Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh la Catedrala Patriarhala

DSC_4220

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi, 19 iunie 2016, Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile. La acest mare praznic imparatesc slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhala din Bucuresti a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Dupa citirea Pericopei Evanghelice de la Sfantul Evanghelist Ioan (n.r.: Ioan 7, 37-53; 8, 12), Preasfintia Sa a rostit un cuvant in care a subliniat ca prin Pogorarea Duhului Sfant Apostolii devin lucratori ai tainelor lui Dumnezeu si propovaduitori ai Evangheliei catre toate neamurile.

[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/06/ieronim-catedrala-badea-18.mp3"][/audio]

Sfantul Petru a rostit prima sa predica in care a utilizat toate marturiile despre Iisus Hristos din Vechiul Testament. In urma acestei predici au crezut cum spune Sfanta Scriptura, «ca la 3.000 de suflete» si acestia au fost indemnati ce sa faca pentru ca Duhul le-a patruns in minte si in inima, le-a luminat fiinta, au devenit credinciosi ai lui Hristos. Şi atunci Sfantul Petru le-a spus Pocati-va si sa se boteze fiecare ca sa primeasca Duhul cel Preasfant. Iata cum dintr-o data cei care s-au botezat atunci, cum se va raspandi mai departe in biserica, au primit primele doua taine si anume, Botezul si Duhul Sfant care se impartaseste astazi nu prin punerea mainilor Sfintilor Apostoli, ci prin Sfantul si Marele Mir care este sfintit de catre toti ierarhii canonici ai unei Biserici Autocefale, a spus Episcopul-vicar patriarhal.

In continuare, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, ierarhul a savarsit si o slujba speciala, numita Vecernia Rusaliilor, in cadrul careia au fost rostite sapte rugaciuni, dintre care patru cu voce tare si trei in taina si au fost binecuvantate frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos, trimisi de El sa binevesteasca Evanghelia Sa in limbi diferite, adica popoare diferite, pana la marginile pamantului, incepand de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie speciala care se oficiaza in cursul anului bisericesc. Celelalte doua se savarsesc in Vinerea Mare, atunci cand se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf, si in Duminica Sfintelor Pasti, la pranz, fiind numita, dupa traditie, si A doua Inviere.

Raspunsurile la Slujba Utreniei au fost oferite de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale si la Sfanta Liturghie si Vecernie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Romane.

Istoria Bisericii consemneaza sarbatoarea de astazi ca fiind momentul Pogorarii Sfantului Duh, in chip de limbi de foc peste Apostoli, asa cum se arata in Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1 la 4.

[gallery link="file" columns="2" ids="135771,135772,135773,135774"]

The post Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh la Catedrala Patriarhala appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1359

Id: 60269

Data: Jun 19, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).