Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci la Manastirea Caraiman

Creștinii ortodocși au sarbatorit duminica aceasta, la 14 septembrie, Înalțarea Sfintei Cruci. Numeroase locașuri de cult din Patriarhia Româna și-au sarbatorit hramul, printre acestea numarându-se și Manastirea Caraiman din Bușteni.

Târnosirea Bisericii mari a Manastirii Caraiman

În ziua acestei mari sarbatori, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a târnosit biserica mare a așezamântului monahal, dupa 12 ani de la punerea pietrei de temelie. Din soborul slujitor au facut parte și: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, preoți și diaconi.

Al doilea hram închinat Învierii Domnului

Biserica a primit cu acest prilej și al doilea hram: Învierea Domnului.„Cu ajutorul lui Dumnezeu am savârșit sfințirea acestei biserici de manastire cu hramul Înalțarea Sfintei Cruci și Învierea Domnului al doilea hram pe care îl primește astazi pentru a arata legatura dintre Crucea și Învierea Domnului, așa cum cântam noi: Crucii Tale ne închinam stapâne și Sfânta Învierea ta o laudam și o marim. Ne bucuram ca aceasta lucrare sfânta de astazi are loc dupa ce ieri, pe platoul Bucugi, aproape de vârful Caraiman, unde se afla Crucea Eroilor a fost savârșit într-un cort care imita viitoarea Biserica de pe platoul Bucegi, Acatistul Sfintei Cruci, dar și un parastas de pomenire a eroilor neamului românesc“, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.Dupa slujba de sfințire, Patriarhul României a mulțumit primarului orașului Bușteni, Emanoil Savin, pentru sprijinul acordat ridicarii unei biserici în Munții Bucegi, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman.„Multumim domnului primar pentru ca a contribuit mult, împreuna cu domnul vice-primar, la hotarârea Consiliului Local pentru atribuire a 3000 de mp2 pentru noua biserica de pe platoul Bucegi. Acolo unde este o cruce mare a eroilor este nevoie si de o biserica. Va fi o biserica mica, dar solida, din beton cu placare de caramida în interior pentru pictura si de piatra de munte în exterior ca sa se încadreze în contextul Parcului National”, a mai spus Patriarhul României, potrivit Radio TRINITAS.La finalul slujbei de târnosire, credincioșii s-au așezat la rând pentru a trece prin Sfântul Altar.

Sfânta Liturghie Arhiereasca

Dupa slujba de târnosire, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie pe o scena amenajata în curtea Manastirii Caraiman. Curtea Manastirii „Sfânta Cruce” – Caraiman din Bușteni a devenit neîncapatore pentru miile de credincioși care au venit la hramul așezamântului monahal de la poalele Bucegilor. Peste 3.500 de pelerini s-au rugat la Liturghia oficiata de Patriarhul României, împreuna cu 6 ierarhi ai Bisericii noastre, dupa ce dimineața, a fost sfințita biserica mare a manastirii.

Crucea Lui Hristos este Hristos în stare de jertfa

În cuvântul de învațatura, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioșilor despre semnificațiile Sfintei Cruci: „Crucea lui Hristos este Hristos însusi în stare de iubire jertfelnica si milostiva, de aceea, noi cinstim crucea ca fiind nedespartita de Hristos si Hristos ramâne nedespartit de cruce chiar si dupa Învierea Sa din morti. Taina Crucii ramâne interioara pentru eternitate în trupul lui Hristos Cel Înviat si preaslavit pentru a arata ca iubirea Lui smerita si milostiva este iubire vesnica. Deci, Crucea Lui Hristos este Hristos în stare de jertfa, Hristos în stare de iubire milostiva, iubire smerita”.

Puterea crucii este puterea iubirii smerite, milostive a lui Hristos

Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a mai spus ca Sfânta Cruce este arma împotriva demonilor. Pentru cei care cred în puterea ei, crucea este vindecatoare și mântuitoare.„Puterea crucii nu este o putere egoista sau posesiva, este puterea iubirii smerite si milostive care poate ierta, ridica, vindeca, care poate aduna ceea ce este risipit si care poate salva de pacat si de moarte pe cei care cred în Hristos. Puterea crucii este puterea iubirii smerite, milostive a lui Hristos. Pentru ca Cel Rastignit, Hristos Domnul S-a smerit pâna la moarte si la rautate a raspuns cu bunatate si la ura a raspuns cu iubire, demonii cei mândrii si rautaciosi se tem si se înfricoseaza de semnul Sfintei Cruci, de aceea cântam zicând ca Sfânta Cruce este arma data Bisericii împotriva diavolului”, a mai spus Preafericirea Sa.La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenți despre istoricul așezamântului, amintind ca acesta a fost întemeiat, în anul 1998, la initiativa vrednicului de pomenire protosinghel Gherontie Puiu.„Parintele Gherontie Puiu era un om simplu, dar cu o credința puternica, era foarte evlavios și rabdator. Ore întregi așteptau credincioșii pâna când ajungeau la el pentru binecuvântare, pentru spovedanie. Astazi când am sfințit biserica am sfințit și mormântul lui cu apa sfințita ca un semn de comuniune în rugaciune și din chipul lui senin și zâmbitor parca ne transmitea bucuria: În sfârșit s-a sfințit Biserica mare”, a spus Patriarhul României. Fostul duhovnic al manastirii a trecut la Domnul anul acesta.

Daruri si distinctii

În continuare, Patriarhul României le-a mulțumit ierarhilor prezenți la sarbatoarea Manastirii Caraiman, oferindu-le câte o cruce de binecuvântare. Preafericirea Sa a acordat apoi Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” starețului așezamântului, dar și primarului orașului Bușteni. Totodata, au mai fost daruite, pentru manastire, mai multe carți de cult și volume, aparute la Editurile Patriarhiei Române.La rândul sau, Arhim. David Petrovici, a ținut un cuvânt de mulțumire.„Zidirea acestei biserici a durat din anul 2002 pâna în anul 2007 când s-au finalizat lucrarile de construire a acestui sfânt lacas. Începând cu luna august 2012 au fost începute lucrarile de pictura care au durat pâna în luna septembrie, anul curent. Pictura a fost realizata de dl. Sebastian Ene. Toate aceste lucrari au fost realizate cu purtarea de grija si cu ajutorul Maicii Domnului si cu marea dragoste a credinciosilor din toate colturile tarii si chiar de peste hotare, care au contribuit fiecare dupa putere, dar toti cu dragoste pentru sfintele locasuri de rugaciune”, a spus Arhim. David Petrovici. Starețul Manastirii Caraiman a oferit la final Preafericirii Sale și ierarhilor prezenți câte o icoana cu praznicul Înalțarii Sfintei Cruci.Manastirea Caraiman este unul dintre așezamintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, fiind cercetat frecvent de credincioși din toata țara, dar și din afara granițelor, aceștia fiind și cei care au contribuit, în mare masura, la zidirea bisericii manastirii. În incinta ansamblului a fost ridicat ulterior și un centru social-pastoral, unde sunt organizate diverse evenimente.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 636

Id: 43975

Data: Sep 14, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).