Slujire arhiereasca in biserica Parohiei Sfintii Ingeri din Buzau

IMG 4373

Sfintii romani, desi au trait in epoci istorice diferite, ne sunt contemporani, pentru ca, prin sfintenia vietii lor, ei transcend atat timpul, cat si spatiul, a precizat Inalpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian, in cuvantul de invatatura de la finalul Sfintei Liturghii, savarsita duminica, 3 iulie 2016, in biserica Parohiei Sfintii Ingeri din Buzau.

In Duminica a 2-a dupa Rusalii (a Sfintilor Romani), Chiriarhul Buzaului si Vrancei a slujit in cunoscutul locas de cult buzoian, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, raspunsurile la slujba fiind date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul al Eparhiei, a precizat Dragos Olteanu.

Astazi, Biserica noastra stramoseasca ne-a invitat ca sa-i cinstim dupa cuviinta si pe sfintii odrasliti de neamul nostru romanesc, de-a lungul veacurilor. Existenta lor constituie pentru noi un prilej de mangaiere sufleteasca, fiind convinsi ca, in momentul de fata, avem mai multi rugatori si mijlocitori inaintea Tronului ceresc, intrucat ii stim dupa nume, le cunoastem viata si putem sa ne adresam lor in rugaciune. Sfintii romani, cunoscuti ca eroi ai credintei si elita a Bisericii noastre, desi au trait in epoci istorice diferite, ne sunt contemporani, pentru ca, prin sfintenia vietii lor, ei transcend atat timpul, cat si spatiul. De aceea, ne adresam lor intotdeauna la persoana a doua si la timpul prezent, ca de pilda: «Sfinte Sfintite Mucenice Antim, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi».

Suntem convinsi ca, la Sfanta Liturghie savarsita astazi in toate bisericile romanesti, au participat, alaturi de noi, toti sfintii neamului nostru, preaslaviti de Dumnezeu, iar ei, fiind mai aproape de Tronul ceresc, se roaga neincetat Mantuitorului Iisus Hristos, impreuna cu Maica Domnului, cu Sfintii Apostoli si cu sfintii din alte neamuri, ca sa avem parte de mila si ajutor de la Dumnezeu, pentru a ne purta crucea vietii, cu demnitate si fermitate, salvandu-ne cel putin sufletul, daca sfintenia vietii este mai greu de dobandit.

Demn de retinut este faptul ca Domnul Hristos a chemat la apostolat doar pe cativa ucenici, intrucat era vorba despre incredintarea unui mandat special de propovaduire a Evangheliei Sale la toata zidirea, insa, chemarea la sfintenie este adresata tuturor oamenilor, fara nici o deosebire sociala, nationala, de rasa sau gen; El Insusi a spus: «Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este» (Matei 5, 48), a adaugat Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian.

Situata in imediata vecinatate a Pietei Centrale a Buzaului, biserica Sfintii Ingeri este unul dintre monumentele istorice importante de care se leaga istoria orasului. Actualul locas de cult a fost ridicat in anul 1833, pe locul unei biserici de lemn din 1619, numita biserica din padure, pentru ca, la acea vreme, Codrii Vlasiei (denumirea padurilor care acopereau odinioara o vasta regiune din sudul Romaniei, din care facea parte si Parcul Crang) se intindeau pana aici. De-a lungul timpului, sfantul locas a trecut prin ample lucrari de consolidare si restaurare, ultimele fiind realizate in perioada 2011-2013, prin stradania preotului paroh, Dumitru Bunda, cu sprijinul enoriasilor si al altor oameni de bine.

[gallery columns="4" link="file" ids="137160,137161,137162,137163,137164,137165,137166"]

The post Slujire arhiereasca in biserica Parohiei Sfintii Ingeri din Buzau appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1490

Id: 60473

Data: Jul 3, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).