21 august, Ziua Medicinei Militare

Ziua Medicinei Militare amintește de infiinţarea Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Roman și este celebrată in data de 21 august a fiecărui an.

Cele două instituții au luat ființă in urmă cu 161 de ani prin semnarea de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Inaltului Decret Domnesc cu nr. 4629 din 21 august 1862.

Acesta a fost momentul in care medicina militară a fost atestată ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.

Mai inainte de această atestare s-au așezat bazele pentru constituirea medicinei militare moderne:

  • 13 septembrie 1831 – ia fiinţă un lazaret, in baza regulamentui „miliţiei” Principatului Ţării Romaneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.
  • 1851 – la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, in vederea asigurării asistenţei medicale in regim de urgenţă.
  • 1853 – domnitorul Barbu Ştirbei incredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila.

Carol Davila elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă.

Tot datorită acestuia se materializează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

Istoria medicinei militare este strans legată de istoria militară a poporului roman. Personalul sanitar al Armatei Romane s-a implicat in momentele cruciale ale istoriei – Războiul de Independenţă (1877-1878), Războiul de reintregire naţională (1916-1918), Al Doilea Război Mondial -, dar şi in zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie in cadrul forţelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operaţiuni din lume, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Armatei Romaniei.

In memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial, a fost ridicat in Bucureşti, in anul 1932, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat in Piaţa Operei, in vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină, şi este inscris in Lista monumentelor istorice, precizează site-ul cotroceni1900.ro, citat de Agerpres.

Citește și Dr. Anca Oancea, medic militar: Este o mare satisfacție cand ajuţi necondiționat

Foto credit: Ministerul Apărării Naţionale


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 184

Id: 78912

Data: Aug 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).