Istoria tiparului la Ramnicu Valcea

01

Prima tipografie de la Ramnic, ctitorita in anul 1705, a fost cea a Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, Episcopul Ramnicului-Noul Severin (1705-1708). Mai inainte de a fi hirotonit episcop, in anul 1694, Sfantul Antim a infiintat la Manastirea Snagov, cu ajutorul domnitorului, o tiparnita, cu imprimare in limbile romana, greaca si araba. Cand a plecat la Ramnic, fiind hirotonit episcop, sfantul a luat cu sine o parte din tiparnita de la Snagov, pe care a instalat-o la Episcopie.

Cu tiparnita adusa de la Manastirea Snagov, Sfantul Antim a tiparit primele carti bisericesti in limba greaca: Antologhion (Floarea Darurilor), Evanghelia, Tomul Bucuriei si Evhologhion (1705), apoi Cuvant panegiric la Sfantul Nicolae, scris de Sfantul Radu Brancoveanu, Slujba Nascatoarei de Dumnezeu si Cuvant la Patima Domnului, scris de Gheorghe Maiota (1706). Tot in anul 1706 apare Molitfelnicul, in limba romana, traducere a celei dintai carti in limba bulgara, anume Kiriacodromionul, tiparita de Sfantul Ierarh Sofronie de Vrata, ajutat de Mitropolitul Dositei al Ungrovlahiei.

In anul 1724, Episcopul Damaschin Voinescu (1708-1725),unul dintre fauritorii limbii literare romanesti, a infiintat o noua tiparnita la Ramnic, in care a tiparit Ceaslovul si Invatatura despre sapte Taine (1724), apoi Psaltirea (1725). Pana la sfarsitul vietii, Episcopul Damaschin s-a ostenit cu traducerea in romaneste a tuturor cartilor de slujba, dar nu a mai apucat sa le tipareasca, ci le-a lasat mostenire in forma de manuscris.

In anul 1726, prin osteneala ieromonahului Ștefan, numit apoi episcop al Ramnicului, a vazut lumina tiparului Intaia invatatura pentru tineri, in limba romana si slavona, care constituie primul abecedar din Ţara Romaneasca. Aceasta lucrare este cel de-al treilea abecedar din tara noastra, dupa cel grecesc, aparut la Iasi (1651), si cel de la Alba Iulia (1699).

Intre anii 1730-1734, prin osteneala Episcopului Inochentie (1727-1735), care a desfasurat o bogata activitate culturala, imprimand o parte insemnata din traducerile Episcopului Damaschin Voinescu, au fost tiparite carti precum Molitfelnicul, Ceaslovul, Triodul, Liturghierul si Catavasierul. Spre deosebire de cartile tiparite pana acum, acestea din urma au fost raspandite si in Ardeal si Banat.

Intre anii 1737-1748, in vremea Episcopului Climent (1735-1749), la tipografia din Ramnic vad lumina tiparului numeroase carti de slujba, precum: Antologhionul, Octoihul, Penticostarul, Ceaslovul, Evanghelia, Psaltirea, Acatistierul, Apostolul, Catavasierul, Liturghierul, Cazania etc.

Episcopul Grigorie Socoteanu (1749-1764) a continuat activitatea tipografica a inaintasilor sai, tiparind mai multe carti liturgice si de zidire sufleteasca. La randul sau, Episcopul Partenie (1764-1771) a tradus Sfanta Liturghie din limba greaca si a tiparit alte noi carti liturgice. Episcopul Chesarie (1773-1780) a tradus si tiparit numeroase carti de slujba, cele mai de seama dintre acestea fiind insa Mineiele pe cele doisprezece luni, talmacite intr-o limba indreptata. In vremea sa au fost tiparite primele sase volume, in timp ce ultimele sase au vazut lumina tiparului intre anii 1780-1792, in vremea Episcopului Filaret, urmasul sau.

In anul 1860, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868) a infiintat la Ramnicu Valcea o tipografie proprie si a tiparit importante si numeroase carti de slujba si de invatatura bisericeasca. Fiind singura tiparnita din regiune, la 26 ianuarie 1867, cu un an inainte de moartea sa, Sfantul Ierarh Calinic a donat tipografia, cu tot inventarul acesteia si cartile aflate in depozit, orasului Ramnicu Valcea, cu indatorirea ca veniturile obtinute sa fie folosite in folosul comunitatii, astfel: o jumatate pentru intretinerea Schitului Frasinei, iar cealalta jumatate pentru intretinerea scolilor din Ramnic, a studentilor saraci si a Seminarului Teologic.

Sursa: Arhiepiscopia Ramnicului

 

The post Istoria tiparului la Ramnicu Valcea appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 2012

Id: 61003

Data: Aug 30, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).