„S-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah”: Mitropolitul Irineu despre Sf. Grigorie Decapolitul

„Sfantul Grigorie s-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah, unul cu Dumnezeu și impreună cu Dumnezeu. Bineințeles că această bucurie de a fi cu Dumnezeu este atat de mare, incat nu există in lumea această o altfel de bucurie, decat acesta, de a fi cu Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Irineu luni, la sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, jud. Valcea.

„Cel care trăiește cu Dumnezeu este intotdeauna copleșit de bucuria lui Dumnezeu, așa cum spune in Psalmul 50: �Cele nearătate și ascunse ale ințelepciunii Tale mi le-ai arătat mie�”, a mai spus Inaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„S-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah”, a spus Mitropolitul Irineu despre Sf. Grigorie Decapolitul luni, 20 noiembrie 2023, in ziua de pomenire a sfantului. Foto: Arhiepiscopia Ramnicului

„Sfantul Grigorie, pe care il pomenim astăzi, este făcător de minuni, pentru că sufletul său a comunicat și trupului său energia dumnezeiască, harul dumnezeiesc.”

„Această lucrare dumnezeiască s-a intipărit in trupul sfantului, incat el devine purtător de Dumnezeu, purtător de Duhul Sfant și, in același timp, exemplu al invierii, că și trupurile noastre inainte de infricoșata judecată se vor uni cu sufletele noastre”, a amintit părintele mitropolit.

Mănăstirea Bistrița din județul Valcea și-a serbat ocrotitorul luni, 20 noiembrie 2023, in prezența ierarhului locului, IPS Varsanufie. Foto: Arhiepiscopia Ramnicului

„Dumnezeu locuiește in aceste sfinte moaște ale Sfantului Grigorie și noi ne impărtășim din această energie dumnezeiască spre folosul sufletelor noastre. Ea se dăruiește, pentru că sfantul este iubitor de bine și de oameni. De aceea, ne reunește in această zi, in această Sfantă Mănăstire, ca să ne bucurăm impreună cu el și cu toți ingerii, care sunt impreună cu noi la Sfanta Liturghie, fiindcă �unde sunt doi sau trei adunați in numele Meu și Eu voi fi in mijlocul lor�.”

„In felul acesta trăim bucuria sărbătorii Sfantului Grigorie și ne unim cu el prin rugăciune”, a incheiat Mitropolitul Olteniei.

16 arhierei au slujit luni, 20 noiembrie 2023, la hramul Mănăstirii Bistrița Valcii. Foto: Arhiepiscopia Ramnicului

Sf. Grigorie Decapolitul a fost cinstit la Mănăstirea Bistrița Valcii de 16 ierarhi: Mitropolitul Irineu al Olteniei, Mitropolitul Naum de Ruse (Biserica Bulgariei), Arhiepi Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Varsanufie al Ramnicului, Episcopul�Lucian al Caransebeșului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Galaction al Alexandriei și Telormanului, Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților, Episcopul Siluan al Ungariei, Episcopul Macarie al Europei de�Nord, Episcopul Vicar Patriarhal Paisie Sinaitul, Episcopul Vicar Macarie de Glavinitsa (Biserica Bulgariei – Mitropolia de Ruse), Episcopul Vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului,�Feleacului și Clujului, și Episcopul Vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Numeroși credincioși au participat luni, 20 noiembrie 2023, la hramul Mănăstirii Bistrița Valcii. Foto: Arhiepiscopia Ramnicului

In biserica mare a Mănăstirii Bistrița din județul Valcea se păstrează moaștele intregi ale Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul, aduse in 1498 de Banul Barbu Craiovescu, ctitorul sfantului așezămant.

Foto credit: Arhiepiscopia Ramnicului

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 80

Id: 79662

Data: Nov 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).