Simpozionul National Studentesc „Exegeza si ermineutica biblica in operele Sfintilor Parinti Capadocieni”, 18-20 Mai, Manastirea Tismana

Anul trecut avea loc prima editie a Simpozionului National Studentesc pe teme biblice „Sfanta Scripura, izvor viu al vietii crestine si al teologiei ortodoxe”, realizat la initiativa unui colectiv tanar si pasionat de acest domeniu, colectiv care s-a bucurat de susținerea fermă a Mitropolitului Olteniei, IPS Prof. Univ. Dr. Irineu, Decanul Facultatii de Teologie din Craiova. In perioada 18-20 Mai 2009 are loc a doua editie a Simpozionului National Studentesc de la Manastirea Tismana, avand tema  „Exegeza si ermineutica biblica in operele Sfintilor Parinti Capadocieni”, ceea ce indica o continuitate a acestei manifestari stiintifice. Evenimentul se inscrie in randul manifestarilor dedicate anului comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare si al Parintilor Capadocieni, a caror exegeza si erminie biblica este fundamentala in teologia ortodoxa.  Desfasurandu-se in duhul conlucrarii dintre invatamantul teologic universitar si autoritatea bisericeasca, dorim sa continuam o frumoasa traditie si, totodata, sa le oferim studentilor teologi din Romania un nou prilej de exprimare si de confruntare. La Simpozionul din anul acesta s-au inscris 35 de studenti din tara, in urma selectiei efectuate de catre comitetul organizatoric fiind acceptati 28 de studenti. Desi realizarea Simpozionului s-a realizat cu eforturi considerabile, organizatorii au in suflet bucuria ca si in acest an manifestarea este gazda unor studenti pasionati de studiul teologiei, care au ocazia sa-si prezinte munca lor.  Simpozionul isi propune sa contribuie la stimularea creativitatii, a interesului pentru invatare, a expunerii potentialului acumulat in anii studentiei, a dezvoltarii capacitatii de expunere a parerilor si ideilor intr-un cadru organizat.

Teologia academica nu trebuie separata de experienta eclesiala.  Profesionalismul academic al profesorilor şi studenţilor nostri trebuie să fie dublat de experienta duhovniceasca. Avand in vedere aspectul sau formativ, invatamantul teologic trebuie sa dobandeasca o mai accentuata orientare practica. Acesta este motivul pentru care lucrarile studentilor, elaborate sub indrumarea profesorilor de la Facultatile de Teologie din Romania vizeaza in mod deosebit modalitatile concrete de interpretare a textului sfant al Scripturii, terminologia exegetica si ermineutica a Parintilor Capadocieni, dar mai ales relevanta lor pentru pastoratia si misiunea Bisericii.

Necesitatea emineuticii biblice isi gaseste sprijin si in atitudinea Mantuitorului pe drumul spre Emaus, cand talcuia celor doi ucenici Scripturile cele despre El (Luca 24, 27), oferind cheia intelegerii tainelor exprimate de prooroci. De multe ori, Apostolii insisi se adresau Mantuitorului, dupa expunerea unei invataturi mai grele, cu cuvintele: Lamureste-ne noua  sau talcuieste-ne noua (Mt. 13, 36; 15, 15; Mc. 7, 17). In comunicatul Primului Congres de teologie ermineutica ortodoxă publicat in revista Episkepsis in anul 1972, se spunea Misiunea fundamentală a teologiei ermineutice ortodoxe este studiul aprofundat al traditiei patristice si evaluarea sa printr-o analiza sistematica a interpretarilor biblice, a metodelor si principiilor ermineutice ale Sfintilor Parinti. Doar în Biserica poate gasi exegetul spiritul in care s-a interpretat Scriptura si ghidul necesar pentru o noua interpretare care trebuie sa serveasca edificarii trupului tainic al Domnului. Poate astazi mai mult ca oricand, se impune ca exegetul ortodox sa extinda cercetarea asupra unui text biblic si la mediul liturgic, la imnografie si la iconografie, intrucat viata liturgica reprezinta modul in care a fost si este trait Cuvantul lui Dumnezeu in viata de toate zilele. Potrivit Sfantului Irineu, in Biserica gasim pastrata marturia profetilor, a Apostolilor si a ucenicilor acestora.  Biserica este posesoarea Duhului lui Dumnezeu (Ioan 4, 10), aici este prezent Hristos Domnul sub forma painii si a vinului euharistic și tot aici experiem prezenta Duhului Sfant. In Biserica, Scriptura se actualizeaza, se interpreteaza si se traieste cu adevarat ca si cuvant al vietii.


 

Conf. Univ. Dr. Mihai Valentin Vladimirescu

Facultatea de Teologie

Categoria: Conferinte si intruniri ortodoxe

Vizualizari: 363

Id: 12

Data: May 18, 2009

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).