Evaluarea Sfantului Sinod al Patriarhiei Alexandriei referitoare la Sfantul si Marele Sinod din Creta

sinod-patriarhia-alexandriei

Sfantul Sinod al Patriarhiei Alexandriei s-a intrunit in sedinta de lucru in perioada 15-17 noiembrie 2016, sub presedintia Preafericitului Parinte Teodor al II-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi. Miercuri, 16 noiembrie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Alexandrine a publicat un comunicat referitor la lucrarile Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc in Creta, in luna iunie a acestui an.

  1. Dam slava si lauda Dumnezeului in Treime, Care ne-a invrednicit sa participam la Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, in luna iunie, care a trecut. Sinodul a reprezentat pecetluirea unui drum lung, de mai multe zeci de ani, parcurs prin consultari teologice intense, acorduri si dezacorduri. El a fost viziunea predecesorilor nostri luminati si harismatici, care s-au rugat sa ajunga ziua convocarii acestuia, insa nu au reusit. Ne exprimam adanca recunostinta fata de acestia si ne rugam pentru odihna sufletelor lor.
  2. Sinodul din Creta a reprezentat un eveniment extrem de important pentru cursul Bisericii Ortodoxe, intrucat a oferit lumi contemporane o marturie de unitate, responsabilitate si efort sustinut. A fost, este si va ramane o mare minune a intalnirii si a coexistentei Bisericilor Ortodoxe si credem ca aceasta noua experienta va fi deslusita treptat si va aduce noi roade in spatiul ortodox. Fericiti sunt cei care vor gusta din aceste roade!
  3. Acesta a confirmat faptul ca sinodalitatea reprezinta expresia prin excelenta a constiintei ecleziologice a Bisericii Ortodoxe si, in acelasi timp, reprezinta un raspuns dinamic pentru propovaduitorii inflacarati ai introversiunii, exclusivitatii, etnofiletismului si fundamentalismului. Credem ca, in viitorul apropiat, orice imperfectiuni si neajunsuri ale acestui Sinod vor fi depasite la Sinoadele care vor urma cu ajutorul lui Dumnezeu.
  4. Multumim din inima Sanctitatii Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Presedintele Sfantului si Marelui Sinod, Preafericitilor Intaistatatori si tuturor celor care au lucrat fara incetare pentru realizarea Sinodului, in mijlocul multor adversitati si provocari.
  5. Consideram foarte importanta consolidarea la nivel sinodal a iconomiei ecleziastice, in conditiile diferitelor pozitii extremiste si conservatoare, deoarece se ofera posibilitatea Bisericilor Locale de a aplica pastoratia in timp real, in anumite locuri si circumstante. Insa, in ciuda glasurilor profetice care s-au facut auzite in cadrul Sinodului si cele din timpul Conferintelor Presinodale, am constatat cu regret neindrazneala si reticenta de a intelege unele abateri de la vechile randuieli ale vietii Bisericii si ale turmei ca rigoare (acrivie) si nu ca pogoramant (iconomie), desi aceasta ar fi afirmarea reala a Tainei Intruparii lui Hristos astazi, adica revelarea vie si mantuitoare a lui Dumnezeu. Diferitele abordari ale problemelor legate de viata Bisericii nu reprezinta pentru noi deviatii de la adevarul ortodox, ci adaptarea la realitatea africana.
  6. Biserica Africii va continua participarea ei activa la toate dialogurile intercrestine si interreligioase oficiale, in ciuda dificultatilor si problemelor care apar ocazional. Pe langa participarea noastra la Consiliul Mondial al Bisericilor, promovam prezenta si activitatea noastra la Consiliul Panafrican al Bisericilor. In fiecare clipa, trebuie sa oferim cu smerenie o marturie despre credinta ortodoxa, despre deplinatatea revelatiei divine, pe care Biserica noastra o pastreaza. Mergand pe urmele lui Iisus, trebuie sa devenim instrumente ale reconcilierii si sa cultivam convietuirea pasnica a oamenilor, respectand si protejand diversitatea lor etnica, rasiala si religioasa. Suntem chemati impreuna cu alte Biserici si comunitati religioase sa lucram in vederea combaterii oricarei nedreptati sistemice si demonice, in orice chip apare, anuland viata turmei noastre grav ranite si insangerate.
  7. Suntem constienti de faptul ca fiind o Biserica vie si dinamica, manifestata inlauntrul unei lumi dezvoltate si mult patimitoare, avem datoria de a formula cu indrazneala si viziune profetica conditiile pentru angajarea si transformarea lumii noastre, de a oferi speranta si viata deplina tuturor oamenilor, precum si bucuria Invierii. Solicitam rugaciunile din suflet ale Trupului Bisericii noastre, ale clerului si poporului, ca in cooperare cu toata lumea sa punem in valoare dinamica Marelui Sinod si sa eliberam acele puteri care vor arata Biserica Africii o prezenta profetica, intru frica Domnului ei, fiind mereu deschisa fata de lucrarea uimitoare a Preasfantului Duh.

Sursa: patriarchateofalexandria.com

Citeste si: Concluziile Sfantului Sinod cu privire la desfasurarea si hotararile Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016)

Enciclica Sfantului Sinod al Bisericii Ciprului in legatura cu Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

The post Evaluarea Sfantului Sinod al Patriarhiei Alexandriei referitoare la Sfantul si Marele Sinod din Creta appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 896

Id: 61371

Data: Nov 18, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).