Patriarhul Romaniei: Iubirea milostiva si vindecatoare a lui Hristos trezeste in pagani credinta puternica

ZLM_8536ab

Crestinii ortodocsi se afla astazi, 17 iulie 2016, in Duminica a IV-a dupa Rusalii. In cuvantul rostit la Manastirea Sfanta Maria – Techirghiol – Stavropighie Patriarhala Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a evidentiat invataturile ce se desprind din textul evanghelic citit astazi (Matei 8, 5 - 13) si care ne prezinta Vindecarea slugii sutasului.

Evanghelia ne arata ca iubirea milostiva si vindecatoare a lui Hristos trezeste in pagani credinta puternica. In primul rand, Evanghelia ne arata ca sutasul are iubire milostiva fata de servitorul sau, are smerenie profunda si are credinta puternica. De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos ii raspunde cu bunatate, fiindca a simtit ca in omul acesta era multa bunatate milostiva. In al doilea rand, sutasul din Capernaum sau centurionul roman prefigureza pe toti paganii, toate neamurile, toate popoarele care vor crede in Iisus Hristos si care vor intra in Imparatia lui Dumnezeu in timp ce unii dintre evrei care nu au crezut in Iisus vor ramane in afara Imparatiei. In al treilea rand, Evanghelia ne arata ca trebuie sa ne rugam si sa lucram nu numai pentru vindecarea noastra personala cand suntem bolnavi, ci si pentru vindecarea tuturor celor care sunt in suferinta, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Romaniei a mai subliniat ca este un element de noutate faptul ca de aceasta data cererea de vindecare a venit de la stapanul celui bolnav. Acest lucru l-a impresionat pe Mantuitorul Iisus Hristos.

Evanghelia ne arata ca vindecarea slugii sutasului nu s-a facut la cererea celui bolnav care nu se putea deplasa si nu mai putea exprima suferinta bolii sale, ci s-a facut la cererea stapanului sau care a venit la Iisus. Iisus Mantuitorul este sensibil la iubirea milostiva care o arata cineva pentru cei care se afla in suferinta. Bunatatea milostiva a acestui sutas roman a impresionat pe Mantuitorul Iisus Hristos. El este surprins de credinta acestui pagan care de fapt a renuntat la religia lui pagana fiindca era ineficienta si a crezut ca Iisus din Nazaret, vindecatorul de boli, fiul lui Dumnezeu, este singurul care poate da sanatate si viata celor care se afla in situatie limita de lupta intre viata si moarte, a mai explicat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Prin acest sutas roman, adauga Preafericirea Sa, apare o perspectiva noua si anume, aceea a deschiderii Imparatiei Cerurilor pentru toti oamenii.

Dupa ce l-a admirat pe acest pagan Mantuitorul Iisus hristos adauga o profetie si anume, ca vor veni de la Rasarit si de la Apus popoare pagane care vor sta in Imparatia Cerurilor la masa cu Avraam, Isaac si Iacov, parintii poporului ales. Cu alte cuvinte, Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca prin acest centurion roman se deschide o noua perspectiva si anume, nu doar mantuirea poporului ales, ci si mantuirea tuturor popoarelor care crezand in Iisus Hristos vor mosteni Imparatia Cerurilor. De aceea, centurionul roman ca si femeia canaaneanca, reprezinta prefigurari sau inceputul deschiderii Imparatiei Cerurilor spre toate neamurile pe baza credintei in Iisus Hristos.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel ne-a mai spus ca de la sutasul din textul evanghelic citit azi aflam despre puterea cuvantului.

Acest militar roman ne descopera puterea cuvantului, cuvantul care naste actiunea, care pune in miscare persoane, creeaza evenimente, actiuni, lucrari. Cuvantul insa pe care il avea acest centurion roman era un cuvant mobilizator care punea in miscare pe soldatii din subordine insa a vazut ca Iisus are un alt cuvant pe care militarul roman nu-l avea si anume, cuvantul vindecator. Prin aceasta el recunoaste ca Iisus este doctor al sufletelor si al trupurilor, izvor al tamaduirilor, ca este Dumnezeu.

***

Evanghelia zilei

Matei 8, 5 - 13

Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L, si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca. Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face. Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta. Şi zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor. Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Şi a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Şi s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela .

 

Foto: Ziarul Lumina

[gallery link="file" ids="137919,137920,137921"]

The post Patriarhul Romaniei: Iubirea milostiva si vindecatoare a lui Hristos trezeste in pagani credinta puternica appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jul 17, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei