Simpozion dedicat ctitorilor si restauratorilor Manastirii Dragomirna

În perioada 24-25 august 2014, la Mănăstirea Dragomirna s-a desfăşurat un simpozion naţional, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte. Întitulat „Dragomirna: ctitori şi restauratori“, simpozionul ajuns la acea de-a doua ediţie a pus în discuţie teme referitoare la ctitorii complexului monahal. Duminică seara a fost oficiată o slujbă de Te Deum şi Parastasul pentru ctitorii şi restauratorii mănăstirii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen. În continuare, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. În cuvântul de deschidere, stavrofora Macrina Săucinițanu, stareţa Mănăstirii Dragomirna, a mulţumit Secretariatului de Stat pentru Culte, care a susținut financiar desfășurarea acestui simpozion. În acelaşi timp, stavrofora Macrina Săucinițanu a subliniat că manifestarea "Dragomirna – ctitori și restauratori" se dorește a fi o continuare a activității culturale de promovare a patrimoniului cultural și național și de prezentare a rezultatelor cercetărilor științifice referitoare la istoria Mănăstirii Dragomirna, inițiate în anul 2009 prin Simpozionul "Dragomirna și ctitorii ei".

Locul de metanie al mitropolitului Anastasie Crimca

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a apreciat rolul acestei manifestări "pentru trezirea neamului şi pentru revenirea memoriei unui popor care își pierde moștenirea culturală". A urmat vizitarea bisericii-monument istoric precum şi a muzeului aflat în incintă. Cu ocazia organizării simpozionului, s-a aflat locul de metanie al mitropolitului Anastasie Crimca – biserica veche a Dragomirnei și locul de veci al marelui ctitor Luca Stroici – biserica schitului Dragomirnei. Prof. Petronel Zahariuc, prof. Alexandru Pînzar şi prof. Bogdan Atanasiu au completat un pomelnic al ctitorilor uitați din veacurile XVII și XVIII. La secțiunea restauratori s-au prezentat lucrări de restaurare ale mănăstirilor Dragomirna, Putna și Secu. Firul care a legat aceste comunicări a fost comemorarea arhitectului Ioanei Grigorescu, care s-a implicat cu multă trudă și înțelepciune în restaurarea multor mănăstirii în perioada anilor '60-'70 şi de la naşterea căreia se vor împlini 100 de ani în 2015. Restauratori de renume precum Oliviu Boldura, Stelian Onica, Carmen Solomonea au descris etape din restaurarile pe care le-au făcut în ultimii ani la Mănăstirea Dragomirna. "Prin prezentări Power-Point s-au marcat etape din proiectele de restaurare a turlei Bisericii "Pogorârea Duhului Sfânt", restaurarea iconstasului şi frescelor ce împodobesc interiorul acestei biserici. Printre cei care au susţinut comunicări s-au aflat specialişti din lumea laică dar şi vieţuitori ai mănăstirilor, care au fost restaurate şi de Ioana Grigorescu. Comunicările științifice prezentate la acest simpozion au evidențiat activitatea ctitorilor și a restauratorilor, mai ales că pe 19 ianuarie 2014 s-au împlinit - 385 ani de la moartea mitropolitului Anastasie Crimca, cel care a ctitorit Dragomirna", a relatat rasofora Maria Magdalena Gherghina, secretarul Mănăstirii Dragomirna. La final, cei prezenţi au fost invitaţi la un tur al mănăstirii pentru a fi vizitate obiectivele restaurate şi pentru a se aprecia arhitectura mănăstirii (biserica, fortăreaţa cu turnuri şi drum de strajă) evidenţiată prin iluminat arhitectural.

Comunicări pe două secţiuni

Luni, 25 august, în cea de-a doua zi a manifestărilor, simpozionul a debutat secţiunea "Ctitori comunicări și discuții" astfel: Ștefan S. Gorovei: "Din nou despre ctitorii Dragomirnei. Observaţii, nelămuriri, precizări", monahul Iustin Taban: "Un mitropolit, un domn și un patriarh: Anastasie Crimca, Radu Mihnea și Teofan al Ierusalimului în contextul anului1617", Maria Magdalena Székely: "Vechi şi nou despre înrudirile şi ctitoriile Stroiceştilor", Mihai-Bogdan Atanasiu: "Ctitori din veacurile XVII şi XVIII: hatmanul Gavriliță Costache și vistiernicul Filip Catargiu", Alexandru Pînzar: "Binefăcători uitaţi din veacul al XVIII-lea: «fericitul ctitor Hagi Ivanciu», rasofora Maria Magdalena Gherghina: "Moaștele Sfântului Iacob Persul din Mănăstirea Dragomirna – danie ctitoricească", Petronel Zahariuc: "Refacerea domeniului Mănăstirii Dragomirna 1654", Olimpia Mitric: "Din tezaurul bibliofil mai puţin cunoscut al Mănăstirii Dragomirna". La orele după-amiezii, simpozionul a continuat cu secţiunea "Restauratori – prezentări și discuții", după următorul program: stavrofora Macrina Săucinițanu, "Câteva aspecte despre reparațiile și restaurările Mănăstirii Dragomirna în cele patru secole de existență", ierodiacon Varlaam Prodan: "Renaşterea arhitecturală a mănăstirii Secu din perioada 1966-1977", monah Alexie Cojocaru: "Restaurarea Mănăstirii Putna de către arhitect Ioana Grigorescu în cadrul proiectului M22 (1968-1972)", Dan Kisilevici: "Perspectiva asupra restaurării ansamblului mănăstiresc Dragomirna – contribuția arhitectei Ioana Grigorescu", Oliviu Boldura şi Ileana Zbârnea: "Aspecte generale privind cercetarea, conservarea și restaurarea elementelor decorative exterioare din piatră de la turla Bisericii Mănăstirii Dragomirna", Carmen Solomonea: "Biserica Mănăstirii Dragomirna – restaurare și punere în valoare a picturii murale", Stelian Onica: "Aspecte din cazuistica specifică, complexă în conservarea – restaurarea iconostasulu Bisericii «Pogorârea Duhului Sfânt» a Mănăstirii Dragomirna", Eugenia Sidoriuc: "Câteva considerații  privind Epitaful Mitropolitului Varlaam al Rostovului, datat 1598, aparținând Mănăstirii Dragomirna".

 


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 599

Id: 43526

Data: Aug 27, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).