De ce Hristos nu s-a mai intalnit dupa Inviere cu nimeni din cei care L-au urat sau L-au lovit: Explica Patriarhul Daniel

La Vecernia Învierii, Patriarhul Daniel a semnalat că Evanghelia ni-L arată pe Hristos Cel răstignit și înviat activ, lucrător și doritor să se întâlnească cu cei ce cred în El și Îl iubesc.

„După învierea Sa din morți, Hristos nu s-a mai întâlnit cu nimeni din cei care L-au urât sau L-au lovit, dar s-a întâlnit cu cei care l-au iubit”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De ce? „Ca să nu facă presiuni prin prezența sa vizibilă asupra celor care L-au respins, refuzat și umilit”, a spus Patriarhul citând explicațiile Sfântului Ioan Gură de Aur.

Hristos le respectă libertatea celor care L-au respins

„Hristos le respectă libertatea celor care L-au respins și L-au umilit, așteptând până la sfârșitul veacului, la ziua judecății universale, să se pocăiască, dacă doresc”, a continuat Părintele Patriarh.

„Hristos respectă libertatea oamenilor de a-L primi sau de a-L refuza. Judecata Sa finală, însă, ne arată că El își respectă și propria Sa libertate, nu doar pe a noastră, și anume, libertatea de a evalua ce am făcut noi cu libertatea noastră”.

„Ne-a apropiat libertatea mai mult de Dumnezeu sau ne-a îndepărtat? Ne-a ajutat ea să facem mai mult bine semenilor sau în virtutea libertății i-am tratat cu uitare, indiferență și nepăsare?”, a întrebat retoric Preafericirea Sa.

„Dumnezeu propune mântuirea, dar nu o impune. El nu forțează pe om, dar îl invită să primească mântuirea prin credință, prin Sfintele Taine și fapte bune”.

Evanghelia, citită în 9 limbi

Patriarhul Daniel a oficiat Vecernia Învierii numită și „A doua Înviere” duminică la amiază în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, PS Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali și cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Textul evanghelic din cadrul slujbei a fost citit în 9 limbi: română, greacă, arabă, latină, ebraică, engleză, italiană, spaniolă și franceză. Această tradiție arată faptul că Hristos nu a venit doar pentru evrei, ci pentru toate popoarele lumii care vor crede în El, Îl vor iubi și vor face parte din Biserica Lui, a explicat Părintele Patriarh.

Vecernia din prima zi de Paști la Catedrala Patriarhală. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

La predică, Preafericirea Sa a mai spus că Trupul Mântuitorului, după înviere, era „complet liber, opacitatea materiei a fost înlăturată”, și astfel se explică intrarea la Apostoli prin ușile încuiate: „timpul și spațiul nu mai sunt piedici pentru comuniunea Lui cu cei care cred în El și Îl iubesc”. Un alt subiect a fost cel al trimiterii Apostolilor să continue propovăduirea Evangheliei în toată lumea.

Vezi înregistrarea video a slujbei aici.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).