Parintele Rusalin Simeria – 100 de ani in slujba Bisericii si a oamenilor

????????????????????????????????????

Parintele Simeria Rusalin din Eparhia Caransebesului a implinit in data de 12 iunie 2016 venerabila varsta de 100 de ani.

????????????????????????????????????

Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, l-a vizitat recent pe Parintele Simeria Rusalin care a implinit in data de 12 iunie 2016, 100 de ani. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a oficiat o slujba de multumire pentru toate binefacerile revarsate de Dumnezeu asupra parintelui Simeria, apoi l-a felicitat pe cleric si i-a oferit daruri, informeaza Darius Herea de la Biroul de Presa al Episcopiei Caransebesului. De asemenea, la implinirea venerabilei varste, parintele a primit, din partea domnului primar Marcel Vela, titlul de cetatean de onoare al municipiului Caransebes.

Bucuria mare pe care am avut-o si o am este ca am doi nepoti care sunt clerici, aici, in Caransebes, la episcopie, unul preot, unul diacon. Și ma bucura foarte mult ca duc ei mai departe slujirea Bisericii. Mai am o stranepoata mica, de doi ani. Asta-i bucuria...familia! In viata, fericirea omului e familia iar pe urma, celelalte. Tinerilor preoti si celor care doresc sa urmeze calea preotiei, sa Il slujeasca pe Hristos, ii sfatuiesc sa fie cu credinta in sfintele rugaciuni. Rugaciunea si postul il ridica si il coboara pe preot. Toata viata am pastrat posturile si am facut rugaciunile necesare. Asa am invatat si pe credinciosi, sa se roage. Rugaciunea are mare putere. Eu, daca nu ma rugam, muream in tinerete, inainte de a fi preot. Asa era situatia. Și am fost in timpul activitatii decorat cu vreo 4 decoratii. Una am primit-o acum, la 100 de ani. E fericita familia ca are 3 preoti in ea, ca ne rugam pentru toti, dar mai mult pentru cei din jurul nostru. Și nepotii m-or ascultat si ma asculta. Și eu ma bucur ca-i vad slujind, a marturisit parintele Rusalin Simeria.

Parintele Simeria Rusalin s-a nascut in 12 iunie 1916, in ziua de Rusalii, in comuna Glimboca, din parintii Petru si Maria. A fost al 8-lea copil dintre cei 9. A facut scoala primara, primele 4 clase, in satul natal, intre 1923 si 1927, iar la varsta de 9 ani ramane orfan de tata. La indemnul preotului si a invatatorului din sat, familia il da la liceu in Caransebes, intre anii 1927 si 1934, pe care l-a absolvit in anul 1935. In 8 octombrie 1935, se inscrie la Academia Teologica Ortodoxa din Caransebes, fiind doar 2 candidati. In anul al 2-lea, obtine bursa si, astfel, traiul devine putin mai usor, avand intretinerea asigurata. Absolva academia in 26 Iunie 1939, iar in 16 februarie 1941 se casatoreste cu Ana Capet, fiica lui Popovici Petru Bujor si Sofia. Fiind fara serviciu, lucreaza la munca campului pentru a se intretine.

Incepand razboiul, in 1941 este chemat la incorporare, insa reuseste sa scape de participarea sa pe front, fiind numit preot la Parohia Sichevita de pe Clisura Dunarii. Este hirotonit de episcopul Veniamin Nistor in 16 octombrie 1941, iar din 21 decembrie 1941 incepe slujirea la Parohia Sichevita. Aici pastoreste 2 ani si 4 luni, pana in 12 iunie 1944. Desi la Sichevita a trait cele mai fericite clipe din viata sa de preot, din 11 aprilie 1944 este numit preot in satul Poiana Buchin, satul natal al sotiei, unde pastoreste timp de 40 de ani, pana la iesirea la pensie in 8 Ianuarie 1984.

In 13 aprilie 1963, primeste din partea Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului, cu binecuvantarea mitropolitului Nicolae Corneanu, distinctia de iconom. La 1 noiembrie 1985, cu ocazia sfintirii Catedralei Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Carasebes, primeste rangul de iconom-stavrofor pentru intreaga slujire de 44 de ani ca preot in Biserica lui Hristos.

Dupa iesirea la pensie, parintele Rusalin Simeria a continuat sa slujeasca lui Dumnezeu, prin participarea sa fizica si duhovniceasca acolo unde era nevoie. Timp de 10 ani de zile, in perioada 1985-1995, la chemarea parintelui Liviu Dragan, paroh la Ciresa si Zavoi, a slujit credinciosii din aceste doua sate. Un an, 1988-1989, a deservit si Parohia Voislova din Protopopiatul Caransebes.

Atunci cand era nevoie, a mers in multe dintre parohiile din Protopopiatul Caransebes, slujiindu-L cu ravna pe Dumnezeu si pe credinciosi. Dintre parohiile in care a slujit amintim: Valea-Bistrei, Bucosnita, Paltinis. La varsta de 85 de ani, este reactivat ca preot slujitor la Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena din Caransebes, unde slujeste vreme de 5 ani, intre 2001 si 2006. Din anul 2007, a slujit la Biserica Sf. Iosif de la Partos din incinta Episcopiei, pana in 2012.

In anul 2011, la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, la varsta de 95 de ani si la 70 de ani de slujire ca preot, parintele Rusalin a primit din partea Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, distinctia ordinul eparhial Crucea Episcop Elie Miron Cristea , clasa a II-a pentru clerici.

Din 2012, la varsta de 96 de ani, parintele Rusalin s-a retras din slujirea la biserica din cauza varstei, dar a continuat sa se roage lui Dumnezeu acasa.

????????????????????????????????????

 

The post Parintele Rusalin Simeria – 100 de ani in slujba Bisericii si a oamenilor appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jun 20, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei