Eudoxiu Hurmuzachi, omagiat la Suceava: Hurmuzăcheștii au fost ctitori de cultură și apărători ai Bisericii

O slujbă de pomenire a fost oficiată sambătă la Paraclisul Mănăstirii „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava pentru Eudoxiu Hurmuzachi, la implinirea a 150 de ani de la trecerea sa in veșnicie.

La finalul slujbei, Arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut un cuvant omagial.

Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Vartolomeu Chira, arhid. Vasile Demciuc și protos. Gavriil Zorilă. Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhid. Vasile Demciuc a subliniat că Eudoxiu Hurmuzachi a fost „unul dintre cei care cu timp și fără timp au adunat documente referitoare la țările romane din arhivele străine, din care Academia Romană a inițiat vasta Colecție Hurmuzachi, din aceasta tipărindu-se, intre 1876 și 1942, 45 de volume”.

Părintele arhidiacon a spus că Eudoxiu s-a născut intr-o familie ilustră „al cărei neam și a cărei istorie este țesută cu soarta și istoria Bucovinei”.

Eudoxiu a fost cel de-al doilea fiu al boierilor Doxachi Hurmuzachi și Ileana (Ilinca) Hurmuzachi.

„Mijlocul și cea de a doua jumătate a secolului al 19-lea a intrat in conștiința romanilor bucovineni ca fiind epoca Hurmuzăcheștilor”, a semnalat clericul.

De ce? „Pentru că ei au fost cu adevărat ctitori de publicații, intemeietori de societăți culturale romanești, apărători ai Bisericii, prețuitori ai limbii și datinilor strămoșești, propagatori ai teatrului profesionist romanesc in Bucovina, apărători ai școlii și istoriei naționale – pavăză impotriva germanizării și slavizării elementului autohton, adevărați pionieri ai culturii și civilizației moderne din cea de a doua jumătate a secolului al 19-lea”, a conchis Arhid. Vasile Demciuc.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 29

Id: 80280

Data: Feb 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).