Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului işi serbează onomastica

Inaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, işi serbează onomastica de ziua Sfantului și Dreptului Ioachim, cinstit in data de 9 septembrie.

Ierarhul s-a născut in data de 29 martie 1954, la Stănița, județul Neamț. La varsta de 14 ani a intrat ca frate in Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar intre 1972-1980 a fost vieţuitor in obştea Schitului Tarcău.

După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamț (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenița. Intre 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din București.

In anul 1980 a devenit monah la Mănăstirea Bistrița, naș de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. Atunci a fost prima tundere in monahism la mănăstirea Bistrița după 40 de ani de regim comunist.

In anul 1985 a fost chemat de fericitul intru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei, pentru a sluji la Centrul Eparhial din Iași. Acolo a indeplinit mai multe slujiri: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al mitropolitului Teoctist, corector la revista „Mitropolia Moldovei și Sucevei” și econom mitropolitan.

In 1990 a fost trimis la studii la Institutul „Saint Serge” din Paris, unde a inceput doctoratul in teologie, avand ca indrumători pe reputații teologi Olivier Clement și Boris Bobrinskoy.

După patru ani, in 1994, a susținut teza de doctorat in limba franceză, cu tema�„Indumnezeirea omului in gandirea părintelui Dumitru Stăniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog roman intocmită incă din timpul vieții acestuia.

La Paris a intemeiat o mănăstire ortodoxă, la Rosiers, unde a fost duhovnic și indrumător pentru creștinii din Occident și pentru tinerii studenți din capitala Franței.�Mănăstirea „Buna Vestire” de la Rosiers este prima așezare monahală de tradiție romanească din Occident

Ales in anul 1998 arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, in urma propunerii Preasfințitului Părinte Eftimie, a fost hirotonit in această treaptă in data de 1 mai 2000.

In anul 2009, pe 13 septembrie, a fost ridicat la rang de episcop vicar, odată cu transformarea Episcopiei Romanului in Arhiepiscopie.

In data de 4 ianuarie 2015 a fost intronizat ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter:�@agentiabasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 99

Id: 79076

Data: Sep 9, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).