Tabara de pictura pe sticla la Sambata de Sus

DSC02735

La Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, judetul Brasov, a avut loc in perioada 04 - 09 iulie 2016 o tabara de pictura pe sticla. Actiunea la care au participat 20 de copii din Venetia de Jos face parte din programul  Hristos impartasit copiilor si este o rasplata pentru copiii care au participat la activitatile Centrului  de tineret Ioan Cavaler de Puscariu si care au avut rezultate remarcabile la invatatura, informeaza mitropolia-ardealului.ro.

Lectiile de pictura pe sticla au fost sus­tinute de Aurel Badila, unul dintre pictorii Manastirii de la Sambata de Sus, originar din satul Venetia de Jos.

Pentru mine este o bucurie sa-i vad pentru prima data pe copiii din Venetia de Jos, cu ai caror parinti am copilarit in satul natal. Aici la manastire am incercat sa le prezint copiilor tehnici de contur si primii pasi in pictura pe sticla, urmand ca ei sa descopere singuri daca vor sa continue sa profeseze aceasta arta sau sa o practice ca o activitate de relaxare, pe langa activitatile lor de zi cu zi, a declarat iconarul Aurel Badila.

Tabara a fost organizata de preotul Alexandru Socaciu in colaborare cu parintele egumen de la Sambata de Sus, protos. Atanasie Roman.

In manastirea ctitorita de Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu pictura pe sticla reprezinta o traditie foarte bogata, iconarii de aici fiind unii dintre cei care au contribuit decisiv la pastrarea Ortodoxiei in sudul Transilvaniei, in special in satele din Țara Fagarasului. Prin tabara aceasta de pictura pe sticla, dar si prin cea de sculptura ce va incepe peste putin timp, consideram ca manastirea isi implineste rolul misionar de a contribui la formarea copiilor si tinerilor si pastrarea lor la umbra Bisericii, dar si la misiunea ei duhovniceasca, mai ales ca toti participantii pot participa la slujbe, la discutii duhovnicesti sau la formarea lor ca buni crestini dat fiind mediul duhovnicesc al manastirii, a precizat parintele egumen Atanasie.

Programul copiilor care au participat in tabara de pictura a fost unul foarte variat.

Desi ne aflam aici pentru pictura pe sticla, totusi copiii au avut parte de un program destul de variat: doamna preoteasa le-a pregatit multe jocuri de dezvoltare personala si creatie, precum si activitati complexe, cum ar fi drumetiile in padure, concursuri de cultura generala si jocuri in echipe. De asemenea, copiii au participat la programul liturgic al manastirii si au avut discutii pe teme religioase cu parintele egumen Atanasie. Tabara a avut si scopul de a forma prietenii intre copiii din Venetia de Jos, mai ales ca nu toti invata la scoala din sat, ci multi sunt fie navetisti la scolile din oras, fie locuiesc in sat doar pe timpul verii, a spus parohul Alexandru Socaciu.

Tabara de pictura face parte din programul Hristos im­partasit copiilor , desfasurat sub coordonarea preotesei prof. Petruta Socaciu. De asemenea, tabara reprezinta si o forma de recompensa pentru copiii care au participat la activitatile Centrului de tineret Ioan Cavaler de Puscariu din Venetia de Jos si care au avut rezultate remarcabile la invatatura.

The post Tabara de pictura pe sticla la Sambata de Sus appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jul 11, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei