflăm din Evanghelia că omului i s-a spus să aducă la El copilul. A adus copilul și îndată Mântuitorul a certat duhul necurat să iasă din acel copil și s-a făcut copilul sănătos. Văzând această minune, ucenicii s-au pus în apropierea Mântuitorului și L-au întrebat de ce ei nu au putut scoate duhul necurat din acel copil. Mântuitorul le-a răspuns că pentru puțina lor credință și că acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune și cu post. Rugăciunea și postul sunt cu adevărat două puteri mari pe care ni le-a lăsat Mântuitorul Iisus Hristos. Una este pentru trup - postul, și alta este pentru suflet – rugăciunea. Acestea lucrează împreună. Rugăciunea și postul sunt două aripi ale omului. Acolo unde-și înalță omul mintea și sufletul, acolo trebuie să-și înalțe și inima. Rugăciunea se adresează către Dumnezeu nu numai de către suflet, ci și de către trup. Postul nu este numai al trupului, ci este și al sufletului. Acestea le tălmăcește și Sfântul Ioan Gură de Aur și ne spune: «Voi ziceți că postiți, dar vă înșelați. Postiți de cele mai multe ori de mâncare, dar sunteți câteodata mânioși, altădată sunteți neiertători, câteodată sunteți lacomi sau iubitori de arginți, sau defrânați sau mincinoși, sau vă place ce are altul și vă înfruptați din bunurile altuia». Iată postul cel adevărat: să se unească mintea cu inima, sufletul cu trupul", a explicat IPS Teodosie.

Un secol de la prima sfinţire

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii catedralei din Câmpulung Moldovenesc şi pentru preoţii care au slujit de-a lungul vremii în acest sfânt lăcaş. Părintele paroh Petru Crăciun, care este şi consilier la Sectorul Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a amintit câteva date istorice referitoare la edificiul ocrotit de Maica Domnului aflat în centrul oraşului Câmpulung Moldovenesc. "Această biserică a fost sfinţită tot într-o zi de 1 septembrie, în anul 1913, de vrednicul de pomenire, mitropolitul Bucovinei și al Dalmației, Vladimir Repta. În viața parohiei noastre, această biserică este a patra, primele trei fiind construite din lemn. Pe 20 iulie 1908 a fost pusă piatra de temelie a actualei biserici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Din anul 1993 au început lucrările de restaurare şi s-a reînnoit pictura, care a fost sfinţită de IPS Pimen în 1996. În anii ce au urmat s-au realizat mai multe lucrări la sfântul lăcaş şi la ansamblul parohial", a spus pr. paroh Petru Crăciun. IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a apreciat lucrarea misionară a părintelui paroh Petru Crăciun, care, sprijinit de enoriaşi, binefăcători, donatori şi autorităţi locale, a redat frumuseţea dintâi a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului". De asemenea, ierarhul locului a remarcat frumoasa activitate pe care pr. Petru Crăciun o desfăşoară în demnitatea de consilier la Sectorul Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Sep 2, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei