68 de ani de la aderarea Romaniei la UNESCO: Patru noi poziții inscrise pe Lista Indicativă a țării noastre

In data de 27 iulie 1956, Romania devenea membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), constituită la 16 noiembrie 1945, la Paris.

La 68 de ani de la eveniment, Lista Indicativă a Romaniei pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO s-a imbogățit cu patru noi poziții.

  • Ctitorii domnești din Țara Romanească și Moldova
  • Reședințe Regale din Sinaia
  • Foste inchisori comuniste din Romania
  • Peștera Movile

Comitetul Patrimoniului Mondial a adoptat vineri decizia de completare a Listei Indicative a Romaniei cu cele patru noi poziții propuse in aprilie de Institutul Național al Patrimoniului, anunță instituția romană pe site-ul oficial.

In descrierea publicată se arată că la poziția Ctitoriile domnești din Țara Romanească și Moldova sunt incluse Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și Biserica episcopală „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului din Curtea de Argeș – capodopere ale arhitecturii medievale din Țara Romanească și Moldova, edificate de Sfantul Neagoe Basarab și Vasile Lupu, domnitori ce s-au poziționat ca protectori ai Ortodoxiei est-europene.

Referitor la Reședințele Regale din Sinaia se precizează că au fost construite de familia regală a Romaniei ca leagăn al noii dinastii și au devenit după 1878 un simbol al independenței și modernizării Statului Roman.

Poziția Foste inchisori comuniste din Romania include: Fortul nr. 13 Jilava, Inchisoarea de la Ramnicu Sărat, Inchisoarea Pitești, Fostul Penitenciar de la Făgăraș și Fostul Penitenciar de la Sighetul Marmației – locuri ce păstrează și onorează memoria victimelor regimului comunist care au suferit sau au pierit pentru opoziția lor față de regim.

Despre Peștera Movile se arată că reprezintă poarta de acces către un ecosistem subteran extraordinar, complet izolat de suprafață, care adăpostește o biocenoză extrem de bogată și de diversă, alcătuită din 47 de specii de nevertebrate dintre care 22 sunt endemice pentru acest ecosistem, nemaifiind intalnite nicăieri in lume.

Mai multe informații despre alte bunuri inscrise in Lista Indicativă a Romaniei sunt disponibile pe site-ul UNESCO. Următorul dosar de nominalizare pe care Romania il are in pregătire este dosarul transnațional – impreună cu Bulgaria, Croația și Serbia – Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean segmentul estic.

„Mai mult de jumătate dintre monumentele istorice ale țării noastre, de importanță națională și locală, sunt monumente ecleziastice: biserici de mănăstire, biserici parohiale, biserici de lemn ale comunităților rurale, capele de cimitire, biserici de bolniță, aparținand unor vechi ansambluri monastice”, menționa Patriarhul Daniel in 2021. la un eveniment dedicat implinirii a 65 de ani de la aderarea Romaniei la UNESCO.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 65

Id: 81541

Data: Jul 28, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).